Un nou tip de memorie fotografica? Despre camerele foto purtabile

Dimensiunea și portabilitatea camerelor foto s-au schimbat semnificativ de-a lungul timpului, iar evoluția acestor aspecte este strâns legată de descoperirea unor noi posibilități în fotografie, sau chiar de nașterea unor stiluri fotografice. De exemplu, apariția camerei Leica în 1925, semnificativ mai mica decât celalalte camere din vremea aceea, a permis desprinderea fotografului de studioul său  şi scoaterea fotografiei în stradă.
Odată cu popularizarea camerelor digitale, la mijlocul și sfârșitul anilor ‘90, DSLR-urile au impus un standard în fotografie, la nivel de calitate a imaginii, care era însă cuplat cu dimensiunile semnificative ale camerelor- un fel de ‘calitatea este direct proporțională cu mărimea aparatului’. Imaginea fotografului profesionist cu o camera mare la el s-a impus într-un mod aproape incontestabil.
Paradigma s-a schimbat însă semnificativ în ultimii ani: de la apariția telefoanelor mobile, care sunt mult mai portabile și mai ușoare (dar care nu au atins încă performanţa unor camere foto profesioniste), până la apariția camerelor mirrorless, unde tensiunea între calitate şi dimensiune s-a redus considerabil, până la a fi eliminata de tot,  și până la apariția unor camere foto de 20gr – camere de purtat (wearable cameras), care sunt subiectul articolului de astăzi.

Camerele foto purtabile

În ultimii ani tehnologia purtabila a devenit tot mai populara şi s-au lansat o serie de camere foto foarte mici, pe care le poți prinde pe șapcă, geantă, cravată etc, sau le poți pune la gât ca un medalion. Acestea cântăresc câteva zeci de grame si fotografiază automat, la un anumit interval de timp (ori la un interval de timp fix, de genul 30 de secunde, ori la un interval de timp pe care îl stabilești tu). Povara de a apăsa pe un declanșator este eliminată iar decizia declanșării nu îți mai aparține. Poţi să documentezi diferite aspecte, fără sa fii prins în actul fotografierii.
Aceste camere intra în categoria lifeloggers – tehnologie folosita pentru a-ţi captura şi documenta viaţa.
Primele experimente cu tehnologie purtabila și video streaming s-au făcut la începutul anilor ‘80 de catre Steve Mann, care a inventat Wearable Wireless Webcam. Începând din 1994 el şi-a transmis viata de zi cu zi, 24/24, 7 zile pe săptămână. Din 1998, acesta şi-a început o comunitate de lifeloggers (sau lifebloggers, sau lifegloggers), care a crescut la 20,000 de oameni.
LifeGlogging_cameras_1998_2004_2006_2013_labeled Wearcompevolution
 

Camera foto “The Narrative Clip”

Sub sintagma “Un nou tip de memorie fotografica” s-a lansat în 2013 camera The Narrative Clip, care cântărește 20gr şi măsoară 36x36x9 mm, cu o capacitate de stocare de 6000 de fotografii şi o baterie cu o durată de viaţă de 2 zile.
Camera a fost lansata de compania suedeza Memeto AB, iar filosofia din spatele ei poate fi rezumată astfel: “Uneori lucrurile cele mai bune din viaţă sunt cele pe care nu le observăm, care trec pe lângă noi.”
Narrative
The Narrative Clip face în mod automat o fotografie de 5MP la fiecare 30 de secunde, folosind parametri ca locul, timpul, sau comportament pentru a decide ce imagini sunt selectate dintre cele doua pe care le face în fiecare minut.
Camera are un port USB, iar la sfârşitul zilei, poti să îți uploadezi fotografiile pe computerul tău şi să decizi pe care le păstrezi.
Plusuri: Dimensiunea redusă a camerei – care îţi permite să treci neobservat surprinde imagini pe care altfel le-ai rata, pentru ca oamenii ar știi că îi fotografiezi.
Designul reusit
Minusuri: Oamenii s-au plâns de problema intimității. Este o cameră considerată intruzivă, pentru ca nu emite vreun sunet sau lumină când declanșează. Fiind atât de mică, mulţi nu o observă, sau nu își dau seama de funcționalitatea ei.
Calitatea imaginilor – Fotografiile sunt de o calitate asemanatoare cu cele facute un un telefon nu foarte performant
Nu se poate face un upload wireless, astfel incat sa poti sharui instant fotografiile pe social media.
 

Autographer

Este o camera foto dezvoltată de către Oxford Metrics Group (OMG), care anterior au produs Revue, o cameră pentru bolnavii cu probleme de memorie, inclusiv Alzheimer, introducând astfel o tehnologie medicală pe scara de larg consum. Deviza pentru device-ul Autographer este “Pregăteşte-te pentru spontaneitate”.
La nivel de aspect, arată ca un fel de stick USB, este puţin mai mare decât The Narrative Clip şi emite o lumină de fiecare dată când declanșează.
Autographer folosește 5 senzori care măsoară mișcarea, accelerația, schimbările în lumină şi culoare, temperatura şi direcția.
Are o cameră de 5MP, un obiectiv de 136 grade semi-fisheye, un ecran OLED si o interfață cu două butoane. Imaginile sunt stocate pe device, cu opţiunea de a le sharui pe serverele cloud de la Autographer.
Autographer-Intelligent-Wearable-Camera-650x650a
 
Avantaje/Dezavantaje: Pentru unii ar intra la categoria avantaje, pentru alții la categoria de dezavantaje faptul ca semnalizează printr-o lumina albastră ca se face o fotografie, astfel încât oamenii sa conștientizeze că e o cameră.
Dezavantaje: Prețul. Este o critică adusa destul de frecvent camerei Autographer, care costă în jur de 400 de lire.
 

Lightbox

Compania CA7CH Motion din New York se pregăteşte să lanseze o nouă camera foto purtabilă, denumita Lightbox, pornind chiar de la minusul pe care îl are the Narrative Camera: faptul că nu poate stabili o conexiune directă cu un smartphone, astfel încât să poți sharui instant fotografiile făcute.
Lightbox are capacitatea de a transmite live fotografii şi video-uri prin Wi-Fi si Bluetooth, motiv pentru care compania a numit-o “smallest live-streaming wearable camera”.
Camera are îmbunătățiri şi la nivel de senzor, are 8 MP, o lentilă cu f2.4 si un unghi de cuprindere de 72 de grade. Poate fi controlată de la distanţă prin aplicația CA7CH de pe un smartphone. Imaginile sunt stocate pe o memorie interna de 8 GB, până când sunt uploadate pe cloud, sau local pe telefon şi sunt apoi șterse de pe device.
Printre caracteristicile camerei se numără: 8MP/HD Sensor/ Wi&Fi and Bluetooth/ video processo/ built-in cloud storing
ca7ch_5

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.