Fotografia ca stil de viaţă. Interviu cu Cătălin Scarlat

Pentru că F64 susţine fotografia ca stil de viaţă, continuăm seria de poveşti ale celor care îşi găsesc energia şi entuziasmul în fotografie. De data asta ne oprim la Cătălin Scarlat,  fotograf entuziast şi consultant F64.
Cătălin şi-a dat seama repede că orice pasiune ţi-ai alege, există o alta la care renunţi.  “Dacă nu aş fi ales fotografia, poate aş fi fost alpinist.”  Dar Cătălin a ales să sacrifice alte pasiuni şi s-a oprit la fotografie. “Dar nu regret. Fotografia e o împăcare cu tine, te ajută să mergi mai departe şi să priveşti lucrurile mult mai deschis în viaţă.”
Cătălin şi-a descoperit pasiunea pentru imagini în 2008, pe când era încă în liceu. “Cineva mi-a arătat nişte fotografii făcute cu un compact, şi mi-au plăcut, pentru că reuşeau să surprindă ceva, să păstreze şi să împartă cu ceilalţi, în cazul acela cu mine. Şi de aici a pornit totul. Am vrut să am şi eu ceva cu care să pot suprinde momente şi să împărtăşesc ce fac.”
Primul său aparat a fost un Fuji AV200, un aparat compact, mic, “aparatul perfect atunci.” Treptat a devenit însă curios să experimenteze mai mult şi a trecut la un aparat bridge cu functii manuale, care l-a ajutat să înţeleagă cum se face o fotografie, cum controlezi diferite funcţii. Următorul pas a fost un DSLR.
Cătălin a început cu fotografia de stradă. “Fotografia însemna o mulţime de plimbări. Îmi plăcea să surprind oraşul, oamenii, clădirile, străzile necunoscute. Şi de aici a pornit pasiunea pentru street photography. Deşi nu am un stil foarte apropiat de subiect -îmi place să fiu mai retras- asta nu înseamnă că trag cu 300mm. Însă omul rămâne un element mai mic în fotografiile mele.”
Fotografia ca stil de viaţă
Recent a început să facă excursii foto, de unul singur sau cu 2,3 amici. “Mergem în diferite locuri, în natură, cu un singur scop: pentru a fotografia”.  Pentru că e curios şi îi place să descopere locuri noi, Cătălin face o mică documentare pe internet, înainte să plece la fotografiat. “Când merg într-o locaţie nouă, îmi doresc să umblu, nu mă odihnesc, vreau să surprind momentele cele mai bune de acolo.”
Alteori însă, nu plănuieşte nimic şi merge pe mâna întâmplării. “Uneori intervine spontaneitatea, şi ăsta e cel mai bun lucru. Recent vorbisem cu un amic, ‘hai să ieşim afară, că a început să plouă şi toată lumea fuge, hai să facem noi poze afară’, şi ce crezi, a ieşit soarele afară după ce am ieşit.”
Indiferent de ce stil de fotografie practică, Cătălin o face cu pasiune. Îi place fotografia, îi place să experimenteze şi nu vrea să îşi aleagă o direcţie clară. “Încă nu am un stil definit. În fotografie, nu prea e nimic nou de inventat. Nu vreau să inventez un stil nou, vreau să ma bucur de ea. Îmi place să gust din fiecare stil al fotografiei, fiecare are secretele, dar şi satisfacţiile lui.”
Şi pentru a fi sigur că nu îi scapă nimic, şi pentru a putea fotografia oricând, Cătălin poartă mereu o cameră la el, de buzunar. “Pot sa îmbin orice aş face cu fotografia. Chiar şi la job găsesc subiecte de fotografiat. Fotografia se poate îmbina cu orice şi mai ales nu te constrânge. Nu ai chef azi să faci poze, faci altceva.”

Alți fotografi au mai citit și:

4 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.