7 Sfaturi despre fotografia de stradă pentru începători

Postat de: Ana Marasescu Ana Marasescu

Când organizezi evenimente, timpul parcă „trece în rafală”. Pe 19 August s-au aniversat 175 de ani de fotografie .

A fost o seară frumoasă de vară, în care fotografi dragi mie și comunității (Andreea Retinschi, Mirela Momanu, Aurel Rapa, Mihai Ștețcu, Vlad Eftenie, Andrei Bîrsan și George Nicolae) au împărtășit din cunoștințele lor și au cutreierat orașul alături de zeci de entuziaști.

M-am plimbat și eu alături de ei și pot spune că a fost o experiență inedită! Am învățat lucruri utile de la fiecare și m-am gândit ca astăzi să împărtășesc cu voi fotografiile și câteva idei.

fotografia de stradă
(c) Mirela Momanu

Ce este fotografia de stradă?

O provocare! Așa cum spune foarte frumos Vlad Eftenie  „nu este suficient să fii pe stradă ca să faci fotografie de stradă”.

Așa că, dragă pasionatule de plimbări și aparate foto, mai jos găsești o listă cu ce ar trebui să ai în vedere înainte de a trece pragul casei tale și păși pe asfalt.

#1 Cel mai bun aparat e cel pe care îl ai la tine!

Nu te lăsa copleșit de un moment inedit pe lângă care treci! Faptul că nu ai aparatul de fotografiat la tine nu înseamnă ca nu poți surprinde un moment spontan sau lucruri imprevizibile. În fotografia de stradă, dincolo de setări stau emoția și unicitatea unei clipe. Așa că fotografiază cu ce ai la tine, chiar dacă asta înseamnă un telefon mobil.

De exemplu, cele două fotografii de mai sus, au fost realizate cu un HTC Desire Eye.

#2 Fii curios!

Așa cum de dimineață ne facem exercițiile de înviorare, la fel trebuie să ne antrenăm și ochiul. Fotografia ne ajută să observăm lucruri din jurul nostru pe care alții nu le văd. Viața este un spectacol pe lângă care este păcat să trecem nepăsători.

#3 Dacă ieși la pozat planifică-ți traseul de acasă!

Traseul făcut de mine a fost Gara de Nord – Pasajul Basarab.

Este bine să stabilești de acasă locul unde vrei să mergi la fotografiat. Cunoașterea locației o să te ajute să vizualizezi fotografiile pe care vrei să le obții și să îți pregătești trusa foto.

În fotografia de stradă sunt recomandate obiectivele wide. Un unghi de cuprindere mai larg te ajută să surprinzi mai bine atmosfera și elementele conexe din jur care contribuie la povestea ta. Fiind mai mici ca dimensiune, obiectivele wide par mai puțin amenințătoare pentru trecători și în plus nu trebuie să le orientezi direct către subiect pentru a-l prinde în cadru.

Cu toate argumentele de mai sus, de aparatul meu (Canon EOS 600D) a atârnat un mândru obiectiv de 85 mm.

Mi-am dorit să surprind mimica, emoția și stările unui călător așa că am renunțat la beneficiile unui wide de 35 de mm pe care aș fi putut să îl împrumut.

La finalul zilei, este o decizie personală pe care avem dreptul să o luăm din dorința de a ne apropia cât mai mult de cadrele pe care le visăm. Important este să decidem în cunoștință de cauză. Să știm ce câștigăm și ce pierdem cu fiecare obiectiv foto în parte.

#4 Zâmbește și cere permisiunea