Ce înseamnă un aparat foto profesional?

O întrebare care revine adesea, pe bloguri, forumuri sau în diverse comentarii.
Definițiile par a fi chiar mai multe și nu de puține ori vei găsi și fotografi amatori sau entuziaști care utilizează un aparat foto profesional.

De ce să utilizezi un aparat foto profesional?

Pentru că un aparat foto profesional presupune în primul rând durabilitate, rezistență la condiții dificile, un senzor full frame și un acces cât mai rapid și ușor la setările principale, cum ar fi modul și timpul de expunere, diafragma, ISO, balansul de alb și setările privind calitatea imaginii, acces direct facilitat de obicei printr-un buton special. Mai mult, un aparat foto profesional va permite o viteză cât mai mare de sincronizare cu blițul, ideal de 1/500 sau 1/1000 sau măcar de 1/250.
Iar de când zona video crește pe zi ce trece, un aparat foto profesional trebuie să fie capabil și să filmeze cât mai bine.
Ergonomia este și ea importantă, ca să nu mai vorbim de viteza de rafală, atât de utilă în cazul fotografilor de evenimente sportive. De asemenea, acest tip de aparate au în general un obturator garantat la cât mai multe cicluri de utilizare.

Ce aparate foto profesionale se situează în topul preferințelor?

Nikon D4s

aparat foto profesional

Mult așteptatul vârf de gamă Nikon D4s are un senzor îmbunătățit,un procesor de imagine EXPEED 4, permite o filmare 1080/60p și rafală de 11 fps cu autofocus. Sensibilitatea ISO este expandabilă în intervalul ISO 50 – 409, 600, iar funcția Group Area AF oferă tracking îmbunătățit (urmărirea subiectului). O altă caracteristică notabilă este opțiunea RAW de dimensiuni reduse (aproximativ 8 megapixeli). Ergonomia a fost îmbunătățită prin redesenarea grip-urilor (orizontal și vertical), astfel încât D4s oferă o priză mai bună.  Mecanismul complet nou de acționare a obturatorului și a oglinzii reduce vibrația acesteia, asigurând imagini stabile în vizor și întreruperi minime ale imaginilor din vizor când se fotografiază la viteză ridicată.

Vezi toate specificațiile aici.

Nikon D800 și D810



Nikon D800 este un aparat foto dedicat mai ales fotografilor de studio, celor de peisaj și videografilor, oferind rezoluția și detaliile unui aparat în format mediu, dar păstrând versatilitatea și agilitatea unui aparat DSLR. Senzorul CMOS în format FX de 36.3MP permite redarea unor detalii și nuanțe foarte clare, fiind obținute imagini de o calitate remarcabilă cu un nivel redus de zgomot și un interval dinamic mare, cu sistem de conversie de la analog la digital (A/D) pe 14 biti și raport ridicat semnal-zgomot. Intervalul ISO permite valori de la 100 la 6400, cu posibilitate de extindere pana la 25600 și 50. Sistemele inteligente de reducere a zgomotului îl gestionează fără a sacrifica detaliile fine, indiferent de condițiile de iluminare.

Specificații complete aici.

Modelul complet reproiectat D810 își depășește predecesorul, stabilind un nou standard pentru fotografierea la rezoluții ridicate.
Senzorul nou în format FX, intervalul ISO foarte larg și procesorul de imagine EXPEED 4 ale acestuia asigură o calitate superioară a imaginii pe întregul interval de sensibilități. Senzorul cu totul nou al aparatului foto, în format FX, oferă nu mai puțin de 36,3 megapixeli și este proiectat fără filtru optic low-pass, pentru a oferi cele mai fine detalii ale imaginilor, atât în fotografii, cât și în filme. În premieră pentru un DSLR, intervalul standard ISO al modelului D810 începe de la ISO 64 și ajunge până la ISO 12800, având posibilitatea să îl extindeți de la 32 până la 51200 (echivalent ISO). Fiind echipat cu sistemul de procesare a imaginii EXPEED 4, care este utilizat și la vârful de gamă D4S, performanța generală a modelului D810 se îmbunătățește semnificativ.

Specificații complete aici.

Canon EOS-1D X

Canon 1DX

Canon EOS-1D X este un aparat foto dSLR profesional și performant, capabil să fotografieze la o rezoluție de 18Mpx cu 12 cadre pe secundă, la o sensibilitate ISO maximă de 204.800.
Senzorul CMOS full frame de 18,1 MP de la Canon asigură performanțe uimitoare, producând imagini de înaltă rezoluție, cu zgomot de imagine extrem de redus, chiar în condițiile de iluminare foarte scăzută. Un sistem de focalizare automată în 61 de puncte, de mare precizie, dispunând de 41 de senzori de tip încrucişat asigură o focalizare rapidă, precisă a subiecţilor ce se mişcă rapid, indiferent de condiţiile de iluminare. Cele 5 puncte centrale de focalizare automată sunt de tipul încrucişat dual pentru precizie suplimentară. Senzorul full frame oferă rezultate optime cu obiectivele grandangulare și oferă un control mai ridicat asupra adâncimii de câmp. Rezoluția imaginii depășește calitatea solicitată de agențiile foto de top – fiind ideală pentru printuri mari de până la formatul A2, chiar și după decupare.

