7 Nu-uri pe care un fotograf trebuie să le rostească

Ştim cu toţii că fotografia e artă, în primul şi primul rând. Bun, aşa e. Există însă anumite aspecte…mai sensibile, ca de exemplu monetizarea fotografiei.

Fotografia de produs, fotografia de nuntă, fotografia de eveniment etc pot fi monetizate şi asta nu este ceva ce trebuie rostit mai încet, cu o oarecare jenă. Un fotograf îşi oferă serviciile şi e absolut normal să fie recompensat pentru asta. Problema apare când unii…consideră că nu ar trebui să se grăbească…”lasă că sunt artişti, domnule, se descurcă ei!”

George Nicolae ne prezintă acele NU-uri absolut esenţiale pentru un fotograf care se confruntă zilnic cu probleme legate de monetizarea muncii sale. 

“Cel mai greu lucru în România zilelor noastre este să spui NU. De ce? Pentru că atunci urmează inevitabil întrebarea ‘De ce?’.

Greutatea unei situaţii în care trebuie să explici de ce nu vrei să-i împrumuţi unui prieten bani, de ce nu vrei să-i dai unei rude maşina sau de ce nu vrei să pozezi pisica nu ştiu cui, deşi e simpatică şi haioasă, iar el e un tip cu multe relaţii şi ar putea să te ajute, te face uneori să nu poţi spune NU. Dar cu ceva exerciţiu se poate.

Iată cele mai frecvente întrebări adresate unui posibil fotograf la care e musai să se răspundă negativ.

#1 Îmi poţi face un discount? Vom mai avea şi alte proiecte împreună.

Nu. Preţul corect e X. Poate la următoarele proiecte vei putea face un discount. Dar de cele mai multe ori un discount dat acum îl va face pe client să nu mai revină lăsându-i senzaţia că te-a fentat. Dacă discount-ul se acordă proiectului viitor va şti că la tine obţine un preţ bun.

#2 Vreau toate imaginile. Dar toate. Uite, am laptop-ul şi varsă-le din aparat direct.

Nu. În primul rând pentru că nu lucrezi la cantitate, ci la calitate. Imaginea finală se obţine dintr-un lung şir de probe şi teste şi tu ştii exact în care din ele lumina e cea mai bună, unghiul e potrivit şi subiectul expresiv. Tu alegi fotografiile ce te vor reprezenta mai departe, iar astea în mod sigur sunt puţine dar foarte bune.

#3 Nu mă interesează prelucrarea. Da-mi fotografiile aşa cum sunt.

Nu. Geneza unei imagini nu se termină odată cu declanşarea. În funcţie de destinaţia sa fiecare fotografie necesită o minimă post procesare, corectarea unor tonuri, o temperatura de culoare corectă, mă rog, lista poate fi mai lungă sau mai scurtă. Nu numai că imaginile vor fi ‘brute’, dar e de datoria orcarui fotograf să-şi termine treaba şi nu doar să apese haotic pe declanşator.

#4 Totul va fi gata într-o ora, nu?

Nu. Lucrurile făcute sub presiune nu aduc avantaje nimănui. E infinit mai avantajos să poţi oferi o fotografie bună decât una repede şi proastă. Un polaroid poate face oricine, dar un fotograf face ceva mai mult de atât.

#5 Am o idee. Tu te bagi cu fotografia şi la sfârşit împărţim veniturile.

Nu. Dacă tu nu crezi în ideea ta suficient de mult pentru a ţi-o finanţa de ce ar crede altcineva? Fotografii au perioda lor de entuziasm şi romantism dar de la un moment dat încolo descoperă că obiectivele costă, filtrele la fel, aparatele nu se dau decât pe bani, iar Canon sau Nikon nu pot fi convinse să ţi le dea pe principiul că ai o idee şi când faci bani le vei plăti şi lor..

#6 Ai messenger?

Nu. E de preferat muncă în linişte fără să fie nevoie că între un Levels şi un Curves să răspunzi la diferite întrebări legate de tipografie, dpi, profile de culoare sau câte imagini crezi tu că ar încăpea într-un anumit număr de pagini.

#7 Vreau şi eu imaginile mari, trebuie să ajung cu ele la tipografie acum. Vorbim de plată după.

Nu. Dacă nu e un client cu care ai mai lucrat de cel puţin 3 ori atunci imaginile finale nu vor fi livrate decât după achitarea sumei convenite. Sigur pe net pot fi puse sau trimise pe mail fotografii mici cu watermark pe ele pentru a putea demonstra calitatea finală a imaginilor dar atât. Nu jigneşti pe nimeni. În viaţă lucurile trebuie să fie fair. Tu ţi-ai terminat treaba e normal ca şi celălalt partener al colaborării să-şi îndeplinească sarcinile.

Da! Cel mai important lucru e pasiunea. Fă lucrurile cu tot sufletul, ia-te la întrecere cu tine, sari peste propriile stachete şi depăşeşte-ţi proprile ‘recorduri’. Scopul e să realizezi imagini de care să fii mândru, nu doar să faci bani pentru că mai devreme sau mai târziu vor ajunge să conteze pentru tine mai mult decât fotografiile. Nimic nu e mai edenic ca un fotograf în călătoria lui.”

