10 pași pentru fotografii de peisaj reușite

Cum obţii fotografii de peisaj spectaculoase, care îţi taie răsuflarea? Cum faci ca, atunci când dai peste spectacole incredibile ale naturii, să le poţi surprinde în imagini pe măsură şi nu să te trezeşti cu fotografii banale şi şterse gen IOLA (io la mare, io la munte)?
Îţi oferim un ghid cu 10 paşi recomandaţi pentru a obţine fotografii de peisaj reuşite. Vei vedea că e mult mai uşor decât crezi. Pentru a face o fotografie de peisaj bună trebuie să ţii cont de lumină, compoziţie, profunzime de câmp, geometrie şi alte câteva elemente.

1. Câmp de profunzime mare!
La o fotografie de peisaj este important să ai o zona de profunzime cât mai mare pentru a surprinde întreaga scenă. Pentru asta închide diafragma la maxim, respectiv selectează o valoare F cât mai mare.
Nu uita însă că o valoare mică a diafragmei înseamnă mai puţină lumină, ceea ce trebuie compensat fie prin creşterea ISO-ului, fie crescând timpul de expunere.
Când foloseşti însă o expunere lungă, s-ar putea ca unele imagini să iasă tremurate. Eviţi fotografiile mişcate folosind trepiedul atunci când fotografiezi cu expunere lungă.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj Alin Ionita
Oglinda, de Alin Răzvan Ioniţă

2. Alege filtrele foto potrivite!
Unele filtre sunt absolut necesare pentru a face poze de peisaj bune. Nu toate filtrele pot fi simulate în Photoshop sau în Lightroom!
a. Filtre de polarizare
Ca să adaugi contrast şi să creşti intensitatea culorilor foloseşte filtrele de polarizare, esenţiale în fotografia de peisaj.
Un filtru de polarizare poate reduce reflexiile apei și ale sticlei şi poate fi folosit pentru a întuneca cerul, a scoate norii în evidenţă și chiar pentru a reduce ceaţa. Drept rezultat, peisajul va părea mult mai viu şi mai intens.

Efect filtru polarizare
Efect Filtru Polarizare, de Darwin Wigget

b. Filtre neutre pentru fotografia de peisaj
În zilele însorite, cu multă lumină, este practic imposibil să obţinem timpi de expunere mai lungi de 1-2 secunde. Dacă vom dori să creştem această valoare spre 30 de secunde, pentru a obţine efecte spectaculoase e nevoie de un filtru neutru. Acesta nu afectează culorile, singurul lui rol e să “taie” lumina şi astfel să obţinem o expunere lungă.
Pentru a fotografia cascade şi a obţine un aspect ceţos, e nevoie ca aparatul foto să fie montat pe un trepied și timpul de expunere să fie foarte lung (de ordinul zecilor de secunde). Prin urmare va pătrunde foarte multă lumină, care nu va putea fi redusă suficient nici prin scăderea ISO, nici prin inchiderea diafragmei. În această situaţie sunt necesare filtrele de densitate neutră care reduc cantitatea de lumină care intră prin obiectivul aparatului foto, permiţând astfel să fie crescut timpul de expunere.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj
Cascada Capra, de Rădulescu Mihai

3. Găseşte unghiul potrivit!
Fii atent să balansezi diferitele elemente într-o fotografie de peisaj. Nu vrei să înghesui toate elementele în partea stângă a imaginii de exemplu. Echilibrul vizual şi compoziţia sunt vitale în fotografia de peisaj!
Când vezi o imagine interesantă, gândeşte-te care ar fi unghiul cel mai potrivit. Joacă-te cu liniile şi geometria peisajului pentru a fi sigur că nu obţii imagini convenţionale!

 Dragos Asaftei
Dragos Asaftei

4. Include anumite elemente în prim plan!
Găseşte puncte de interes, care să atragă atenţia şi include-le in compozitie. În felul acesta vei complementa peisajul.
Nu uita deci de importanţa elementelor din prim-plan la fotografiile în natură.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj valentin resiga
Copacul, de Valentin Resiga
Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj
Danger from above, de Cosmin Ovidiu Stan

5. Joacă-te cu lumina în fotografie!
Lumina este poate elementul cel mai important în fotografiile de peisaj, deoarece ea modelează întregul cadru. Calitatea şi intensitatea luminii variază în funcţie de poziţia soarelui, deci implicit de momentul zilei.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj Toma Bonciu
Pădure, de Toma Bonciu

