Faceţi cunoştinţă cu Vio Dan, fotografă pasionată de culori şi de prietenii ei

La final de primăvară, aţi făcut cunoştinţă cu trei consultanţi F64, toţi fotografi pasionaţi: Eugen PopaRăzvan Tulai şi Cătălin Scarlat.
Şi pentru că susţinem fotografia ca stil de viaţă, am lansat un apel tuturor celor pentru care fotografia e pasiunea supremă. I-am invitat să ne trimită portofoliile lor, cu menţiunea că vom alege persoana care ne-a impresionat cel mai tare!
Iată că a sosit timpul să faceţi cunoştinţă cu Vio Dan, o fotografă tânără şi veselă, ai cărei prieteni se împart în două tabere: cei cărora le place să fie fotografiaţi, chiar sunt încântaţi, şi cei pe care trebuie să îi convingă, căci nu se lasă cu una cu două.
Vio ne-a impresionat cu energia sa tânără, cheful de fotografiat, diversitatea abordărilor, felul în care se joacă cu culorile şi lista ar putea continua!


 

Vio Dan, în faţa camerei de filmat, ne povesteşte despre ea:


 

Vio Dan, din spatele unui laptop, ne răspunde la câteva întrebări suplimentare:

1. Care e fotograful tău preferat/ fotografi ? Pe ce site-uri de foto te uiţi?
Nu ştiu dacă am neapărat un fotograf preferat ci mai degrabă fotografii preferate. Ca siteuri foto, dacă înainte stăteam mult pe Deviantart, Flickr sau 500px unde aveam mai mulţi fotografi pe care îi urmăream constant, acum m-am mutat pe Facebook, Pinterest, Tumblr, Behance şi Instagram, unde am fotografi, siteuri şi bloguri de fotografie care îmi apar mereu în newsfeed şi mă ţin updated.
2. Ai spus că îţi fotografiezi toţi prietenii. Cum îi convingi pe cei care sunt mai reticenţi? Le dai fotografiile prietenilor tăi?
De obicei, cei care sunt mai reticenţi fac asta pentru că au impresia că nu vor ieşi bine în fotografia respectivă. Ca să îi conving, încerc să le fac mai multe fotografii pe care să le vadă şi din care să îşi dea seama că măcar una le place. Atunci când văd acea poză în care au ieşit bine, ei se mai destind şi totul decurge normal. Mai sunt şi persoane cărora le e ruşine să fie fotografiaţi, iar pentru ei e nevoie de ceva mai mult timp pentru a se obişnui cu mine şi cu aparatul.


3. Îţi printezi fotografiile, dacă da, de ce; dacă nu, din nou, de ce?
Îmi doresc de ceva vreme să îmi printez o parte de fotografii cu care să acopăr un perete întreg din camera mea. Din păcate, am tot amânat momentul asta, iar singurul moment în care îmi printez fotografiile este atunci când este ziua unuia dintre prietenii mei şi îmi doresc să le fac un cadou. Cred că nu fac asta mai des pentru că niciodată nu mi-am fixat o zi în care să zic „gata, azi merg să îmi printez fotografiile” şi mereu am lăsat de pe o zi pe altă.
4. Care ar fi visul tău de fotograf? Să publici fotografii undeva, sau să fotografiezi pe cineva, etc.
Acum ceva vreme mi-aş fi dorit foarte tare să am propriul studio şi să ajung pe coperta Vogue (don’t ask why). Acum îmi doresc să pornesc un proiect personal despre care să simt că e „acel lucru” pentru care fac fotografie.
tumblr_mmk2zc9zSD1qa3561o1_1280 tumblr_mqcku9MNwT1qa3561o1_1280
5. De la cine primeşti feedback? Ai căutat şi un feedback profesionist?
Primul feedback pe care îl primesc este în general venit de la persoanele care apar în fotografiile mele, dar acesta este unul subiectiv şi se axează mai mult pe cum au ieşit ei în fotografia respectivă. Am câţiva apropiaţi care cochetează cu fotografia şi care îmi oferă un feedback obiectiv, de ajutor. În cazul unui feedback profesionist, pe durata cursului foto la care am participat am căutat să îl cer constant din partea fotografilor pe care îi aveam ca lectori la curs, feedback pe care l-am şi primit şi care m-a ajutat foarte mult să mă perfectionez.
6. Când îţi scade cheful de făcut fotografii, cum îţi recapeţi energia? ce te activează din nou?
De obicei, cheful de făcut fotografii îmi vine atunci când văd un loc care îmi place sau o persoană care cred că s-ar potrivi unei idei pe care o am. Nu ştiu cum se întâmplă, dar momentul în care am cea mai multă energie pentru fotografiat e seară, chiar noaptea, când sunt acasă şi mă uit pe site-uri foto. Pentru că ora târzie nu e de partea mea, mă mulţumesc cu editarea unor fotografii mai vechi.
tumblr_mrp6bgKhmq1qa3561o1_1280
7. E vreo persoană pe care îţi place să o fotografiezi în mod special? dacă da, povesteşte-ne puţin despre această.
Deşi nu am mai ieşit ceva timp, cel mai mult îmi place să o fotografiez pe Amalia, fosta colegă de liceu şi prietenă. Ea apare în mare parte din fotografiile mele, iar motivul pentru care îmi place aşa mult să ieşim împreună este că mereu este foarte relaxată şi niciodată nu a trebuit să îi spun cum să stea pentru o fotografie, ba chiar de multe ori sugestiile vin şi din partea ei.
tumblr_mqckx13DoK1qa3561o1_1280

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.