Să definim stilurile de fotografie: Alexandra Sandu despre fotografia de copii

În încercarea noastră de a defini stilurile de fotografie, săptămâna aceasta am ajuns la fotografia de copii. Cum fotografiem copii? Ştim cu toţii cât de neastâmpăraţi sunt cei mici, deci fotografierea lor poate fi o provocare.
Ca în fotografia de portret obişnuită, poţi să optezi pentru fotografii cât mai spontane- să surprinzi zâmbete, priviri, sau să alegi varianta realizării unui decor- în felul acesta alegi să spui o poveste.
În ambele situaţii, o să observi însă un lucru fantastic: copiii sunt deosebit de creativi. Mai ales dacă au peste 6, 7 ani, este aproape garantat că vor veni chiar ei cu idei de fotografii: “haide să mă pozezi cu cartea asta în braţe, cu florile astea.” Imaginaţia copiilor este extrem de bogată şi este bine să ne folosim de sugestiile lor. Aşa vor simţi şi ei că fac parte din întregul proces.
Tocmai datorită imaginaţiei lor bogate, fotografiile realizate într-un decor anume, cu măşti, costume şi roluri, vor face deliciul copiilor. Fotografiatul va deveni o joacă, de care nu se vor mai sătura!
În situaţia în care copiii sunt mai timizi, şi se ruşinează la fotografii, poţi să îi provoci în felul următor: le dai camera pentru câteva minute, şi le propui să schimbaţi rolurile, să facă ei fotografiile. Se vor obişnui cu camera, şi prin urmare vor fi mai dezinhibaţi şi în cealaltă ipostază.
Când copiii fotografiaţi sunt ai tăi, ai câteva mari avantaje: timp la dispoziţie, şi relaxarea copiilor în faţa aparatului. În felul acesta vei putea surprinde momente deosebite. Sally Mann este o fotografă din S.U.A. , cunoscută mai ales pentru fotografiile alb-negru făcute copiilor ei. Intimitatea şi joaca definesc imaginile sale publicate în albume ca: At Twelve, sau în faimosul Family Pictures. În 2014, o altă fotografă, de data asta din Rusia, Elena Shumilova, a făcut rumoare cu fotografiile făcute copiilor săi: sunt imagini ca din poveste.
 

Alexandra Sandu despre fotografia de copii

Alexandra Sandu fotografiază din clasa a 12-a. A atras-o la fotografie nu atât faptul că poţi să salvezi nişte momente din viaţă, cât posibilitatea de a arăta viaţa în alt fel. “Ochiul nu poate să vadă niciodată aşa cum vede un obiectiv la f 1.4.
Alexandrei îi place să lucreze cu copii, pentru că sunt mult mai direcţi, şi atunci fotografierea lor are ceva mult mai onest. “În timpul unei şedinţe foto în studio, foarte rar poţi să îl rogi pe un copil, stai aici cuminte. Pentru el trebuie să fie o joacă.”
Fotografia de Copii Alexandra Sandu
Alexandra crede că e foarte important ca fotografiatul copiilor să nu fie ceva făcut pentru portofoliul tău, dar ceva care chiar îi bucură pe părinţi şi poate pe copii, peste ani. E foarte important să te raportezi la ce simţi tu când vezi fotografii cu tine de când erai mic. “Pentru părinţi e important să îi surprinzi pe copiii lor, fiind copiii lor, liberi şi frumoşi.”
Fotografia de Copii Alexandra Sandu
Legat de echipament, Alexandra foloseşte un Nikon D800, un obiectiv 24-70mm, un obiectiv 50mm cu 1.4, sau un 85mm cu 1.4 care îi place mult.

Vedeţi aici filmuleţul cu Alexandra Sandu, în care vorbeşte despre fotografia de copii


Vă invităm joi, 12 iunie, între orele 21:00 – 22:00, la o întâlnire virtuală cu Alexandra Sandu, pe pagina noastră de Facebook, la o sesiune de Q&A-uri. Timp de o oră, puteţi să îi adresaţi Alexandrei întrebări despre fotografia de copii.
Recomandări produse pentru fotografia de copii:
[products ids=1051767,125004411,125006457,125007263]
 
 
 
 
 

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Intradevar, pentru a fotografia copii trebuie sa te transformi la randul tau in copil! Fotografierea copiilor necesita multa rabdare si viteza de reactie, sa poti surprinde un cadru reusit ai doar o ocazie. Ca fotograf de eveniment unde sunt obisnuit in general sa fotografiez nunti a fotografia un copil este intodeauna o placere. Acest articol este binevenit pentru cei ce doresc sa experimenteze fotografia de copii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.