Noi caracteristici ale camerelor foto

Camerele digitale au devenit populare la mijlocul anilor 90, iar în ultimii ani, lucrurile au evoluat într-un ritm de rafală.
Şi dacă ți-ai luat un Canon 400D acum şapte , opt ani și nu te-ai gândit să îți schimbi camera, s-ar putea să ai parte de niște surprize. Camerele foto sunt gadgeturi complexe, care trebuie să țină cont de schimbările din tehnologie.
În articolul de azi o să vedem care sunt principalele caracteristici adoptate de către aparatele foto digitale în ultimii ani.

1) Abilitatea de a se conecta la o rețea Wi-Fi – o trăsătura pe care o poți găsi atât la camerele compacte, cât și la camerele DSLR high-end.

Un avantaj clar este că, oriunde ai fi, poți să îți transferi instant fotografiile. Şi în epoca sharingului, a comunicării intense, este un câștig clar. Un dezavantaj, însă, este faptul că îți poate consuma bateria mai repede.
Conectivitate Wi Fi
DSLR-uri cu Wi-Fi:
Nikon D3300pe lângă trăsături precum senzorul CMOS format DX cu  24,2 megapixeli,  procesorul de imagine EXPEED 4, fotografierea în rafală cu 5fps, aparatul dispune de conectivitate Wi-Fi.
Canon EOS 70D– aparatul prezintă caracterisitic noi precum sistemul de AF cu tehnologia Dual Pixel CMOS AF, un senzor APS-C CMOS de 20,2 megapixeli, dar şi conectivitate Wi-Fi.
conectivitate Wi Fi
Mirrorless-uri cu Wi-Fi
Sony A7R– un mirrorless cu senzor Full Frame de 36,4 megapixeli, conectivitate Wi-Fi
Olympus OM-D E-M10– are un senzor Live MOS 16.1 MP, vizor electronic 1440 K puncte, dar şi conectivitate Wi-Fi
Compacte cu Wi-Fi
Canon PowerShot S120– Senzor CMOS de 1/1,7 si 12.1  MP si de conectivitate Wi-Fi
Nikon Coolpix P340 – Obiectivul luminos de 24-120 mm cu o diafragmă luminoasă de f/1.8 si conectivitate Wi-Fi
functie Wi-Fi

2) Touchscreen- ecranele cu touchscreen permit selectarea cu ușurință a setărilor pentru cameră, navigarea prin imagini, sau focalizarea pe subiecte.

Touchscreen
DSLR-uri cu touchscreen
Canon EOS 100D- un aparat foto DSLR cu senzor APS-C, extrem de ușor și compact, cu touchscreen.
Nikon D5300 – dispune de un senzor APS-C de 24 de MP fără filtru AA, Procesor de imagine Expeed 4, conectivitate Wi-Fi și touchscreen .
Mirrorless-uri cu touchscreen
Olympus OM-D E-M1– camera dispune de senzor Live MOS de 16 megapixeli si procesorului de imagine TruePic VII, un vizor electronic extrem de performant, funcție Wi-Fi ai touchscreen.
Panasonic Lumix DMC-GX7– aparatul are Senzorul MOS de 16 megapixeli, filmează Full HD și dispune de touchscreen
666-Panasonic-Lumix-GX7-Black-13_1375965604
Compacte cu touchscreen
Samsung GC200 Galaxy Camera 2 – dispune de sistem Android 4.3 Jelly Bean, zoom optic 21x , diafragmă f/2.8-5.9, conectivitate Wi-Fi și touchscreen
Panasonic Lumix DMC-TZ40– obiectiv Leica 24-480mm, filmare Full HD si touch screen
 

3) Super zoom- camerele cu super zoom oferă flexibilitate. Poţi să fotografiezi atât peisaje, cât și un portret de aproape.

Sony DSC-HX400V– un aparat foto bridge super-zoom, cu un zoom optic 50X , echivalentul unui obiectiv 24-1200 mm în format 35mm.
Sony-DSC-HX400-Zoom-Optic-50X-32219-3
Nikon Coolpix L830– o camera foto compactă cu un zoom optic  puternic de 34x, care poate fi extins pana la 68x cu ajutorul funcției Dynamic Fine Zoom
Fujifilm Finepix S4800– camera compactă dispune de  un obiectiv cu zoom optic 26x
Panasonic Lumix DMC-FZ200– aparat foto tip bridge, cu un zoom optic de 24x
 

4) Fotografierea în format RAW- Dacă aceasta caracteristica era întâlnită la DSLR-uri, acum există o mulțime de camere foto compacte care permit fotografierea în format RAW

Olympus XZ-2– dispune de senzor de imagine CMOS mare, ecran rabatabil si oferă posibilitatea de a trage cadre RAW
Olympus Stylus XZ 2
Sony DSC-RX100– are senzorul foto de imagine Exmor R® ce oferă o rezoluție de 20.2 MP și îți permite să tragi cadre RAW
 

5) Camerele subacvatice- În ultimii ani camerele foto digitale subacvatice au devenit extrem de populare, la preţuri accesibile.

Fujifilm Finepix XP70–  proiectat pentru utilizare extremă, fiind rezistent la apă până la o adâncime de 10 metri, la îngheț până la temperaturi de -10ºC si suportă căderi de la maxim 1.5 metri.
Camere subacvatice
Olympus TG-3– rezistent la șocuri, strivire, îngheț, căzături, praf și subacvatic până la 15.2 metri.
Sony DSC-TX30– Rezistenta la apa, praf, îngheț şi șocuri,  Senzor 16 MP 1/2.3″ BSI CMOS
 
 

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • Nikon D5300 nu are touchscreen.

  • Sa-mi fie cu iertare insa camerele digitale au devenit populare dupa 2001-2002, la mijlocul anilor 90 ele fiind experimentale si inaccesibile publicului larg.

    • Erau populare si in anii 90', dar in Tokyo, nu pe plaiurile noastre. Pe vremea aia noi abia ne obisnuiam cu blugii…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.