Sony A3000 – Cea mai bună cameră digitală mirrorless entry level

Impresionând prin aspectul său, asemănător unui DSLR, prin greutatea redusă, prin gripul ergonomic, prin vizorul electronic, prin stabilitate în momentul captării imaginilor și prin calitatea acestora, prin interfața multifuncțională, prin senzorul APS-C CMOS, prin filmarea full HD, prin ISO atingând valoarea maximă de 16000, prin rezoluția de 20.1 megapixeli, prin capacitatea procesorului de imagine de a reduce nivelul zgomotului și de a înregistra până la 3,5 imagini pe secundă, precum și prin alte facilități asemănătoare, Sony A3000 poate fi considerată cea mai bună cameră digitală mirrorless entry level, sub aspectul preț ‒ performanță.
Dacă nu sunteți constrânși de mormanul de accesorii (obiective, filtre, blițuri etc) achiziționate anterior prin apartenența la un alt brand, atunci Sony A3000 este cea mai bună alegere pentru a intra pe tărâmul fotografiei profesionale.
Obiectivul foto E-mount 18-55mm f/3.5-5.6, având un diametru de 49mmm, cu care este dotat aparatul furnizează o distanță focală de 27-82,5mm (echivalentă în 35mm). Acesta acoperă principalele domenii ale fotografiei, de un mare ajutor fiind sistemul optic de stabilizare a imaginii și de reducere a aberațiilor cromatice. Imagini de cea mai bună calitate la dimensiuni reduse.
Absența sistemului de oglinzi rabatabile, prezent la DSLR-uri, asigură la Sony A3000 dimensiuni mai reduse, ușurință în manevrare, viteză mai mare de captare și luminozitate mai bună a imaginii. Prin reproiectarea carcasei lui Sony Nex-3N, s-a obținut un aparat cu aspect profesional, care poate sta cu mândrie în mâinile oricărui fotograf cu pretenții.
Nu voi insista asupra specificaților tehnice, pe care le puteți vizualiza aici, ci asupra facilităților oferite prin explorarea opțiunilor din meniul aparatului.
Meniul principal al lui Sony A3000 este organizat în 5 submeniuri (Camera, Image Size, Brightness/Color, Playback și Setup), fiecare submeniu având un număr consistent de opțiuni.
fotografie facuta cu aparatul mirrorless Sony A3000
1. Submeniul Camera Sony A3000
O opțiune interesantă este Bracket: Cont, care permite captarea a 3 imagini cu expuneri diferite (subexpusă, normală și supraexpusă). Acestea pot fi combinate ulterior într-un editor HDR, pentru a obține imaginea ideală. Nivelul expunerii poate fi reglat în pași de 0.3EV, 0.7EV, 1EV, 2EV sau 3EV.
Altă opțiune interesantă este Rear Sync, a bilțului, care permite executarea picturilor cu lumină, blițul declanșându-se cu puțin înainte de epuizarea timpului de expunere.
În afară de focalizarea automată și cea manuală, aparatul mai are un mod de focalizare pe care eu îl utilizez frecvent: AF/MF Select = DMF. În acest mod, după efectuarea focalizării automate, se poate face o reglare foarte fină a focalizarii, aparatul mărind de câteva ori zona de focalizare pentru a putea fi surprinse detaliile.
Prin Autofocus Area = Flexible Spot, spotul de focalizare poate fi deplasat pe ecran cu ajutorul săgeților, nemaifiind necesare reîncadrări după focalizare. Face Registration dă posibilitatea desemnării unei anumite fețe pe care se va produce focalizarea și care va fi urmărită prin Tracking Focus.
Dacă Auto Object Framing = Auto, atunci aparatul, în afară de fotografia obișnuită, analizează scena și decupează automat imaginea până la compoziția adecvată. Se obțin astfel, uneori, imagini mai reușite decât cele gândite de fotograf.
Prin selectarea opțiunii Finder Display = Histogram, se poate vizualiza histograma în timp real, foarte utilă pentru a determina dacă vor exista zone subexpuse sau supraexpuse în fotografia care urmează a fi înregistrată.
fotografie facuta cu aparatul mirrorless Sony A3000
2. Submeniul Image Size
Prima opțiune interesantă la aparatul foto mirrorless Sony A3000 este Quality = RAW & JPEG, permițând obținerea atât a imaginilor brute RAW (ce pot fi prelucrate ulterior fără pierderi), cât și a imaginilor comprimate JPEG (utilizate doar pentru vizualizare imediată).
Dacă File Format = AVCHD, atunci aparatul poate filma în modul full HD interlace (Record Setting = AVCHD 50i) sau în modul full HD progresive (Record Setting = AVCHD 25p), rezoluția fiind în ambele cazuri de 1920×1080. Interesant este faptul că butonul de filmare poate fi accesat în oricare din modurile de fotografiere alese, preluând setările modului respectiv, care pot fi modificate pe durata filmării. Sunetul este înregistrat stereofonic, grație microfonului încorporat, dar se poate utiliza și un microfon extern atașabil pe sania pentru bliț.
