Test Canon 5D Mk2 si Canon EF 70-200mm L IS USM f/2.8 II

Dupa cum reiese si din titlu, am luat la bani marunti varful de gama al obiectivelor Canon. Unde putem sa testam o asemenea bijuterie? Teoretic se poate testa oriunde, in orice conditii si va face fata cu brio! Evident pentru a obtine imagini de calitate, este nevoie si de un aparat competent.
Am ales pentru test batranul dar performantul Canon 5D Mk2. Pana la urma nu obiectivul inseamna tot… In opinia mea, fotograful inseamna cam 40%, 30% obiectivul, 20% aparatul iar restul tine si de putin noroc.
Cu inima in dinti, m-am trezit dimineata in jurul orei 5 pentru a prinde trenul spre Busteni, cu gandul de a ajunge printre primii in muntii Bucegi. Rucsacul s-a ingreunat substantial in momentul in care am pus aparatul si obiectivul la loc sigur… Pana la urma, calitatea are un pret! Nici aparatul si nici obiectivul nu sunt chiar usurele! Cardul formatat din timp, promitea un spatiu de stocare de 16Gb si cei de la Sandisk se lauda cu o viteza de procesare mai rapida decat a trenului.
Fara peripetii pe drum, in jurul orei 10:00 ma aflam deja in Padina. Ma pregatisem sufleteste pentru un drum anevoios, plin de turisti, masini, biciclete si evident gropi. Marea surpriza a fost sa constat ca drumul este asfaltat in proportie de 90% pana aproape de cabana.
Vremea in prima jumatate a zilei a fost instabila, cu ceva stropi de ploaie, insa nu a fost caz de panica deoarece 70-200 este rezistent la praf, stropi de ploaie si mici socuri! Fara avertizare, dupa oprirea ploii, am fost rasplatit cu un curcubeu ce se ridica pe fondul padurii de brazi si a norilor.
test Canon 70-200
test Canon 70-200
test Canon 70-200
Mi-am propus sa testez calitatea obiectivului la maxim, asa ca am “tras” la f/2.8 majoritatea cadrelor. Surprinzator (oare?) focusul nu si-a ratat tinta iar imaginile, chiar daca au fost facute “wide open” sunt foarte “sharp”. Nu am avut ce sa reprosez nici obiectivului nici aparatului.
obiectiv foto
Majoritatea fotografilor cred ca nu poti obtine o imagine prea larga daca folosesti un tele…In principiu, daca te distantezi destul de subiect, pe focala de 70mm reusesti sa incadrezi cat de cat ce ai nevoie. Bineinteles, nu compar un tele cu un wide!
obiectiv foto
In mare parte, ziua, chiar daca a fost usor innorat, nu am avut nevoie sa urc mai mult de ISO 800. Ce e drept, mi-am facut ceva probleme in legatura cu venirea serii. Aparatul mi-a dovedit inca odata ca nu aveam motive.
obiectiv foto
Cu ISO 1600 si diafragma deschisa la maxim, nu am avut nevoie de trepied sau alte artificii cunoscute de majoritatea fotografilor. In principiu, zgomotul de imagine a fost mai mult decat acceptabil si la ISO 3200. Dupa o usoara corectare in Photoshop, imaginile aratau destul de bine.

Un obiectiv excelent pentru concerte

Ca tot am fost la “fest” si ca tot a venit seara, evident ca s-a lasat cu concerte. Dupa numeroase cadre, toate trase din mana la ISO 3200, obiectivul si-a capatat din partea mea porecla de “concert lens”. De ce? Pai in primul rand, nu am avut focus ratat, in al doilea rand imaginile au iesit sharp chiar la f/2.8 si in al treilea rand, stabilizarea a facut toata povestea posibila!
obiectiv foto
obiectiv foto
Ca si constatare personala, 70-200 este mai sharp pe focala de 200mm decat pe 70mm. Nu am observat aberatii cromatice majore, adica nimic ce nu se putea corecta foarte usor la postprocesare. Nu-mi imaginam ca o sa-mi faca astfel de probleme si evident nu mi-a inselat asteptarile!
Pe 5D Mk2 cand faci o fotografie si mai tragi si I format RAW, o sa ai surpriza unui fisier de 20-25Mb…asa ca sfatul meu este sa optati pentru un card cu spatiu de stocare suficient dar si viteza destul de mare de scriere! Mai ales daca mai aveti si intentia sa trageti in rafala… Eu am avut un card Sandisk CF Extreem de 16Gb cu o viteza de transfer de 45Mb/sec. Nu am facut prea multe rafale, insa am observat ca viteza cardului a fost suficienta cat sa nu astept 2 minute pana la scrierea informatiilor din buffer.
obiectiv foto
obiectiv foto
De ce stabilizare de imagine? Pentru ca “ne place, ne place, ne place place place…”
obiectiv foto
obiectiv foto
obiectiv foto
obiectiv foto
In concluzie, obiectivul isi merita toti banii! Nu mi-a dat emotii nici la calitate si nici la focus, aparatul a facut treaba si mai simpla cu senzorul full frame cu rezolutie de 21Mpx. Fara doar si poate nu ma asteptam totusi sa pot fotografia seara din mana fara sa se puna problema zgomotului de imagine, a tremurului camerei sau a instabilitatii…Cu stabilizarea de imagine incorporata, am castigat fara probleme 3-4 trepte de diafragma, iar datorita nivelului ISO ridicat pana aproape de limita, timpul de expunere a stat in zona de 1/200sec.
Calitatea imaginii produsa de obiectiv este fara cusur, culorile sunt naturale, deformarile de imagine sunt aproape inexistente la 70mm si putin sesizabile catre capatul tele de 200mm. Fiind un obiectiv rapid, nu veti avea probleme la realizarea fotografiilor in conditii de iluminare slaba sau in cazul fotografiilor de actiune. Pe langa diafragma luminoasa constanta de f/2.8 cu 8 lamele ce asigura un bokeh deosebit, stabilizarea de imagine isi face treaba asa cum trebuie! Producatorul spune ca stabilizarea de imagine va produce in jur de 4 stopuri, fapt pe care l-am constatat si eu.
In mare, daca sunteti fotografi de concerte, raliuri sau alte sporturi, nu exista obiectiv mai bun ca si raport calitate pret pe care sa va puteti baza.
Acestea fiind spuse, lumina buna sa aveti si la cat mai multe fotografii!

Sebastian Popa

 
[products ids=65809131,101489,1047484]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Varful de gama al obiectivelor Canon? Nu e nici cel mai scump obiectiv si nici cel mai spectaculos dpdv optic…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.