Camera foto Lytro – refocalizare dupa declansare

Continuăm seria de articole pe tema noilor tehnologii foto cu Lytro, camera foto care iți permite să fotografiezi acum și să focalizezi mai târziu.
Puţină istorie
Își mai aduce aminte cineva de regula “sunny 16”? Era o vreme când era foarte folosită pentru a găsi expunerea corectă. Existau tabele întregi cu combinații de diafragmă/timp de expunere/iso pentru cele mai variate situații, însă cine avea bani își cumpăra un exponometru, ce costa cât un aparat de fotografiat bun. Acum toate aparatele au un exponometru incorporat și o multitudine de algoritmi prin care pot calcula mai rapid și mai precis decât orice fotograf o expunere corespunzătoare.
Focus manual? Rotirea inelul de pe obiectiv era singura modalitate pe care au folosit-o fotografii zeci de ani pentru a focaliza. Ca și în cazul expunerii însă, tehnologia a evoluat și focusul automat se măsoară în milisecunde oferind posibilitatea realizării unor instantanee de neimaginat în trecut.
Procesul e simplu: la apăsarea butonului de declanșare jumătate de cursă, aparatul foto încearcă sa intuiască elementul principal și să focalizeze pe el. Cum aparatul nu deține nici un fel de inteligenţă artificială sunt frecvente situațiile când se înșală amarnic și focalizează aiurea. O lege a lui Murphy spune că șansele ca aparatul să focalizeze într-o anumită zonă sunt invers proporționale cu importanța zonei.

Soluția

Poţi observa că ai ratat focusul și mai poți încerca o dată. Ce te faci însă cu situațiile în care momentul decisiv a trecut și tu ai rămas cu buza umflata? N-ar fi inedit să poți focaliza ulterior declanșării în orice zonă din cadru îți dorești? Exact asta propun producătorii camerei foto Lytro.

Hardware

Nu vă lăsați păcaliți de carcasa fashion ce seamănă mai degrabă cu o cutie de parfumuri sau un rimmel pe steroizi. Este punctul final pentru 12 ani de cercetări. Rezoluția camerei Lytro nu se măsoară în megapixeli ci în megaraze (megaray), pentru că dincolo de intensitatea luminii, camera e capabilă să capteze direcția ei. Ulterior aceste informații pot fi convertite într-o imagine, sau mai bine spus într-o serie de imagini cu focusul diferit.
Principalele specificații:
– senzor 11 ‘Megaray’
– distanța focala 8x 43-340mm (echivalent 35mm), diafragma F2 (pentru 43-150mm in modul Everyday)
– memorie internă 8GB sau 16GB (în funcție de model)
– ecran tactil de 33mm (49,000 de puncte)
– pornire Instant, focus instant în modul Everyday
Carcasa este alcătuită din cauciuc și metal. Partea frontală, metalică, ascunde obiectivul foto cu zoom 8x. Partea din spate (cam ¼ din toată lungimea aparatului) e din cauciuc și găzduiește ecranul, controlul de zoom, butonul de declanșare și mufa micro-USB.

Interfața

Producătorul a păstrat abordarea simplă și eficientă de la exterior și pentru sistemul de operare al aparatului foto Lytro. Acesta poate fi pornit instant apăsând pe butonul de power sau de declanșare. Zoom-ul se face simplu trecând degetul peste partea superioară a cauciucului unde niște senzori capacitivi sesizează mișcarea degetului și acționează motorul obiectivului.
Fotografiile deja realizate pot fi văzute pe ecran, navigarea făcându-se ușor prin atingerea ecranului și mișcarea degetului stânga-dreapta. Se poate refocaliza direct pe ecran sau mai târziu pe calculator, cu softul dedicat (vom discuta despre acesta ceva mai jos).
Mișcarea degetului de jos în sus pe ecran activează meniul unde pe lângă setări și gestionarea imaginilor se poate verifica în orice moment nivelul bateriei și capacitatea disponibilă în memoria internă.

Funcționare

Everyday Mode – obiectivul foto al aparatului Lytro funcționează în intervalul 43-150mm cu f/2 constant pe toată plaja focală. Atingerea ecranului într-o anumită zonă va seta expunerea corespunzatoare doar pentru acea zonă din cadru. Ulterior declanșării se poate refocaliza pe orice element din cadru, de la cele foarte apropiate până la infinit.
Creative Mode – obiectivul poate fi utilizat la 8x zoom (43-340mm) iar atingerea ecranului va limita zona de refocus dar va creşte calitatea. Este ideal pentru macro, portrete sau situații în care vrem să folosim zoomul maxim pentru că subiectul nu se afla în proximitate.

Software

Trebuie precizat din capul locului că fișierele generate de camera Lytro nu sunt .jpeg-uri ci sunt salvate într-un format dezvoltat de compania producătoare și numit “Light field picture file,” sau pe scurt .lfp file. Pentru a putea vizualiza fotografiile realizate cu Lytro e nevoie de un program special numit “Lytro Desktop”, disponibil atât pentru sistemele Mac cât și pentru cele pe Windows.
Lytro Desktop permite refocalizarea fotografiei, rotirea, modificare perspectivei dar și salvarea (în format .jpeg) sau share în rețelele de socializare.

Concluzia

Producătorii camerei Lytro vin cu o nouă paradigmă și o nouă filozofie fotografică: întâi declanșezi și pe urmă focalizezi. Pentru cineva ca mine, obisnuit cu tehnici ca “focalizează și reîncadrează”, compensarea expunerii sau follow focus operarea camerei poate părea simplistă. Însă câștigul major vine din faptul că această mică cameră îți redă bucuria surprinderii momentului lăsându-ți mai mult timp alegerii cadrului potrivit și a încadrării ideale.
Pro:
– ușurința de utilizare
– refocalizarea ulterioară declanșării
– compactă, ergonomică și realizată din materiale de calitate
– interfață simplă și intuitivă (în ciuda tehnologiei SF prezente)
Contra:
– lipsa controlului de white balance
– rezoluția și dimensiunile cam mici ale ecranului
– rezoluția fişierelor .jpeg exportate (1080x1080px – ideală pentru facebook dar nepretabilă pentru print)
[products ids= 125007890,125007892,125012368,125007891]

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • […] 2011 a adus și el o nouă surpriză: aparatul de fotografiat care generează imagini a căror focalizare poate fi ajustată dupa momentul apăsării pe declanșator. Pe scurt, Lytro. Noul sistem măsoară nu doar cantitatea de lumină care atinge senzorul, ci și direcția din care aceasta vine, permițând practic recompunerea ulterioară a oricărei imagini captate. Mai multe despre Lytro poți citi aici. […]

  • […] împreună 175 de ani de fotografie, am punctate ultimele caracteristici ale camerelor foto, și ne-am documentat despre Lytro, declanșezi acum și focalizezi […]

  • Foarte interesant articolul, camera foto e doar pentru joaca dar conceptul de focus dupa declansare ar fi foarte util unor "fotografi" ce au obiceiul de a prelua raspunderea de a fotografia un eveniment si… Cam atat! Probabil ca un fotograf profesionist constient de munca lui nu v-a risca niciodata sa livreze cadre "sarite" din focus.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.