Cea mai interesantă opțiune a acestui submeniu o constituie aceea de realizare a panoramelor, existând posibilitatea de a stabili rezoluția panoramei (Standard = 8192×1856 sau Wide = 12416×1856) și direcția de deplasare a camerei (Right, Left, Up, Down). Este suficientă deplasarea camerei în direcția dorită și apăsarea succesivă a butonului declanșator, panorama apărând în mod automat, ca o singură imagine. Rezultatele cele mai bune se obțin, evident, prin utilizarea unui trepied cu cap panoramic, dar eu am reușit să realizez o panoramă fotografiind din mână.
fotografie facuta cu aparatul mirrorless Sony A3000
3. Submeniul Brightness/Color
Temperatura de culoare a unui anumit mediu ambiant poate fi memorată prin fotografierea unei coli albe (White Balance = Custom Setup) și apelată ulterior (White Balance = Custom).
Metoda de măsurare a luminozității cadrului (Metering Mode) poate fi multiplă (Multi), centrală (Center) sau punctuală (Spot). Această opțiune este utilă când subiectul este iluminat din spate sau există un contrast puternic între subiect și fundal.
Opțiunea Auto HDR permite obținerea unei imagini HDR (High Dynamic Range), rezultată în mod automat din 3 imagini cu expuneri diferite. Poate fi utilizată doar în modurile M (Manual), P(Program), A (Aperture Priority) și S (Shutter Priority), dar devine indisponibilă dacă se fotografiază cu calitatea RAW & JPEG.
fotografie facuta cu aparatul mirrorless Sony A3000
4. Submeniul Playback
Imaginile RAW și JPEG, filmele în format HD (MP4) și filmele în format full HD (AVCHD) sunt memorate în foldere separate și pot fi vizualizate separat pe ecranul aparatului (Still/Movie Select = Still, MP4 sau AVCHD)
fotografie facuta cu aparatul mirrorless Sony A3000
5. Submeniul Setup
Zgomotul cauzat de vânt, în timpul filmărilor în exterior, poate fi redus redus prin opțiunea Wind Noise Reduct = On. Aparatul poate fi utilizat și cu obiective A-mount, prin atașarea unui adaptor de montaj LA-EA2, comercializat separat. Ajustarea fină a obiectivului A-mount se face prin utilizarea opțiunii AF Micro Adj.
fotografie facuta cu aparatul mirrorless Sony A3000
Dacă se fotografiază sub soare puternic cu Sony A3000, LCD-ul aparatului devine greu de vizualizat. Acest inconvenient este înlăturat prin LCD Brightness = Sunny Weather, însă cu prețul unui descărcării mai rapide a acumulatorului. Cel mai bine este să fotografiați prin vizorul electronic și să utilizați opțiunea pentru LCD doar dacă aveți de vizualizat o imagine foarte importantă. Este disponibilă și o opțiune de reglare a luminozității vizorului electronic (Viewfinder Bright = Manual).
Comandarea aparatului cu ajutorul unui computer se poate face prin portul USB, utilizând opțiunea USB Connection = MTP, dar Sony n-a elaborat încă driverul de interacționare. Comanda de la distanță poate fi realizată și prin intermediul telecomenzii wireless Sony RMT-DSLR2, care poate fi achiziționată separat.
Fiecare selectare a unei opțiuni poate fi însoțită de un text explicativ foarte concis, dacă Help Guide Display = On. Mai mult, în submeniul Camera, opțiunea Shooting Tip List vă oferă chiar și sfaturi generale de fotografiere.
fotografie facuta cu aparatul mirrorless Sony A3000
Pentru cei care nu cunosc limba engleză, meniul aparatului poate fi setat și în limba română, iar cei care poartă ochelari pot regla dioptriile vizorului electronic prin acționarea unei rotițe așezate în stânga vizorului.
Printre minusurile aparatului pot fi amintite rezoluțiile reduse ale LCD-ului și ale vizorului electronic (230400 puncte, respectiv 201600 puncte). Acest lucru face aproape imposibilă vizualizarea pe LCD a efectului de bokeh, deși acesta este unul de o foarte bună calitate.
Un alt minus ar fi că sistemul de autofocus este bazat pe detecția de contrast și nu pe detecția de faza.
Imaginile care urmează au fost captate în formatul RAW și prelucrate ulterior cu Adobe Camera RAW din Photoshop.
de ing. Nicolae Zărnescu
Autor de cărți din diverse domenii
[products ids=125007308]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Si eu am cuvinte bune, de incepator, pentru acest aparat pentru incepatori, dupa cum se spune in articol. De aceea regret faptul ca in menu are toate limbile europene – cu 2 – 3 exceptii, intre care si limba romana -, si nici traducere hand book, problema pe care am mai intalnit-o si in alte comentarii pentru alte modele sony (alte marci nu stiu cum stau la acest capitol). Pentru incepatori zic eu ca ar fi fost foarte necesare un menu sau macar un manual de utilizare extins in limba romana.
    In rest, sunt foarte increzator in posibilitatile oferite de acest aparat.

  • ESTE CHIAR UN APARAT F. BUN,EU ÎL FOLOSESC ȘI CU OBECTIVUL DE 210,ȘI SE ADAPTEZĂ MINUNAT!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.