SONY HX400: pasi inainte fata de SONY HX300

Cand am testat modelul bridge anterior al producatorului nipon, HX300 (citeste review aici), am considerat ca aparatul se ridica la inaltime din foarte multe puncte de vedere.

Nu credeam ca un urmas al sau, mai precis nou anuntatul SONY HX400 mai poate imbunatati concret ceea ce deja facea HX300-le.

Spun concret pentru ca oricand poti inventa instrumente de marketing precum mai “multi megapixeli” sau “ISO mai mare” la aparate la care oricum astfel de “instrumente” nu isi au rostul, avand in vedere dimensiunile foarte mici ale senzorului (1/ 2.3”).

Asa cum spuneam si in articolul trecut, SONY nu umbla cu cioara vopsita, ci din contra, isi doreste sa ofere cea mai buna experienta utilizatorului aflat in targetul acestui tip de aparate foto.

La exterior

SONY HX400

Initial am pus text cu numele modelului in imaginea comparativa de mai sus, dar va las pe voi sa gasiti diferentele :).

Glumesc, desigur. Privindu-le din fata, greu putem observa ceva diferentele intre cele doua modele (in stanga SONY HX400, in dreapta HX300). Cu un ochi atent insa, intrezarim deja aparitia patinei de blit MultiHotShoe si faptul ca inelul de zoom are zimtii un pic mai fini, mai eleganti la noul HX400. A aparut si un mic marcaj text cu factorul de zoom.

SONY HX400

Nici privindu-le din spate nu vedem diferente majore, insa mai apare un element mult asteptat. Senzorul de pe EVF, care detecteaza apropierea de fata si trece automat imaginea de pe LCD pe EVF. Patina de blit este mult mai evidenta aici. Se pare ca si cauciucul de pe corpul aparatului a fost schimbat, pe HX400 avand o “porozitate” marita, deci teoretic se tine mai bine in mana, fara sa alunece.

SONY HX400

Abia privindu-le de sus incepem sa ne dam seama mai bine ca e vorba de doua aparate diferite. Design-ul general a fost imbunatatit la HX400, aducandu-l parca mai aproape de stilatul RX10 (despre care am scris aici)

Inelul de zoom este mai mic si mai fin “desenat” si a aparut sigla Zeiss pe corpul obiectivului. Butoanele desi pozitionate la fel, au primit functii noi (mult asteptatul Fn, ce permite accesul rapid la setari ale aparatului), iar pe selectorul de moduri au aparut 2 pozitii pentru setari customizate de utilizator in loc de una A disparut modul 3D.

Fotografie cu SONY HX400

La interior

Dupa mine, ergonomia si usurinta in utilizare, viteza cu care se misca un aparat in mainile utilizatorului, precum si alte aspecte ce pot parea minore, de multe ori inseamna mai mult decat inteleg unii producatori ca asteapta clientii de la ei.

Nu e prima oara cand SONY asculta de clienti si face pasi care din punct de vedere al marketingului ar putea parea “sinucidere”, insa din punctul de vedere al clientului sunt schimbari dorite si mult asteptate.

Schimbarile la interior sunt majore, si au transformat complet aparatul in bine. In primul rand, se pare ca SONY doreste sa unifice sistemul de meniuri de pe aparatele sale si duce toate modelele in aceeasi directie, spre meniul gasit initial pe SLT-urile sale. Nu face exceptie nici HX400-le, care beneficiaza acum de un meniu fluent, usor navigabil, mult diferit fata de meniul din HX300 ce acum mi se pare oarecum “barbar” si greoi in utilizare.

Iata pe scurt intregul meniu al lui HX400. Daca sunteti interesati de o functie anume, puteti pune pauza in clip si sa analizati pe larg fiecare pagina de meniu. 

 

Tot oarecum legat de meniuri, a aparut si functia care imi lipseste foarte mult atunci cand aceasta nu este inclusa (ex ar fi la a3000 sau HX300) si anume “function menu”, un meniu rapid accesibil prin apasarea butonului Fn, gasit in partea de sus a lui HX400, langa butonul declansator.

Acesta poate fi configurat dupa nevoie, cele mai utilizate functii ale aparatului ce necesita schimbari putand fi acesibile la numai o apasare de buton distanta.

Exemplu concret – folosesc destul de des Picture Effects si accesul la aceste setari este mult facilitat dupe ce functia respectiva si-a gasit locul in una dintre cele 12 pozitii ale “function menu”.

La HX400 intalnim in total 13 efecte, si aproape fiecare in parte are valori ce pot fi modificate (intensitate, ton, culoare etc.), spre deosebire de HX300 care avea numai 9 si fixe, fara posibilitati de customizare.

 

Efectul meu favorit (pe toate modelele SONY ce il incorporeaza intre functii) este de departe modul Illustration pe setarile Low si Medium. As putea iesi o zi intreaga la fotografiat (sau mai bine sa ii zic la Pictat) in acest mod.

