TOP 15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

Postat de: Cristina Tinta Cristina Tinta

Alb-negrul ne pune aproape instant față în față cu o nouă modalitate de a vedea lumea și lucrurile.

Îndepărtând culoarea, imaginea capătă de multe ori o cu totul altă interpretare. Elemente vizuale importante precum tonurile, formele sau texturile sunt acum revelate, fiind înainte eclipsate de culoare.

Este important să înțelegem totuși că nu orice imagine arată bine în alb-negru. Gândiți-vă de exemplu la impactul imaginii lui Steve McCurry – „Fata afgană„. Acolo culoarea contribuie din plin la impactul final al fotografiei. Sau mai simplu, gândiți-vă la o fotografie cu un curcubeu. Culoarea joacă în acest caz un rol definitoriu.

Pe de altă parte însă, există situații în care o imagine monocromă va evidenția mult mai bine un subiect sau îi va conferi noi valențe, noi interpretări, insesizabile în color.

De ce echipament foto am avea nevoie?

Multă lume caută cel mai potrivit echipament pentru un workflow alb-negru cât mai rapid și cu rezultate spectaculoase. Ei bine, probabil va suna ciudat să auziți că orice poate funcționa pentru poze alb negru reuşite.

În primul rând trebuie să aveți la îndemână o cameră foto cu care să vă simțiți bine. Unii vor prefera DSLR-urile, alții camerele mirrorless sau chiar aparatele compacte . Mai important este însă să vă decideți dacă fotografiați alb-negru direct din cameră sau veți converti imaginile ulterior, la partea de post-procesare.

Rezultate frumoase se pot obține însă indiferent de alegere.

Câteva exemple:

Fotografii cu Nikon Coolpix L27