Camera mirrorless Fujifilm X-M1 şi cutiile negre

Andreea Alexandru, fotojurnalist la Mediafax, a realizat un review pentru camera mirrorless Fujifilm X-M1.

“În ianuarie,  colegul meu Octav Ganea a primit în redacţie o cutie neagră din partea F64. La câteva zile după, eu am primit trei, tot negre. Niciuna dintre cutii nu aparţinea vreunui avion prăbuşit. Am găsit în ele camera mirrorless Fujifilm X-M1 şi două obiective foto: Fujifilm Fujinon XF 35mm f/1.4 R şi un Fujifilm Fujinon XF 18mm f/2 R.

Nu am mai avut tangenţe cu camere mirrorless, deci nu prea ştiam la ce să mă aştept din partea micuţei camere Fujifilm X-M1. Pot spune de la început că m-a suprins.

Calitatea imaginii la Fujifilm X-M1:

Micuţul Fujifilm m-a suprins la acest capitol. Calitatea imaginilor produse de senzorul CMOS X-Trans, format APS-C de 16.3 Mpx e excelentă.

Fujifilm X-M1 poate concura uşor cu multe D-SLR-uri dacă avem în vedere sensibilitatea ISO. L-am testat la ISO 3200/6400, în condiţii de iluminare slabă, iar zgomotul de imagine este unul scăzut. Aparatul vine cu o funcţie pentru reducerea zgomotului de imagine care funcţionează chiar bine. Aş fi preferat ca funcţia respectivă să poată să fie oprită, dar oricum se poate coborî la o valoare destul de joasă.

Nu este o supriză faptul că  Fujifilm este renumit pentru culorile saturate şi contrastul puternic. O adevărată supriză este modul auto al balansului de alb, ce concurează cu D-SLR-uri din clasa High-end şi chiar le depăşeşte. Imaginile sunt sharp, au un contrast destul de puternic, dar care nu deranjează. Dynamic range -ul este destul de mare încât să poată salva micile greşeli de expunere.

Ergonomie la camera mirrorless Fujifilm X-M1:

Într-o notă subiectivă, Fujifilm X-M1, primit în teste de la F64, este o cameră cu care te obisnuieşti putin mai greu greu datorită dimensiunilor extrem de reduse. Trebuie să specific totuşi că, de mai bine de un an, redacţia Mediafax Foto lucrează cu Nikon D4.  
Greutatea, mărimea, volumul, construcţia clasică a camerei sunt avantaje uriaşe, dar cred că un fotoreporter ar putea simţi lipsa confortului pe care îl conferă un D-SLR.  Până la urmă e o chestiune de obişnuinţă. Prima impresie a fost că trebuie să ţin aparatul în mână ca pe un telefon mobil supra-dimensionat.

Cu toate că există un dezavantaj al prizei aparatului în mână şi o poziţie lipsită cumva de confort, rotiţele şi butoanele sunt toate la îndemână şi uşor de folosit/intuit. Compensarea expunerii se face foarte repede prin inelul de diafragma de pe obiective (Fujifilm Fujinon XF 35mm f/1.4 R şi Fujifilm Fujinon XF 18mm f/2 R) şi prin rotiţa aflată chiar lângă shutter. Rotiţa de zoom in / zoom out este utilă,  mai ales că raportul se păstrează de la o imagine la alta. O bilă neagră o reprezintă lipsa unui vizor şi a oricărei posibilităţi de a conecta unul extern.

Selectarea punctului de focus se face foarte rapid, dar din cauza sistemului de focalizare destul de încet, focusul se pierde destul de rapid şi este nevoie de multă răbdare.
Aparatul se mişcă repede (pornire/oprire/meniu), dar sistemul de focalizare nu este cel mai rapid. Detecţia de contrast nu da intotdeauna rezultate excelente.

În loc de concluzie

Micile probleme cauzate de sistemul de autofocus mă fac să mă gândesc de două ori dacă să îl iau sau nu pe teren, din simplul motiv că uneori viteza de reacție a acestuia nu e asa cum mi-as dori. Aparatul de fotografiat trebuie să fie extensia fotografului, să fie o parte din el. Faptul că te poţi baza pe aparatul tău foto, că-i cunoşti părţile bune şi părţile rele, nu poate însemna decât un avantaj imens în favoarea ta.

Faptul că aparatul este unul de dimensiuni reduse  poate fi şi un plus şi un minus.  Eşti scutit de un rucsac de zece kilograme şi nu atragi atenţia cum o faci când ai un D-SLR, ceea ce e un mare plus, dar acest mirrorless e greu de ţinut în mână şi preţul pentru lipsa vizorului este cam mare. Fujifilm mai mult ca sigur va rezolva problemele de autofocus, priza aparatului în mână şi lipsa vizorului. Odată rezolvate aceste probleme, urmatoarea cameră Fujifilm va intra cu siguranţă în rândurile fotoreporterilor. 

Până atunci, camera mirrorless Fujifilm X-M1 este un aparat foarte bun pentru cineva care îşi doreşte o cameră mică şi uşoară, cu o construcţie clasică şi cu o calitate excelentă a imaginii, ce produce rezultate bune pe lângă camerele profesionale.

Fujifilm X-M1 poate fi cumpărat de la magazinul F64, online și offline, în trei variante de culori, negru, argintiu și maro.”

de Andreea Alexandru

[products ids=125006049]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Wow, un review interesant! Multumesc!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.