Doi pescari se asigura ca navodul aruncat in „copca mare A” se intinde corespunzator pentru a fi tras de ceilalti.

Pescarii din Herastrau – User Opinion Sony Nex6

In primele zile ale lui 2014, pescarii de pe lacul Herastrau au organizat una dintre periodicele lor „aruncari de navod”. Discutand cu ei inainte, am aflat cateva detalii, si i-am urmarit pe parcursul intregii zile de 8 ianuarie, intre orele 8-18. Cadrele expuse sunt facute in diferite momente ale celor doua „aruncari de navod”, astfel incat sa spuna o singura poveste, unitara.

Am avut la dispozitie un Sony Nex 6, alaturi de doua obiective (personale) Sigma, un 19mm f/2.8 si un 30mm f/2.8. Ca om caruia i-au trecut prin mana Sony Nex 5N (pe care l-am si achizionat), plus Nex 5R, Nex7 si RX-1, pot spune ca aparatul cu care am dus acest reportaj la capat, adica Nex 6, este o ingemanare reusita a unora dintre cele mai bune caracteristici ale celorlalte aparate (aparute pana la data lansarii lui Nex6).

Cum nu ma entuziasmez in fata aparatelor foto, indiferent de numele si pretul lor, pentru ca nu pot face imagini bune fara un fotograf priceput care sa le manuiasca, pot spune la rece ca Sony Nex6 incanta, mai ales acum, cand pretul e unul atat e mic, pentru ca a aparut noul A6000. In acest user opinion Sony Nex6 se vor gasi consideratiile mele despre unul dintre cele mai solide mirrorless-uri facute.

Buton Fn si AF hybrid

Menit sa acopere clasa, la data aparitiei sale, dintre Nex 5R si Nex7, Sony Nex6 a facut, si face in continuare, acest lucru cu mult succes. Avand doua caracteristici pe care fanii Sony, si nu numai, le-au dorit in mod special, rotita de schimbare a modurilor de fotografiere (Quick Navi) si patina de blitz, Nex6 are si alte imbunatatiri semnificative.

In primul rand, excelentul vizor electronic de la Nex7, cu 2,3 milioane de puncte de rezolutie, care face fotografierea o reala placere, apropiindu-se extrem de mult de calitatea celor optice. In plus, solutia vizorului electronic, face fotografierea mult mai la indemana pentru incepatori, si asta pentru ca toate ajustarile facute aparatului se vad in timp real. Iar la Sony Nex6, imaginile sunt extrem de apropiate de ceea ce se vede, in vizor sau pe ecran, cu un mic plus la luminozitatea cadrului rezultat.

In al doilea rand, sistemul de focalizare hybrid, bazat atat pe detectia de faza, caracteristica DSLR-urilor, cat si pe cea de contrast, prezenta la mirorless-uri. Daca una dintre plangerile omniprezente ale celor care ar fi vrut sa isi cumpere un Sony (la inceputurile seriilor Nex 3 si Nex 5) era legata de AF-C, sistemul de autofocus continous, care facea greu fata subiectelor care se apropiau sau indepartau de fotograf, acum lucrurile s-au imbunatatit gratie acestui sistem hybrid. Nu mai putin de 99 de puncte de detectie de faza plus alte 25 de puncte de detectie de contrast fac AF-ul foarte precis in majoritatea conditiilor de fotografiere. Aici trebuie tinut cont de faptul ca trebuie obiective compatibile cu acest noul AF hybrid.

O a doua problema a celor care veneau in contact cu Nex6 a fost si ea, in mare parte, rezolvata, si aici ma refer la meniul pe care unii il gasesc extrem de stufos. Cu rotita de schimbare a modurilor de fotografiere, care asigura o raspundere imediata la necesitatile momentului fotografic, mirrorless-ul celor de la Sony devine si mai ergonomic cu ajutorul butonului Fn (Function), menit sa asigure acelasi acces rapid la cele mai importante setari. Eu n-am avut probleme de utilizare a meniului de la Nex 5N, dar acum, cu ajutorul butonului si meniului FN, poti ajunge din doua apasari de buton la orice setare pe care ai considerat-o destul de importanta incat sa o ai la indemana, astfel incat navigarea devine extrem de usoara si intuitiva.

Calitatea imaginilor

Punctul forte al mirrorless-ului este calitatea imaginilor, calitate conferita de un senzor APS-C de 16 megapixeli. Cu obiectivele Zeiss, dar si cu cele de la Sony, Nex6 ofera cadre excelente si in mainile unui amator, si in cele ale unui fotograf cu mai multa experienta. Cu o latitudine de expunere excelenta, de 13.1 Evs, mirrorless-ul produce RAW-uri foarte bune, insa nu sta la fel de bine la capitolul Jpeg-uri. De asemenea, culorile imaginilor sunt absolut deosebite, aproape ca fotografiile facute cu Nex6 nu mai necesita contrast din softurile de specialitate.