Articol de George Nicolae.

Alți fotografi au mai citit și:

39 Comments

  • Aia cu messenger..e inutila!

    • Da, ai dreptate. Messenger-ul il mai poti ignora. Problema e atunci cand clientul vrea sa stea in spatele tau cand declansezi si cand editezi.

  • […] 7 Nu-uri pe care un fotograf trebuie să le rostească […]

  • "Good work ain't cheap. Cheap work ain't good." – Norman "Sailor Jerry" Collins
    "What is priceless tomorrow should be expensive today." – Jerry Ghionis

  • […] 4. NU e un răspuns foarte potrivit în cel puțin 7 situații, după cum aflăm de pe blogul F64. […]

  • Ciprian Ionut Bongeag Pentru asta se face un contract in prealabil. Acolo poti specifica timpul maxim in care fotograful e obligat sa iti ofere imaginile.
    In general, un fotograf profesionist, isi respecta cuvantul dat, cu exceptia cazurilor de forta majora

  • Etica ca etica, dar sariti si gardul sa vedeti cum vad clienti asta si de ce. Vina nu e in intregime a lor. Legat de toate punctele, distribuiti asta, si prin grupurile de impresari cu aparat, care daca si-au cumparat un aparat foto automat considera ca au devenit fotografi. Pe foarte multi ii dispretuiesc si o spun fara nici o caterinca. Multi o fac numai fiindca au bani (si vor sa faca bani mai usor dupa), altii fiindca vor sa agate gagici. Aici am observat ca toata inteligenta, si independenta feminina moare in momentul in care vede ditamai tunul la gatul unuia "pe principiul" vai nu imi vine sa cred cat e de prost, dar, noroc ca are aparat.
    Eu cunosc oameni care si-au luat teapa de 4000 de ron pe niste "asa zisi impresari" care au lucrat pe baza punctelor de mai sus. De aia ce mai ziceti? Si va asigur ca aia(clientii adica) nu aveau atatea obiectii precum cele 10 porunci de mai sus.
    Nu vreau sa ofensez pe nimeni. Respect aceasta meserie ca oricare alta am o problema doar cu etica din spatele acestei ocupatii, si eticheta asumata de "unii". Din punctul meu de vedere singurii fotografi adevarati sunt aia care au lucrat cu film sau are habar cum se devolopeaza un film. Acolo nu iti permiti sa tragi 100 de cadre si sa alegi ce e mai bun. Trebuie sa fii eficient si sa ai un skill, pe care ti-l evaluezi abia cand il developezi. Call me "old fashioned" dar asta e punctul meu de vedere.

  • Eu zic ca tu ca si client ai ales un fotograf gresit, si nu ca artist, ca si management! Asta o spun fara sa stiu parerea fotografului, caci si el are dreptatea lui. Eu nu dau termene, sau daca trebuie sa dau, spun minim 4 saptamani. si clientul primeste minim X poze. Asa fac eu. Asta tine de management, nu de inginerie/creatie/arta etc.
    Si inca ceva, daca un client ma intreaba cand sunt gata pozele sau care este cel mai ieftin pachet…ii spun ca sunt ocupat in data respectiva…sincer!

  • Eu zic ca daca iei "teapa" e numai vina ta, a fotografului, artistului…desi nu suntem bisnitari sau recuperatori sa putem ameninta prin forta bruta (care e apanajul celor slabi, de fapt)..adica depinde de ce fel de clienti ai. Eu de 12 ani nu am auzit sa iei "teapa" pe nimeni din cercul meu de prieteni. Sunt banatean de geneza 🙂 dar m-am mutat in ardeal, lucrez cu drag pentru clienti din Sibiu, chiar si Cluuuj, si nu as veni la Bucuresti nici daca ar disparea firmele de curierat si sa nu am de unde cumpara scule (si aici imi amintesc de skin-cu iei am luat "teapa"pt ca sunt monopol)…deci?

  • Foarte bun articolul , felicitari!

  • Superb ! Sunt fotograf si va apreciez munca foarte mult!

  • Teapa pe teapa se scoate. Nikon trage tepe la clienti si clientii trag tepe fa fotografi.

