7 Sfaturi despre cum să fotografiezi copii la început de an şcolar!

Copiii! Un univers învelit în zâmbet şi dulciuri 🙂 Iar fotografierea lor, o experiență pe măsură!

Pentru unii dintre noi, jumătatea lunii septembrie este o perioadă normală, dar pentru cei mici, este un nou an şcolar.

Am avut norocul de a fotografia bucuria unui astfel de început prin ochii unor copii şi a fost frumos! Ce este minunat în a lucra cu copiii este că, la rândul tău, pentru câteva ore, te rupi de ritmul alert al vieţii cotidiene şi eşti şi tu din nou copil.

M-am gândit să marchez cumva experiența asta cu un scurt articol dedicat părinţilor.

Importanţa fotografiei în viaţa noastră este în realitate legată de documentarea unor amintiri dragi. Şi ce poate fi mai frumos decât un început.

Irina şi Ioana. Două surori pentru care, pe 15 septembrie, începe şcoala! Uniformele sunt pregătite, la fel rechizitele şi noile ghiozdane. Peste toate acestea, presăram praf de vise, veselie şi curiozitate.

Și pentru că m-am gândit că măcar câțiva dintre voi vor bucura fotografiindu-și copii la început de an școlar, am venit cu o serie de sfaturi pentru ca imaginile să fie la fel de memorabile ca evenimentul.

#1 Intră în lumea lor!

Freud spunea că “prin joacă copiii se eliberează de stările negative”. Aşa că în cazul în care cauţi apropiere, mai ales pentru fotografii, încearcă înainte să intri în jocul lor. În felul acesta cei mici se vor simţi mai relaxaţi şi îi vei putea surprinde în starea lor naturală.

Pentru asta, eu am folosit baloane de săpun 🙂

#2 Fotografiază ținuta de scoală!

Timpul trece şi uniformele se schimbă! Îmi aduc minte şi acum de “pătrăţelele de matematică” ale uniformei şi gulerul apretat. La fel îmi aduc aminte, şi nu cu plăcere, de dresurile, pe care mă chinuiam de fiecare dată să mi le pun în zilele când o supărasem pe mama şi trebuia să fac asta singură.

La final cu toţii vrem să ne aducem aminte de cum arătam în primele zile de şcoală. La fel vor vrea şi copiii noştri de azi, aşa că trebuie să le fim alături şi să le documentam fiecare pas!

#3 Schimbă povestea!

A ratat cineva fotografiile cu harta şi penarul?

A trecut mult însă de atunci şi copiii de azi pot avea fotografii mult mai personale de pus în ramă, asociate fiind cu şcoala. Încearcă să “amenajezi” un mic “studio” cu o atmosferă mai caldă şi personală. Recuzita? O pătură, câteva caiete, 5 mere, zâmbete şi cam atât pentru mine. Aştept de la voi să fiţi şi mai creativi!

#4 Încearcă altă perspectivă şi joacă-te cu unghiurile!

Nu rămâne să fotografiezi mereu din acelaşi punct. Plimbă-te, mai schimbă punctul de stație pentru a crea compoziții interesante şi nu le cere copiilor să stea ca pentru poza de buletin sau cel puţin, nu pentru mult timp. Copiii sunt dinamici, lasă-i să se bucure de naturalețea specifică. La fel trebuie să fii şi tu!

#5 Află ce vrea să devină un om mic atunci când o să fie mare!

Eu îmi amintesc şi acum. Împreună cu Alex, prietenul meu cel mai bun, visam amândoi cu ochii deschişi de fiecare dată când ne întâlneam. “O să fim medici chirurgi într-o zi”. Singura mea operaţie a fost tot în acea vreme când am încercat să deschidem pe viu un spray. Pacientul nu a supraviețuit și nici pentru noi nu a fost uşor.

Azi, la 20 de ani după, operez doar fotografii. Câteodată mă întreb de ce, alteori cred că ştiu răspunsul. Alex? Este medic chirurg şi vindecă inimi, în Germania. Sunt tare mândră de el.

Află şi ţine minte ce a visat copilul tău când a fost mic. Sunt poveşti pe care este păcat să le uiți în timp.

#6 Gaşca de prieteni

De la şedinţa foto s-a fugit repede pe stradă! Se deschisese un magazin nou cu limonadă proaspătă! Este frumos să ai prieteni şi să îţi aduci aminte de ei peste ani.

#7 Ținuta preferată

Da, există aşa ceva la toate vârstele! Şi atunci când ceri să o vezi, în general primeşti un “zâmbet cu dinţi”. Este frumos să afli care este ţinuta preferată a copilului tău şi să încerci să fotografiezi acea stare de încredere pe care o primeşte de la rochița mov, spre exemplu.

Pe scurt … Fotografiaţi, fotografiaţi, fotografiaţi!

Bonus: E-book Idei pentru fotografii back to school reușite

În acest ghid foto urmează să afli:

Sfaturi utile pentru pasionații care-și doresc să realizeze fotografii școlare cât mai bune, plus o serie de echipamente recomandate și necesare pentru ca rezultatul final să fie unul pe cât se poate de memorabil.

Stai fără griji! Nu am uitat nici de părinți. Ți-am pregătit câteva sugestii ușor de aplicat atunci când îi fotografiezi pe cei mici și câteva idei care menite să le transforme începutul de an școlar într-o experiență de care să se bucure.

BONUS! La finalul ghidului te așteaptă și informații despre accesorii ce nu ar trebui să lipsească din trusa Back to Photo School.

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.