Specificații complete aici.

Canon 5D Mk III

aparat foto profesional

Canon EOS 5D Mark III este un aparat foto dSLR extrem de versatil și robust, ce oferă performanțe deosebite, gândit special pentru fotografii profesioniști, indiferent de aplicație – studio, fotoreportaj sau fotografie de eveniment. Senzorul full-frame de 22.3 MP și procesorul de imagine DIGIC 5+ oferă imagini de o calitate excelentă, bogate în detalii. Canon EOS 5D Mark III oferă totodată focalizare automată cu 61 de puncte, imagini cu un  interval dinamic ridicat, clipuri video Full HD cu control manual, un sunet de o calitate excepțională și funcții de editare intergrate în cameră. Carcasa de magneziu asigură rezistenţă şi durabilitate, fără surplus de greutate. Etanşarea împotriva intemperiilor asigură protecţie la praf şi umezeală.

Specificații complete aici.

Anumite aparate foto profesionale sunt destinate unor condiții extrem de vitrege, de exemplu diversele expediții în Atarctica etc. Altele sunt utilizate de către fotografii de presă sportivă, fotografii de evenimente, fotografii de wildlife etc..
Aparatul însă este doar o parte din poveste, întrucât în mediul profesionist, ca de altfel în fotografie în general, un rol și mai important îl joacă obiectivele foto, care variază destul de mult în funcție de genul fotografic practicat de fotografii profesioniști.

Oricum ar fi, la F64 vei găsi întotdeauna ceea ce ai nevoie și consultanți gata să îți sară în ajutor pentru orice întrebare sau nelămurire. Așă că fă-ne o vizită, virtual sau direct în magazin. Te așteptăm!

[products ids=125010101,1044603,125013348,1047484]

Alți fotografi au mai citit și:

11 Comments

  • Hasselblad , pe bune? Modelul lor de top H6D -100c costa 34.000 de euro iar setul de lentile costa vreo 17.000 de euro!!! Si la Nikon zici ca e marketing ptr 3000 de euro? Desigur 500c e ca si cum ai lauda o masina Lada sovietica, foarte buna de altfel daca nu pretuiesti modernul, confortul si viteza de lucru..dar cred ca suntem toti de acord ca astazi timpul inseamna bani…

  • F64 Oricand aleg un Mamiya RB67 sau un Hasselblad 500c in detrimentul nikoanelor sau al canoanelor de mii de euro. Marketing, bani, prosteala,

  • Buna Aurel, topul preferintelor s-a facut in functie de vanzari, nu ne-am proptit noi neaparat in Canon si Nikon. Stim ca asteptati articole si despre mirrorless-urile full frame sau chiar despre micro 3/4 performante. Vor veni si acelea 🙂

  • Buna Vlad, este un articol de anul trecut, asa cum se vede, insa topul preferintelor conform vanzarilor a ramas acelasi. Stim ca multi asteapta articole si despre alt tip de aparate, inclusiv pe zona mirrorless full frame. Vor veni si acelea. Topul preferintelor s-a facut in functie de vanzari.

  • M-as astepta la articole de o mai mare calitate din partea f64

  • sigur ca da, numai sa isi permita 🙂

  • In ceea ce priveste aparatele foto profesionale ale altor branduri si aici nu ma refer la aparatele in format mediu si formatul mare, caci sunt mai mult ozn-uri. Ma refer la aparatele normale full frame cu functii profesionale asa cum sunt specificate la cele 4 modele de mai sus. Aceste modele sunt utilizate de marea majoritate a fotografilor profesionisti, datorita faptului ca ofera si o gama larga de accesorii si obiective de foarte buna calitate si foarte diverse. Ca de exemplu sony are un singur model profesional pe piata in momentul de fata. Este vorba de sony A 99 care este ff. bun insa accesoriile si obiectivele sunt cu aproximativ 40% mai scumpe decat cele de la nikon si mai ales fata de cele de la canon, care sunt si mai accesibile ca pret. Acesta este unul din motivele principale in care fotografii isi indreapta atentia de a folosii aparate produse de cele doua branduri.

    • Bine spus…. dupa ce am trecut la Nikon FF, duc dorul vechiului meu Sony APSC… pare incredibil pentru canikonisti, nu?

  • Tu ai recomanda unui prieten un aparat foto profesional apartinand altor branduri decat Canon sau Nikon?

  • Hmmm…. nu vreau sa fiu ranchiunos (sunt nikonist inrait) insa oare numai Nikon si Canon ofera aparate profesionale? Cum ramane cu celelalte branduri?!

  • inseamna aparatul cu speranta de viata cea mai mare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.