Expoziţia foto a Școlii de Poetică Fotografică din București

Postat de: Diana Mesesan Diana Mesesan

Pe parcursul lunii aprilie puteţi vizita la Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii, nr. 22) expoziţia foto a Școlii de Poetică Fotografică din București „Francisc Mraz”,  cu 60 de lucrări realizate în Belgrad.

Membrii comunității formate de-a lungul timpului în jurul Școlii de Poetică Fotografică „Francisc Mraz” organizează anual, pe langă cele câteva excursii din țară, și o tabără fotografică în străinătate. După Lisabona, Sarajevo și Istanbul, în 2013, în luna mai, am fost seduși de Belgrad.

Ca de fiecare dată, ne-am antrenat să simțim interioritatea, delicatețea și vigoarea locului în care fotografiem. Am găsit și îndrăgit un Belgrad senin, plin de o rafinată amabilitate intelectuală și cu o splendidă disponibilitate de comunicare cu alte culturi.

Francisc Mraz scoala foto
@Ana Alexandrescu

Fără a avea o tematică impusă și fără a ne avânta într-o vânătoare de imagini, singuri sau în grupuri mai mici, uneori știind unde urmează să mergem, având acolo și câțiva prieteni fotografi sârbi care ne-au ghidat, alteori pur și simplu luând la pas străzile fără să știm unde vom ajunge, am scotocit cu o curioasă drăgălășenie prin multe colțisoare belgrădene, am privit, am așteptat și am extras cu drag toate frumusețile care ni s-au oferit.

Claudia Asanachescu Francisc Mraz
@Claudia Asanachescu

Nu am găsit interdicții. Am găsit un Belgrad deschis, calm, bucuros să ni se arate cu toată lumina lui interioară. Am descoperit un mal de Dunăre ca un loc de joacă fermecat, plin de surprize, un 1 Mai sărbătorit la ștrand, piețe pline de viață și de culoare, spații vaste, stranii și oameni gata să te invite în casele lor.

Francisc Mraz scoala foto
@ Ionut Maga

Expoziția foto care a rezultat din această excursie de 10 zile este un portret al Belgradului atipic, neturistic, necomercial, perceput și ilustrat în mod personal de fiecare dintre cei 24 de fotografi absolvenți ai școlii, dar închegat, mai degrabă un portret delicat despre o ființă de care tocmai ne-am îndrăgostit.

de Francisc Mraz și Gyuri Ilinca, coordonatorii Școlii de Poetică Fotografică din București (www.fotopoetica.ro).
test - array(0) { }

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top