Test video cu Samsung NX300

Dupa o iarna destul de saracacioasa in zapada si cu multe zile posomorate, iata ca primavara si-a facut aparitia cu zile insorite si calde si odata cu ea deja si gandul multora la vacanta de vara.

Am ramas dator cu un articol legat de vacanta din vara trecuta in care nu am vrut sa plec cu mana goala asa ca am avut ocazia sa iau cu mine un aparat tare simpatic si anume Samsung NX300.

Desi destul de compact fata de tot ce am mai folosit pana acum (122 x 63,7 x 40,7 mm si doar 284g) mirrorlessul de la Samsung ascunde sub “capota” multe specificatii foarte interesante.

Specificatii Samsung NX300
-senzor APS-C CMOS 20.3 MP
-iso 100-25.600
-imagini RAW: 20 M (5472 x 3648)
-video full hd 1080 60p
-Wi-Fi si i-function

La partea de video, care face si obiectul acestui articol pot spune ca la prima vedere am ramas placut impresionat de multitudinea functiilor disponibile si anume filmarea la rezolutie full hd 60p, slow motion si time lapse direct din aparat, focus peaking, mod complet manual pentru setari( balans de alb, iso, timp de expunere, mod de focalizare).

Am avut la dispozitie 4 obiective pe montura Samsung NX si cateva accesorii:
Samsung 18-55mm obiectivul kit 

Samsung 12-24mm

Samsung 85mm

samyang 8mm

sistem stabilizare wondlan Pegasus 

filtru nd variabil 

Samsung NX300 in actiune

Cu bagajele facute am plecat fara sa am un scenariu sau subiect stabilit pentru filmare, asa ca am decis sa filmez exact ca un simplu turist aflat in vacanta.

Primul lucru care mi-a placut foarte mult la Samsung NX 300 este posibilitatea de a seta absolut toate functiile pentru filmare pe modul manual, aspect pe care nu credeam ca o sa-l gasesc la un aparat din aceasta gama.

Am folosit filtrul ND variabil pentru a putea mentine valoare obturatorului cat mai corecta si anume la 1/50 corespunzator modului de filmare. Doar cadrele filmate cu obiectivul fisheye Samyang 8mm au fost facute fara filtru ND, insa si aici am incercat sa mentin timpul de expunere cat mai apropiat de valoarea frame-rate-ului asa ca am filmat la un f-stop cat mai ridicat f11-f16 si timp de expunere 1/200-1/400. Diferenta dintre valorile timpului de expunere in cazul filmarii o puteti observa foarte usor atunci cand filmati subiecte aflate in miscare (masini,biciclisti,apa,cascade,etc.)

Tin sa mentionez ca sunt un mare fan al filmarii in 50p/60p precum se poate observa si in filmuletele realizate unde in proportie de 90% am folosit aceasta valoare. Faptul ca am putut sa filmez direct 50p slow motion a fost un aspect pozitiv pe care l-am gasit la Samsung NX 300. Practic se poate filma atat slow motion cat si fast motion sau timelapse direct din aparat,o functie care mi s-a parut extrem de utila.

Alte doua functii foarte bune pentru filmare sunt cea de focus peaking, care mai ales in lipsa unui viewfinder clasic precum cel al camerelor video dedicate reprezinta o functie foarte valorosa pentru obtinerea unei focalizari corecte. Pentru a fi si mai complet Samsung NX 300 dispune si de setarea i-function care poate fi setata astfel incat in timp ce realizezi focalizarea manuala sa iti faca zoom in imagine pentru a observa exact zona aflata in focus.

Ecranul tactil AMOLED mi s-a parut destul de versatil iar culorile reproduse sunt extreme de vii si naturale. Chiar m-am intrebat in timp ce vizualizam ce am filmat pe aparat daca asa de bine se va vedea imaginea si pe un monitor sau TV mai mari, pentru ca eram destul de uimit cat de bine arata. Cand am ajuns la partea de editarea am constatat ca imaginea de pe ecranul aparatului era identica, cu detalii foarte puternice si culori extreme de vii si naturale.

Sincer nu am crezut ca un aparat de asemenea dimensiune si la un pret atat de accesibil poate sa scoata o asemenea imagine si sa inglobeze atat de multe functii pe partea de filmare, functii pe care nu le-am intalnit nici la dslr-urile de top.

Obiectivul Samsung 85mm f1.4 mi s-a parut excelent, foarte sharp si cu un bokeh frumos. Am tras cu el cadrele de noapte din club si aproximativ 50% din cadrele din clipul fashion/sexy unde am vrut sa vad exact cum ar face fata unui shooting de acest gen iar rezultatele se pot observa destul de clar. Sincer nu mi-ar fi rusine sa filmez un spot cu acest aparat chiar daca pare destul de home user la prima vedere.

Totusi Samsung NX300 este destinat entuziastilor de fotografie iar faptul ca la partea de filmare ofera atat de multe optiuni ii ofera un avantaj considerabil. Cred ca este perfect pentru calatorii,vacante, excursii si drumetii fiind un aparat cu dimensiuni reduse din gama mirrorless.

CONCLUZII Samsung NX300

PRO
filmare 1080 pana la 60p
slow si fast motion direct din camera
imagine sharp si naturala
focus peaking si i-function
setarii full manual

CONTRA
inregistrare audio interna destul de slaba
baterie interna
body nerezistent la apa si praf
lipsa viewfinder

In concluzie consider ca este un pas mare pentru Samsung si sincer nu ma asteptam la un aparat atat de bun in raport calitate/pret dar iata ca Samsung NX 300 mi-a demonstrat contrariul.

Multumesc celor de la Samsung Romania si prietenilor de la F64 pentru support si echipament.

Linkuri pentru clipurile video:

Perfect Holiday – With Samsung NX 300 In Zakynthos

Sexy Fashion Shooting – Samsung NX 300 Test

 de Cosmin Dumitrache 

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Nice site
    thanks for sharing this post
    keep it up the work

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.