Fotografia la microscop: un microunivers tehnicolor

Un proiect interesant, care te pune pe gânduri. Despre lumi la care poate visezi, despre lumi pe care poate le-ai știut dar le-ai uitat, despre câte minuni se află în jurul tău, dacă ai răbdare să observi, să asculți, să simți și…să fotografiezi.
„Nimic nu este real, dacă nu este observat.” (John Gribbin)
Fotografia aşa cum o ştim noi a fost şi continuă să fie modelată atât de artă cât şi de ştiinţă. Acestea conlucrează într-o complexitate fantastică şi nu este imperativ că originea unei imagini să fie exclusiv în ştiinţă sau în artă. Puterea fotografiei derivă chiar din acest schimb între cele două domenii, iar fotografia la microscop nu face nici ea excepție.
În iarna anului 2011, am început un proiect de fotografie destul de neobişnuit. Mi-am propus să combin chimia şi fotografia şi să surprind microcristale ale diferitelor tipuri de substanţe în lumina polarizată. Aceste substanţe ne pot dezvălui o multitudine de culori şi tipare ultra complicate, în care te poţi pierde efectiv.
fotografia la microscop
Asta am descoperit când am văzut prima dată sub microscop, între două filtre de polarizare, o lamă pe care preparasem o soluţie de paracetamol. Spectacolul vizual oferit de către o simplă substanţă chimică, mi-a demonstrat încă odată ceea ce ştiam. Există lumi pe care nu le vedem şi nu le explorăm fie că este impractic, fie că nu vrem, dar al căror efect îl simţim cu putere. De câte ori n-ai luat un paracetamol în timpul unei răceli, o aspirină sau un antinevralgic pentru durerea de cap? Hmmm… o pastilă albă, un gust amar, astringent, şi totuşi ce bine ne face. Dar vizual, acea substanţă este un univers de culoare, desprins parcă din „Alice în Tara Minunilor”, o multitudine de forme şi stări ale materiei, parcă-s văi, parcă-s dealuri, ici-colo oaze de apă şi mări tulburi, şi vrei să alergi într-o parte şi în alta şi nu se mai termină. Şi totuşi… eşti doar tu, cu ochii într-un instrument, cu mâna pe nişte rotiţe. Desigur, toate acestea sunt rezultatul unor complexe interacţii la nivel fizic şi chimic, între lumină şi substanţă. Magia, este la urma urmei, ştiinţă…


Culoarea este de foarte multe ori un instrument de diagnostic, separând cu eficienţă o zonă de alta în funcţie de scopul experimentului. Astfel de tehnici de microscopie cu lumina polarizată sunt des folosite în petrografie, unde oamenii de ştiinţă caută compoziţia în minerale a rocilor. De asemenea, se pot deosebi cu uşurinţă fibrele naturale de cele sintetice.
Aș putea să intru în detalii, despre cum se formează aceste cristale, de ce unele cresc într-un fel şi unele într-altul, de ce unele substanţe produc anumite culori şi alte le nu, dar n-am s-o fac. Cu un singur lucru vreau să pleci după ce ai privit aceste imagini, şi anume, ideea că exista frumuseţi peste tot în jurul nostru, pe stradă, în natură, în persoana de lângă noi. Efectiv, în persoana de lângă noi, în noi înşine, la nivel microscopic, la nivel molecular, sunt substanţe de o frumuseţe rară. Păcat însă că nu le putem vedea mai des…
fotografia la microscop
O componentă a prafului de copt, folosit industria alimentară şi de către toată lumea în bucătărie când facem prăjituri este o sare a unui compus chimic:
fotografia la microscop
Dimineaţa, prânz, seara, e tot timpul pe masă în bucătărie şi consumi, uneori, cam multă: sărea de bucătărie:
fotografia la microscop
Un compus chimic ce îți face viaţa mult mai uşoară când ești răcit, ai febră sau ale dureri, paracetamolul:
fotografia la microscop fotografia la microscop

Un articol de Mihai Curtașu, în colaborare cu Foto4all.

Alți fotografi au mai citit și:

6 Comments

  • fotografii foarte frumoase, felicitari!

  • Frumoase fotografii! Felicitari!
    Puteti adauga citeva detalii tehnice depre aparatele utilizate (microscop, adaptor, aparat foto)?
    Va multumesc anticipat! L. Stefan

    • Multumesc frumos!
      Sigur! Imaginile sunt luate cu un canon 550D, adaptat la un IOR ML 3. Imaginile de aici sunt facute prin optica originala, adica obiectivele de 4x, 10x, 20x. Cel mai des am lucrat cu 4x pentru ca ofera campul cel mai larg si ici apar cele mai frumoase aranjamente si culori ale cristalelor. Dar in primele 4 imagini de la inceput, cristalele sunt atat de mici incat a trebuit sa folosesc obiectivul de 40x. Adaptarea s-a facut direct in focarul ocularelor (inlaturand capul binocular al microscopului, care este detasabil la acest tip de microscop) printr-un tub de "constructie proprie" si fara obiectiv foto. Alta componenta, si poate ce-a mai importanta, filtrele polarizoare, doua, unul inaintea lamelei (intre lamela si sursa de lumina) iar cealalta intre senzorul camerei si lamela. Unghiul de rotatie dintre cele doua filtre ofera lumina polarizata la care aceste substante formeaza aceste culori.
      Ganduri bune si sper sa va fi lamurit cu aceste explicatii! Mihai Curtasu

      • Va multumesc! In lumina polarizata arata foarte bine, intr-adevar!

  • De orice am auzit pe lumea asta, dar de fotofrafia la microscop n-am auzit!!!

    • Ne bucurăm că ați aflat acum. La o căutare pe Internet veți putea găsi și alte fotografii cu lucruri aparent banale (ex.nisip, sare și piper, un fir de păr etc.), dar care fotografiate la microscop ne dezvăluie o cu totul altă perspectivă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.