Exponometrul e unul extrem de reusit, fiind destul de greu chiar si pentru un incepator sa subexpuna au supraexpuna cadrele, mai ales daca beneficiaza de ajutorul D-Range Optimizer (DRO), functie care scoate la lumina detalii din zonele intunecate intr-un mod care impresioneaza. Nex6 sta atat de bine la acest capitol, al expunerii, incat rar se vor folosi fie compensarea expunerii, fie bracketing-ul.

Ca si Nex7, Nex6 are doua moduri de fotografiere continua, Continuous Shooting si Speed Priority Continuous. In primul mod, cu setarile Jpeg-Fine, Nex6 poate trage peste 100 de cadre in rafala, la o viteza medie de 3.5 fps. In modul Speed Priority Continuous, burst-ul este de 12 cadre, cu o viteza de 10 fps. Daca schimbam setarile si tragem doar Raw, rafala este de 10 imagini la o viteza de 10 fps, adica excelent. O alta caracteristica buna, luata de data aceasta de la Nex 5R, este este sistemul built-in Wi-Fi, care vine cu un nou PlayMemories App Store. Wi-Fi-ul poate fi folosit pentru a transmite fotografii pe smartphone, calculator, sau direct pe Facebook, iar smartphone-ul poate fi utilizat pentru a controla aparatul de la distanta.

Cum eu unul sunt interesant, in primul rand, la un aparat foto de viteza AF-ului, acuratetea acestuia si pregnanta zgomotul de imagine la valori ISO mari, sa atacam si aceasta ultima categorie. Unul dintre motivele care m-a convins sa-mi cumpar un Sony Nex 5N, dincolo de dimensiunile sale, care il faceau practic invizibil pe strada, fost „noise-ul” redus la valori ISO foarte mari. (Nici giganti ca Canon Mark III sau Nikon D800 nu stateau mai bine decat micul Sony Nex 5N – daca nu e ok comparatia, se poate sterge propozitia si inlocui cu „Aparate mult mai scumpe decat micul Sony Nex 5N nu aveau performantele acestuia pe acest segment extrem de important pentru majoritatea fotografilor”).

Normal, si de la Nex6, care beneficia de acelasi procesor de imagine BIONZ, m-am asteptat la performante asemanatoare. Am fost oarecum surprins sa aflu pe pielea mea ca lucrurile nu stau chiar asa, insa m-am lamurit la un training Sony. Norihiro Okubo-san, expertul venit din Japonia, mi-a explicat ca, cel mai probabil, noul sistem hybrid de AF, care avea punctele de detectie de contrast pe senzor, a facut sa scada calitatea cadrelor la ISO mare. Insa chiar si asa, Nex6 scoate imagini foarte bune pana la ISO 3200, si satisfacatoare chiar si la 6400. In plus, se poate achizitiona, pentru doar 5 dolari, Multi-Frame Noise Reduction. Pe scurt, aparatul declanseaza de sase ori, intr-o succesiune extrem de rapida, apoi „lipeste” cele sase imagini intr-una singura, incercand, si reusind, sa amelioreze zgomotul de imagine.

Lucruri bune la Sony Nex6

Pretul 
Calitate foarte buna a imaginii (in special RAW)
Vizor electronic OLED cu 2,3 milioane de puncte de rezolutie
WI-FI incorporat
Rotita de schimbare a modurilor de fotografiere (Quick Navi)
Patina de blitz
Sistemul hybrid de autofocus
Filmeaza full HD la 1080/60p cu control al expunerii in timpul filmarii si AF-continuous
Butonul Fn
Durata de viata a bateriei (aproximativ 360 de cadre)

Lucruri mai putin bune

Multi-Frame Noise Reduction trebuie sa fie cumparat
Lipsa unui ecran tactil, pe care sa poti focaliza si declansa
Incarcarea prin USB a bateriei e destul de inceata

 

Text si foto – Cristian Munteanu 
https://www.facebook.com/munteanucristian

 [products ids=1051625]

 

Alți fotografi au mai citit și:

7 Comments

  • Arhire Adrian – Am inteles. Multumesc si spor si tie!

  • Cristian Munteanu Te cred, nu e asta problema, braconaj e doar in ochii mei, nefiind de acord cu stilul asta de pescuit, la japca cum s-ar spune. Oricum, mi-au placut fotografiile si detaliile despre aparat. Succes!

  • Nu e deloc braconaj, e pescuit cu acte in regula. Se intampla de mai multi ani, asa ca daca era braconaj s-ar fi sesizat cineva pana acum. In plus, cum crezi ca m-ar fi lasat sa-i fotografiez daca nu era legal???

  • Interesant braconajul… pardon, reportajul 😀

  • "In primele zile ale lui 2013" …probabil autorul n-a aflat ca suntem in 2014

    • Multumim. Am corectat!

    • Hai sa comentam, ca tot n-avem ce spune. Nu era o stire, ci un review la un aparat foto, ilustrat cu un reportaj foarte bun. Ce importanta avea in zilele carui an s-a-ntamplat?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.