  • Ciprian ionut…si eu sunt fotograf…dar nu dau niciodata un raspuns maxim sau minim de predare…pt ca la tot ce muncesc in timpul unui eveniment, este doar virtual rezultatul muncii se vede in momentul in care iti predai munca…asadar nu exista un timp maxim sau minim de munca, pt ca in sine nu vei stii cat fotografiezi si cat vei prelucra fotografia…ideea e ca fotograful sa nu isi bata joc de cea mai importanta zi a unor oameni…deci lasa-l cat are nevoie fotograful numai sa le faca bine…

  • Ciprian Ionut Bongeag sincer, eu am zis la pct 1 in forma de gluma ! … imi pare rau pt tine ca ai dat peste aceea echipa care te-a dezamagit si "pacalit"

  • Alin Achim tu i-ai spune cuiva ca-i dai materialul pt care ai luat bani in 3 luni de zile? serios… erau doar niste fotografii de nunta, nu un proiect de arhitectura… si pct 2 din comentariul tau nu se aplica… aproape in fiecare saptamana il sunam (dupa ce-a trecut termenul spus de el) si de fiecare data invoca cate-un motiv 🙂
    poate am avut eu ghinion cu acea echipa care oricum are un feedback foarte frumos din partea mea pe viitor… dar ideea era ca pct 7 din articol e cu dus-intors… pe de o parte fotograful are dreptate sa zica NU in acel caz, pe de alta parte, clientul poate pati ca mine si ar trebui sa zica si el NU cand i se cer banii inainte…

  • eu vad lucrururile altfel :-(1)- ori fotograful a incurcat saptamanile cu lunile cand ti-a zis ca ti le da ! :)) -(2)- poate omul a avut ceva probleme de sanatate sau de familie si nu a reusit sa le proceseze !

  • Faci un contract cu el, scrii 1 lună, 2 … Dacă nu respectă alea 2 luni pt fiecare zi de întârziere să plăteşti mai puţin sau să-ţi returneze banii. E simplu, nu?

  • Ciprian Ionut Bongeag , ideea de la punctul 7 e ca nu trebuia sa fii de acord sa ii dai toti banii inainte, nu e fair play. asta ma gandesc ca vroia sa zica si f64

  • Trebuia să precizezi că e un fel de "repost'', articolul fiind veeechi, vechi, vechi de tot.

  • SIGUR am mai citit textul asta undeva, acum destul de multa vreme!

  • "Fiecare soldat poarta in ranita sa un baston de maresal.“ – Napoleon Bonaparte

  • „Dacă discount-ul se acordă proiectului viitor va ȘTII că la tine obţine un preţ bun”.
    Serios? “va ȘTII”? nu “va ȘTI”? Probabil primul „nu” a fost spus limbii române. Lista trebuia numerotata de la 2 in sus.
    Mai departe nici nu am avut curaj sa citesc, dar, din nefericire, am vazut ultimul paragraf: „proprile ‘recorduri’”. S-o fi plictisit „i”-ul si a plecat la plimbare catre inceputul articolului.
    Da, stiu, o sa se sustina ca a fost o biata greseala de butonare, de parca nu stim toti ca e o epidemie.

    • Draga limba romana,
      Iti multumim pentru corectura. Ai dreptate. Asa este, am gresit, insa chiar a fost o greseala din neatentie. 🙂

      • Daca a fost doar o greseala si esti de acord… nu se poate edita articolul pentru a remedia GRESELILE ?
        …pura curiozitate…

    • draga limba romana,
      textul nu este unul literar, nu dam bac-ul aici, e un articol informativ, nu critica omul ca a scris cu doi de "i" sau cu unul, daca te intereseaza articolul citeste-l daca nu, du-te citeste o carte de limba si literatura romana daca gramatica te intereseaza.

    • pana la urma suntem pe site-ul acesta sa invatam fotografie, nu limba romana.
      o zi buna

    • Nu suntem la ore de gramatica!
      Mi-a placut articolul!

  • ma abtin G. 😉

  • Buna, acestea sunt strategii invatate de la CBC? 🙂

  • F64Studio nici macar n-au de-a face una cu alta… atat timp cat nu ti se impune un termen, ci chiar tu ca fotograf ti-l impui si ca tot faceai referire la punctul 7… unde e acel fair play? inteleg cand se iveste o problema, intarzii 2-3 zile (fata de termenul care l-ai spus), dar de la 3 saptamani sa devina 3 luni… e cale lunga pt "fair play"…
    si cum spuneam, sunt prea multi "artisti" care abia au pus mana pe-un aparat foto si se cred zei in arta

  • Pct. 7 rezolva problema.

  • legat de punctul 4… cand intrebi fotograful "cand sunt gata?" si-ti raspunde "3 saptamani maxim"… si apoi se fac 3 luni de zile… dar banii i-a vrut inainte si toti odata… ce-ti vine sa faci?

  • Bun articol! Felicitari autorului. Mai asteptam

  • Corect….inafara de punctele 2 si 3, care sunt valabile doar daca fotograful este foarte bun !

    • Asta in conditiile in care tu ca beneficiar, consideri ca te pricepi mai bine decat fotograful. Poate ca e momentul sa iti schimbi jobul (e o rautate putin comica si am sa te rog sa nu o iei foarte personal)

    • Sigur stăpânești aparatul și ai curajul sa dai fotografiile fără editare Un răspuns foarte bun

  • Despre pct. 7: eu nu am luat „teapă” decât de la câtiva clienti, toti vechi, niciodată de la cei noi. Asa ca nici cu cei cunoscunti nu e sigur că iei banii dacă ai livrat deja imaginile 🙂

  • interesant articolul 🙂

  • Corect!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.