Expozitie Koudelka la Sibiu. Invitat Andrei Iliescu

Între 10 aprilie şi 3 mai s-a deschis la Sibiu, la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional de Artă Brukenthal (str. Tribunei nr. 6), expoziţia “Invazie 68 Praga” de Josef Koudelka. Este ediţia a II-a urmare a celei de la Bucuresti din octombrie 2013.
Expoziţia din Bucureşti a fost prilejuită de aniversarea a 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei, când forţe militare din Uniunea Sovietică şi aliaţii ei din Pactul de la Varşovia, cu excepţia României, au invadat Cehoslovacia.
Pe 3 mai, la ora 15, cu ocazia închiderii expoziţiei, organizatorii l-au invitat pe fotograful român Andrei Iliescu, pentru o prezentare a propriei sale experienţe la evenimentele din decembrie 1989 din Bucureşti.
 

Povestea fotografiilor făcute la Invazia din Praga

În 1968 Koudelka era un fotograf cunoscut de teatru. Totul s-a schimbat pe 21 August 1968, când tancurile Pactului de la Varşovia au invadat oraşul Praga, punând capăt scurtei liberalizări din Cehoslovacia, cunoscute ca Primăvara din Praga. În mijlocul evenimentelor, Koudelka a făcut o serie de fotografii, pe care a reuşit să le scoată din ţară pe ascuns.
Expozitie Koudelka
„Expoziţia şi cartea sunt despre invazia la care România – singura ţară dintre ţările semnatare ale Pactului de la Varşovia – a refuzat să participe. În plus, de România mă leagă şi o amintire personală – am fost aici de multe ori şi iubesc această ţară“, a spus Koudelka, care a vizitat România încă din anii ‘60.

Expozitie Koudelka
 
Când Magnum a început să distribuie fotografiile făcute de Koudelka, acestea au creditate ca aparținând unui “fotograf cehoslovac necunoscut” pentru a se evita represaliile. Fotograful “necunoscut” a fost însa onorat cu premiul Robert Capa. Abia după 16 Koudelka a putut sa recunoască în siguranţă că el a făcut fotografiile.
71GBONA-UxL
 Citiţi aici un interviu cu Koudelka
 

Povestea fotografiilor făcute de Andrei Iliescu la Revoluţia din ’89

Înainte de Revoluţia din 89, Andrei Iliescu lucra la Institutul de Chimie Alimentară, dar se simţea pregătit să devin liber profesionist, să facă fotografie.
m luat camera şi am ieşit cu frati-miu pe 22 seara să filmăm revoluţia în direct.
Andrei a fotografiat pe 21 decembrie cu un Nikon FM, al unui prieten, căci nu a avut timp să mai treacă pe acasă să-şi ia camera sa Minolta. L-au ridicat însă în aceeaşi zi şi l-au dus la Poliţia Capitalei, iar seara l-au dus la Jilava.
Andrei Iliescu expozitie
În ziua următoare i-au dat drumul şi pe 22 decembrie a ieşit să filmeze revoluţia cu fratele său.
Andrei Iliescu expozitie
 
Citiţi povestea lui Andrei aici!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.