Lansare de carte: „Dicționar ilustrat de termeni fotografici"

Dacă vrei să fii cursiv în limbajul fotografiei şi să-i înţelegi cei mai obscuri termeni, cu uşurinţa cu care angajaţii Apple vorbesc despre tehnologie sau cu lejeritatea cu care se citeşte ziarul dimineaţa pe metrou, avem veşti bune.
Te invităm marți, 15 iulie 2014, începând cu ora 10:30, în magazinul F64, la lansarea cărţii Dicționar ilustrat de termeni fotografici. Proiectul este coordonat de către echipa FOTO4all și apărut recent la Editura Filos, în colecția In Light.
Aflat la prima ediție, dicționarul cuprinde peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definiție și fiind în general exemplificat vizual. De multe ori există și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.
Dicționarul este primul de acest tip pe piața din România și a fost o ideea lui Andrei Zincenco, co-fondator și sponsor al FOTO4all.
La realizarea acestui dicționar au lucrat:  Cristina Țintă, Miluță Flueraș, Ana Neacșa, Andrei Baciu, Marcel State.
Proiectul este recomandat de către fotografi și editori cunoscuți: Vlad Eftenie, Dragoș Asaftei, Dorin Bofan, Călin Stan, Mirela Momanu și Cristina Costieanu.
dictionar foto-202

Ce spun fotografii şi specialiştii foto despre acest dicționar fotografic:

„Lucrarea poate aduce lumea fotografiei mai aproape de entuziastul fotograf ce poartă urme de temere legitimă. Ca orice domeniu profesional, fotografia are limbajul ei specific. Are ingredientele ei, are un Cod care trebuie înainte de toate descifrat. Marea majoritate a neinițiaților ezită în fața misterelor meniurilor aparatului sau ale unor termeni care sună complicat. Din această cauză, calea spre fotografia asumată rămâne adesea inaccesibilă. Nu, simpla citire a cărții nu va scoate brusc la iveală fotograful. Dicționarul vine să deschidă această cale într-o manieră prietenoasă, să o faca posibilă. Poate ajuta cititorul să afle codul, sensul termenilor, în lungul drum pe care îl presupune fotografia bine realizată.” (Vlad Eftenie)
 
„Consider că principala teamă a oamenilor atunci când intră în contact cu un domeniu nou sunt termenii care la prima vedere par extrem de complicați. Același lucru se întâmplă și în fotografie. Nu de puține ori am văzut întrebări cu privire la ce înseamnă ISO, diafragmă, white balance, AE și așa mai departe. Astfel de termeni te pot bloca pe moment sau cel puțin descuraja, iar un astfel de dicționar precum cel în cauză poate fi foarte util pentru oferirea de răspunsuri la aceste întrebări. Am citit dicționarul și mi-a plăcut mult structura și modul accesibil în care sunt scrise explicațiile. E ca o carte de buzunar pe care o poți pune oricând în geanta foto și care-ți poate fi oricând utilă. Mi-ar fi plăcut ca atunci când m-am apucat de fotografie să fi avut la îndemână o astfel de carte. Aveam 14 ani când am făcut primele fotografii și mă tot întrebam ce-i „f”- ul acela și de ce se modifica atunci când făceam zoom pe aparatul meu compact. Recomand fotografilor aflați la început de drum să citească și să aibă la îndemână Dicționarul ilustrat de termeni fotografici.” (Dragoș Asaftei)
dictionar foto-284
Tehnica nu-i punctul meu forte. Și nici nu stau să mă gândesc la definiții și principii atunci când fotografiez. Probabil nimeni nu face asta. Ne bucurăm, trăim alături de subiecte, și dacă iese o imagine, avem ce să arătăm despre întâlnirile noastre. Însă mereu avem câte ceva de învățat. Mai ales când trebuie să ne punem creativitatea la lucru. Așa încât m-am amuzat văzând că- n dicționar e trecut “iola”, un termen care, cu ocazia asta, a dobândit caracter oficial. Apoi am învățat despre “lumina de siguranță” despre care cred că are aplicabilitate și-n natură. Iar “proiect fotografic” e un termen cu care mă tot lupt în fel și chip. Așa că nu pot decât să vă spun că un dicționar de termeni fotografici e oricând binevenit la casa omului. Mai ales că-i ilustrat. Ca pentru noi, fotografii.” (Dorin Bofan)
 
„Într-o perioadă în care majoritatea celor pasionați de fotografie învață singuri, fără a urma cursuri de specialitate, apariția unui dicționar de termeni fotografici este absolut necesară. Acestă carte nu doar că aduce puțină “lumină” într-un domeniu atât de vast cum este fotografia, dar reprezintă și o invitație pentru toți cei pasionați de fotografie să descopere și să experimenteze, dezvoltându-și abilitățile. Prezentarea termenilor fotografici într-o manieră simplă și ușor de înțeles, cu ilustrații și exemple practice, concrete, face ca aceast dicționar să își depășeasc scopul declarat, fiind un adevărat îndrumător pentru orice fotograf entuziast.” (Călin Stan)
 
„Cuvântul “imposibil” este destul de des întâlnit în comunicare în ziua de azi. Alături de propoziția “nu se poate”, formează un tandem numai bun de a descuraja orice inițiativă. Sunt oameni care au “nu”-ul în suflet. Ba chiar îl afișează cu mândrie. Este de înțeles; “nu”-ul este atât de comod și confortabil, aduce nopți liniștite și dimineți însorite. Dar sunt și oameni pentru care “nu se poate” este doar o propoziție pe care au auzit-o prea des pentru a mai însemna ceva, pentru care “nu”-ul înseamnă doar începutul unui “da” care îi onorează. Oameni pentru care nopțile și diminețile sunt înnorate și care își petrec zilele într-o luptă care nu se sfârșește niciodată.
Echipa din spatele acestui proiect nu s-a oprit la primul “nu”. Nici la cel de-al zecelea. Și asta spune multe atât despre produs, cât și despre cei din spatele lui. Acest dicționar poate nu conține toate răspunsurile pe care le veți căuta, dar se va dovedi un instrument util pentru cei care conștientizează importanța unei informări corecte.” (Cristina Costieanu)
dictionar foto-62
 
„ Primii pași în orice domeniu sunt grei. Mai ales dacă dorești să îi faci și repezi. Vrei să pașești și te împiedici, o iei de la capăt până înveți „dansul”. Dar cum ar fi dacă ai avea deja muzica pregătită? Dacă pașii ar veni ușor pe o muzică ce îți spune și transmite deja ce ai de facut? Așa am simțit dicționarul propus de FOTO4all și editura Filos: o muzică pentru urechile pasionaților de fotografie. Impune ritmul fără a obosi, iar la final te lasă să descoperi noi pași de dans, o dată ce ai prins ritmul. Cu drag vi-l recomand, pășiți în ringul fotografiei și lăsați-vă conduși de ritmul ei!” (Mirela Momanu)
[products ids=125013349]
 

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Vinde cineva acest dictionar? Din pacate, titlul este indisponibil peste tot.

  • Am achizitionat acest dictionar si sunt multumit de continutul sau.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.