Susţinem fotografia ca stil de viaţă: Răzvan Tulai

“Povestea mea a început cu un aparat digital, contrar istoriei celor mai mulţi,” povesteşte Răzvan Tulai, fotograf dedicat şi consultant F64.
“Unul dintre vecinii mei îşi luase o cameră digitală, Kodak, care pe vremea aia era super wow. Ulterior am primit şi eu o cameră Olympus de 1.4 MP. Atunci era ceva senzaţional.”
Răzvan face acum şedinţe foto, s-a specializat în fotografia de portret şi are un site,  dar pe când avea 14 ani şi a descoperit fotografia, lucrurile stăteau altfel. “Am început să mă joc cu luminile, cu veiozele mai exact. Mai greu cu bliţurile pe atunci.” A intrat apoi pe un forum foto, “să-mi expun marile lucrări, care la început erau albinuţe şi floricele. Asta face orice fotograf la început, primele subiecte sunt cu capace de obiective şi floricele. Apoi am început să îmi fac nişte autoportrete, dar ma interesau mai degrabă umbrele care cădeau pe fundal, nu neapărat că eram nu stiu ce model.”
Răzvan crede că e bine să te joci la început, să experimentezi. Aşa descoperi ce îţi place. “Totul m-a dus către portret. Am renunţat uşor la albinuţe.” Când îl întrebăm ce îi place să fotografieze, Răzvan râde. “Îmi place sa fotografiez în principiu fete.”  Şi completează apoi, “dar nu în modul acela”. În partea de portret, crede că se pricepe mai bine pe partea de portret feminin.. “Lumea crede că dacă esţi fotograf de portrete, poţi să fotografiezi orice. Sunt portrete feminine, respectiv masculine şi sunt două stiluri diferite.”
“Fetele pe care le fotografiez le întâlnesc de obicei pe Facebook.” Şi pentru că unele nu sunt modele de profesie,  sunt la început reţinute şi spun că au deja o mulţime de poze.  Doar că un portret făcut de un fotograf profesionist aduce o viziune aparte. La final se întreabă destul de uimite, dacă chiar ele sunt în fotografii.
Fotografia de portret
Fotografia de portret
Legat de Photoshop, Răzvan crede în el, dar cu moderaţie. “Nu abuzez de Photoshop, mă ajuta de obicei la culori, la lucruri pe care nu le poate reda în totalitate o cameră, care are o procesare standard. Mai departe fiecare fotograf trebuie să îşi sculpteze imaginea, să fie pe stilul lui. Dacă am avea o imagine sepia, una alb-negru şi una multicoloră, nu ar reda un stil anume.”
Fotografia de portret
Crede că e bine să îţi schimbi echipamentul la câţiva ani.  “Echipamentul foto reprezintă pentru mine o investiţie. Joburile plătite sunt și ele acolo, iar la un moment dat dacă vreau sa ma apuc de pictat, as putea sa vând echipamentul.” Poti arunca un ochi peste recomandarile lui Razvan legate de echipament. Fotografia l-a făcut mai responsabil într-un fel. “Pentru fotografie am renunțat la prostiile pe care dădeam bani, începând de la o vârsta foarte fragedă.”
 Vedeţi aici interviul video cu Răzvan Tulai

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.