Expozitie foto made in China

Invitația Asociației Fotografilor din China (CPA) de a vizita și fotografia fascinantele peisaje chinezești a venit pe neașteptate.
Dar o asemenea șansă, poate unică în viață, nu putea fi refuzată. Cumpărarea biletului de avion și obținerea vizei le-am făcut de pe o zi pe alta, fără nici o problemă. Împreună cu alți patru colegi fotografi, doi din Oradea, doi din Miercurea Ciuc, ne-am îmbarcat într-o zi de duminică în avionul ce avea să ne ducă la Beijing.
Pe parcursul celor 10 zile de ședere pe meleaguri chinezești am fost impresionați de modul în care a fost pregătită vizita noastră. Gazdele ne-au asigurat cazare la un hotel de lux, mașină cu șofer la dispoziție, ghid turistic, bilete de tren și de intrare la obiectivele turistice, plus o permanentă desfătare culinară pe la diferite restaurante tradiționale. Recunosc, asemenea condiții ideale de fotografiat nu am avut niciodată. Odată ajuns în camera de hotel, nici nu am despachetat bagajele, ci am pornit, toți cei cinci, într-o tură de seară.
Eram pentru prima dată în China și paradoxal, nu aveam senzația că fac parte de mulțimea de străini care defila pe poarta de intrare în Orașul Interzis. Pe tot parcursul vizitei am avut senzația că sunt de-al casei, că revăd niște locuri pe care, de fapt, nu le mai văzusem niciodată. Iar acest reconfortant sentiment a fost generat de oamenii pe care i-am întâlnit la tot pasul. Rar mi-a fost dat să fiu tratat cu atâta respect, politețe și sinceră prietenie la un loc.
Nu sunt un adept al portretului de stradă, nu-mi place să intru nepoftit în sufletul oamenilor pe care nu-i cunosc dar din China m-am reîntors cu atâtea portrete câte nu am făcut în toată viața mea.


M-au impresionat oamenii pe care i-am întâlnit, aveau o liniște sufletească cu totul aparte și era evident că pentru ei fericirea se măsoară cu alte unități de măsură decât cele pe care le folosim noi, europenii.
Am avut onoarea să particip la o întâlnire la sediul Asociației Fotografilor din China și apoi la un dineu oficial oferit de președintele CPA, doamna Wang Yao. Nu mă încumet la o comparație între CPA și AAFR, diferențele sunt mult prea mari.
Oficialitățile chineze au înțeles puterea fotografiei și sprijină, la modul concret și extrem de eficient, activitatea a milioane de fotografi amatori. Și datorită lor, China a ajuns să înregistreze o creștere impresionantă a turiștilor străini care o vizitează. La noi, pe malurile Dâmboviței, autoritățile te tratează cu multă compasiune și îți recomandă un spital de nebuni atunci când deschizi gura despre necesitatea de a avea în capitala țării o sală de expoziție dedicată fotografiei, așa cum a fost odată.

Este clar că nu ne putem compara cu artiștii fotografi chinezi dar rămânem cu satisfacția că, dacă tot am ajuns în Beijing, am semnat un protocol de colaborare între AAFR și CPA astfel că de acum înainte, în fiecare an, vom avea vizite reciproce.
În China am petrecut zile minunate, am trăit o experiență fantastică.
Am făcut multe fotografii, mie toate îmi plac deoarece le-am făcut cu pasiune și plăcere. Pe cele mai interesante le-am reunit într-o expoziție pe care vă invit să o vizionați începând cu data de 23 aprilie 2014, ora 19, la Spațiul expozițional F64 din București, blv. Unirii nr. 45.
de Eugen Negrea

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.