Care e deci cea mai bună lumină pentru a fotografia peisaje?
“Ora de aur” în fotografie reprezintă acele câteva zeci de minute după rasărit şi câteva zeci de minute înainte de apus, când soarele este aproape de linia orizontului. Atunci lumina este moale (mai difuză) şi mai caldă în nuanţe. În preajma răsăritului şi a apusului, imaginile vor fi mult mai spectaculoase.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj Kovacs Zoltan
Mare de nori, de Kovacs Zoltan

 

6. Geometrie
Orice linie în fotografia de peisaj – un drum, un râu, creează structură şi aduce formă în imagine. Liniile ghidează privirea şi oferă profunzime de câmp. Foloseşte-te de orice râu, şosea, drum drept sau şerpuit pentru a crea o linie directoare.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj
Transfăgărăşan, closer look, de Mihai Gabriel Szabo

7. Atenţie la cer!
Cerul este esenţial în fotografia de peisaj. Creşte intensitatea cerului folosind filtre de polarizare care dau mai mult contrast si culoare. Atenţie de asemenea la încadrarea cerului!

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj
Lost for Words, Cristian Udrea

8. Include oameni în imagini pentru a sublinia proporţiile
Munţii, văile, cascadele, pe scurt elementele naturale dintr-o fotografie de peisaj, pot să pară mai spectaculoase dacă incluzi oameni pentru a scoate în evidenţă proporţiile. Asigură-te că aceştia nu sunt plasaţi în centrul fotografiei.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj Remus Tiplea
Autobanda, de Remus Ţiplea

9. Fotografiază Panorame
Fotografiază în modul panoramă pentru a captura întreaga scenă din faţa ta. Fotografia de peisaj va fi cu siguranţă mai impresionantă!

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj Toma Banciu
Valurile de nori, de Toma Bonciu
Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj Panorama
Vara în Făgăraş, de Mihai Drăgăşanu

10. Furtuni, vânt, ceaţă- atuurile tale!
Cele mai spectaculoase fotografii de peisaj se obţin în condiţii meteo spectaculoase. Furtunile, vântul, ceaţa, soarele strălucind printre nori, curcubeele, apusurile, răsăriturile vor asigura imagini mai puternice decât ar putea un cer albastru senin.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj
Drumul către nori, de Alexandra Diaconescu

 

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj
Apus după furtună, de Augustin Popescu

P.S.
Inspiraţia şi norocul contează!
Oricât ai planifica o fotografie, contează în final şi inspiraţia! Uneori o fotografie de peisaj bună iese de la sine, uneori deşi te chinui şi totul pare perfect, lumină, compoziţie, simţi că nu e ce trebuie. Nu te forţa prea tare. Ia o pauză, continuă-ţi plimbarea şi inspiraţia se va întoarce pe furiş!
Citeşte mai multe sfaturi despre fotografia de peisaj:
http://photography.nationalgeographic.com/photography/photo-tips/landscape-photography-tips/
http://digital-photography-school.com/11-surefire-tips-for-improving-your-landscape-photography
http://www.boredpanda.com/amazing-landscape-photos/
http://photography.tutsplus.com/articles/120-magnificent-natural-landscape-photographs–photo-1455

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

7 Comments

  • bun conținut mi-a plăcut

  • […] de provocări atât la nivel tehnic, cât şi artistic. Săptămâna trecută am trecut prin cei zece paşi de urmat ca să faci o fotografie de peisaj bună, iar săptămâna asta ne oprim asupra unor aspecte mai tehnice: ce fel de obiective foto putem […]

  • […] o multime de provocari atat la nivel tehnic, cat si artistic. Saptamana trecuta am trecut prin cei zece pasi de urmat ca sa faci o fotografie de peisaj buna iar saptamana asta ne oprim asupra unor aspecte mai tehnice: ce fel de obiective foto putem sa […]

  • Deosebit de instructiv mai ales ca arta fotografica are foarte multe lucruri de spus

  • Acesta este un articol foarte util insa nu am inteles un aspect de la punctul 1 ,, închide diafragma la maxim, respectiv selectează o valoare F cât mai mică". Eu stiam ca atunci cand doresti sa inchizi diafragma cresti valoarea F.

    • Iulian, ai copiat gresit citatul din articolul de mai sus :D. Citeste si ai sa vezi ca asa e cum ai zis tu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.