 

Desi senzorul este acelasi ca la HX300, fiind vorba despre unul de tip Exmor R CMOS, nu acelasi lucru il putem spune si despre procesorul din HX400, care face legea atunci cand vine vorba de rapiditatea aparatului si multitudinea de functii suplimentare.

Este vorba despre deja bine-cunoscutul BIONZ X pe care il intalnim in varfurile de gama ale lui SONY, indiferent de clasa: A7/7r, a6000 etc.

Numai procesorul de unul singur este raspunzator de multitudinea de imbunatatiri ale lui HX400 fata de fratele sau bunicul sau HX300 (in ceea ce priveste performantele). Iata cateva imbunatatiri software ce mi-au sarit in ochi in scurta perioada cat l-am avut la teste:

Flexible AF Spot – 3 dimensiuni L,M,S
Fotografie cu SONY HX400

AF mult mai rapid decat la HX300
Fotografie cu SONY HX400

Lock-on AF care se descurca excelent in tracking-ul subiectelor aflate in miscare, chiar si la viteze mari plus panning

Fotografie cu SONY HX400

 

DMF – Direct Manual Focus cu focus Peaking si magnificare pt a focaliza perfect
Fotografie cu SONY HX400

Praguri configurabile pentru Auto ISO – atat minim cat si maxim
Aspect ratio 3:2 (HX300-le nu avea si ma enerveaza la culme fotografia in format 4:3)
360º Sweep Panorama, plus posibilitatea alegerii directiei de rotatie. In plus, aceasta se schimba imediat cu ajutorul rotitei de sub degetul mare.

Praguri configurabile pentru Auto ISO - atat minim cat si maxim Aspect ratio 3:2 (HX300-le nu avea si ma enerveaza la culme fotografia in format 4:3) 360º Sweep Panorama, plus posibilitatea alegerii directiei de rotatie. In plus, aceasta se schimba imediat cu ajutorul rotitei de sub degetul mare.DSC00500

Multitudinea de picture effects si posibilitatea customizarii acestora
Calitatea JPG-ului din aparat mult imbunatatita fata de HX300 (din pacate tot nu poti inregistra RAW)

Sunt sigur ca veti descoperi mai multe atunci cand veti intra in posesia lui SONY HX400, care, apropo se vinde la acelasi pret la care s-a vandut si HX300 cand a fost lansat. 

Si ca o ultima descoperire, si un truc/sfat pentru economisirea bateriei, va pot spune ca daca din meniu setati ca modificarea LCD/EVF sa se faca manual si nu Auto cu ajutorul senzorului, iar apoi treceti exclusiv pe EVF, senzorul de pe acesta are buna indeletnicire de a opri EVF-ul atunci cand nu aveti aparatul la ochi, practic aparatul economisind enorm de multa energie. Mi s-a parut geniala aceasta mica, dar atat de mare functie :).

Bag seama ca s-a umblat si la elementul optic al aparatului, chiar daca si HX300 avea tot lentile Carl Zeiss in interior, noul HX400 vine cu o formula optica imbunatatita, ceea se transmite in calitatea imaginii obtinute.

Mai precis vorbim despre un obiectiv ZEISS Vario Sonnar T* in 15 elemente asezate in 10 grupuri, incluzand un element optic superED, doua elemente ED (extra-low dispersion) si 3 elemente asferice.

Uimirea e maxima chiar si acum dupa ce am testat HX300-le si am vazut ce inseamna un zoom de 50x (o focala echivalenta in 35mm de 24-1200mm). Iata un exemplu video, cat se poate de concludent.

 

Sau cateva imagini ce demonstreaza acest lucru

Am explicat si atunci cand am testat HX300-le ce inseamna efectul de miraj, dar o voi face si aici pentru a se intelege clar ca nu este o problema a aparatului faptul ca la zoom maxim imaginea nu mai este perfect clara.

Ceea ce unii ar putea considera o problema a aparatului, trebuie mentionat ca este de fapt o problema de fizica. La zoom atat de mare efectul de miraj (Mirages are optical phenomena in which light rays are bent due to thermal variations in the refraction index of air, producing displaced or heavily distorted images of distant objects. – ne explica Wikipedia) apare si este imposibil de contracarat. Iarna avem totusi sansa sa obtinem imagini perfecte la un zoom atat de mare daca fotografiem in frig puternic. Iata mai jos un exemplu in care efectul de miraj este foarte pronuntat.

Conectivitate

Pentru a se alinia cu gama curenta SONY, lui HX400 nu puteau sa ii lipseasca conexiunile WiFi si NFC, doua functii extrem de utile atunci cand dorim transferul rapid si sharing-ul pe retele de socializare, cat fotografia “inca este calda”. HX300-le nu le avea.

Am demonstrat acum ceva timp in testul lui a6000 (pe care va invit sa il cititi aici) cum se face transferul pe telefon, cum se vad imaginile pe un TV smart cu WiFi si de asemenea, cum poti controla aparatul cu functia Smart Remote. Pasii sunt aceiasi si la HX400.

Ce am realizat nou cu SONY HX400-le a fost sa trimit fotografiile si filmele de pe el, direct pe MacBook-ul meu, lucru ce nu am reusit pana acum, pentru ca nu exista mare suport pentru Mac din partea SONY, probabil din cauza ca exista gama lor de ultrabook-uri Vaio. Tot raul spre bine acum cand SONY a renuntat la Vaio, pentru ca au introdus suport pentru Mac. Iata care sunt pasii de facut pentru a avea transfer imediat via WiFi pe Mac.

 

Teste valori ISO?

Este aproape irelevant sa vorbim despre performantele la valori ISO mari ale unor aparate cu senzori mai mici decat o moneda de 10 bani. Inghesuiti acolo 20 Mpx (in acez caz mai putin e mai bine) si incercati sa va imaginati cat de greu e sa ai suficiente detalii astfel incat sa obtii imagini decente la valori mai mari de ISO 800.

Ca idee, iata cat de mic este senzorul 1/2.3 fata de senzorul APS-C, sa nu mai vorbim de cel Full Frame.

 SONY HX400

Cert este ca nu am facut teste propriu-zise de performante la diferite valori ISO, pentru ca nu vroiam sa imi reduc din placerea utilizarii lui HX400.

Cu certitudine nu este o camera pentru low-light desi incorporeaza tehnologii precum Multi Frame Noise Reduction sau Area Specific Noise Reduction, iar procesorul de imagine BIONZ X face minuni chiar si pe un senzor atat de mic. Am vazut ca la valori de pana la ISO 800 imaginile sunt acceptabile si pot fi folosite fara probleme, asa ca am setat valoarea maxima la Auto ISO sa fie 800, iar cea minima de 80.

In anumite situatii poti folosi si imagini realizate la ISO 3200, dar nu mai mult decat in versiunea pentru Web, la o rezolutie de maxim 1400 px latura mare.

Iata cateva exemple de imagini realizate la valori ISO mari intre 800 si 3200. (fisierele contin EXIF-ul original si puteti vedea valorile ISO acolo)

Desi zgomotul propriu-zis nu e prezent sau mai bine zis vizibil, la valori mari ale ISO-ului se pierd complet detaliile datorita functiei de noise-reduction ce trebuie aplicata mai agresiv.

Senzorul mic si zoom-ul puternic sunt factori care aduc insa si alte limitari aparatului HX400. Spre exemplu, diafragma minima la care poti inchide este F8. Probabil de acolo difractia isi spune cuvantul foarte pronuntat. Ba chiar si la F8 se vede in situatii extreme cum e cea de mai jos, si este destul de neplacuta. A se vedea “halo-urile” din jurul becurilor stradale

Fotografie cu SONY HX400

Test video

SONY HX400 filmeaza in format AVCHD la rezolutie full HD 1920×1080 la 50 sau 60 cadre (in functie de regiunea pe care este setat NTSC sau PAL). Eu prefer in mod normal 24p (look-ul cel mai cinematografic) asa ca aparatul l-am setat ca atare. Va invit sa vizionati aventura mea “video” cu HX400-le.

 

Asa cum probabil ati vazut si in clipul in care aratam ce inseamna un zoom de 50x, se pare ca problema pe care am observat-o si la HX300 cand faceai zoom maxim in timpul filmarii, si anume ca la un moment dat imaginea parca “sare” stanga-dreapta, se pastreaza si la SONY HX400. Sunt foarte multe elemente optice ce sunt plimbate/mutate in obiectiv atunci cand se ajunge la o focala atat de mare si se pare ca nu s-a gasit o solutie pentru aceasta problema.

Tot la minusuri am descoperit ca din pacate nu poti filma utilizand aplicatia PlayMemories si aparatul pe modul remote. As fi vrut sa fac acest lucru pentru a putea filma de pe trepied si a realiza zoom-ul din telefon, fara a mai induce nici un fel de miscare camerei foto la zoom-uri mari.

Ce se gaseste in cutie
Daca sunteti curiosi ce se gaseste in cutia lui HX400, ei bine, nu va dezamagesc, iata un mic un-boxing 🙂 filmat cu o camera video despre care va voi povesti in curand, SONY PJ810E.

La final

Chiar daca nu a umblat la numarul de megapixeli, la factorul de zoom, la valorile ISO minime si maxime, sau la dimensiunile fizice exterioare, imbunatatirile lui HX400 sunt multe. Iata ca se poate, aparatul din test dovedind cat de multe poti schimba in bine, fara sa umbli prea mult la specificatii.

Va doresc distractie placuta cu noul HX400!

[products ids=125011121]

 

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.