Kit Elinchrom RX One: review-ul unui pasionat de "strobism"

Alin Popescu, fotograf, strobist pasionat si tatic de diva, a testat kit-ul Elinchrom RX One. Prima reactie:  “Am avut un prim soc cand am aflat pretul acestui kit si recunosc ca asta a generat neincredere maxima inca de la inceput.” Concluzia spre final: “Asa ca data viitoare cand doriti sa va cumparati un nou flash, ganditi-va bine daca noile Elinchrom RX One nu ar putea fi o solutie viabila pentru nevoile voastre!”

Prin amabilitatea prietenilor de la F64 Studio, am avut la dispozitie pentru o perioada suficient de lunga cat sa-mi fac o parere clara un set complet de Elinchrom RX One pe care l-am testat in fel si chip.

Inainte de a incepe sa va povestesc despre experienta utilizarii, dati-mi voie sa va spun ca sunt un adept inrait al curentului “strobism” (daca nu stiti ce inseamna, puteti arunca un ochi pe site-ul initiatorului acestei nebunii, David Hobby – www.strobist.com), asa ca nu prea mă impac bine cu luminile mari de studio, de tip monobloc. Va invit sa cititi mai departe daca sunteti curiosi daca mi-am schimbat parerea ori ba.

Kit-ul Elinchrom RX One

Kit-ul contine un numar impresionant de accesorii.
D-Lite RX ONE 
EL-Skyport Transmitter SPEED 
Wide Reflector 90° 16 cm
Umbrela alba 85 cm
Umbrela Eco Translucent 83 cm 
Husa
Set cu doua stative 
Cablu sincron PC-3.5 / 5 m

Cat costa distractia cu Kit Elinchrom RX One ?

Ca sa iti faci un mic studio, sau sa iti achizitionezi macar un set complet de lucru cu lumini tip monobloc, in general vorbim de sume cu 3 zerouri si nu neaparat in lei, ci in euro. Am avut un prim soc cand am aflat pretul acestui kit si recunosc ca asta a generat neincredere maxima inca de la inceput. Pai cum e posibil ca un kit precum cel de mai sus, cu 2 lumini, cu 2 stative, umbrele, reflectoare si “basca” si transmitator wireless sa coste mai putin decat un flash de tip speedlight de top fie el Nikon SB 910 sau Canon 600 EX?

Kit-ul de mai sus costa 1.899 lei la momentul scrierii acestui articol. Si nu vorbim de no-name-uri chinezesti, ci vorbim de un produs realizat de unul dintre cei mai respectati producatori de echipament de studio: Elinchrom. De aici si ne-increderea mea initiala. Ceva trebuie sa fie prost, ceva au taiat sigur, vor fi materiale de proasta calitate sau specificatii low-end si functii importante taiate.

Cand am desfacut pachetul, a fost unul din acele momente cand m-am bucurat ca m-am inselat: nu s-a facut deloc rabat la calitate, iar functii importante (de pe modelele de top) si specificatii cheie sunt prezente chiar si pe acest model Entry. Spun cu jumatate de gura entry, pentru ca numai la Entry level te gandesti cand vezi specificatiile.

Specificatii Kit Elinchrom RX One

Voi lamuri inca de la inceput un aspect, si anume puterea acestor monoblocuri: 100 Ws (Watt-secunda). Acum mă astept sa sara toti sa spuna, pai vezi, de aia costa asa putin, au numai 100 de watti. Asa am zis si eu initial dar tot cu jumatate de gura. Pentru ca iar am revenit la celalalt aspect: putere dubla aproape fata de un speedlight, plus functii wireless incorporate, plus posibilitatea de a monta orice accesoriu de modificare a luminii Elinchrom, plus pret de 3 ori mai mic (pai da, kit-ul costa cat un speedlight, un singur cap de lumina fiind undeva sub 650 lei) plus plus plus.

Deci lasam la o parte puterea, care pentru mine (si mă aflu clar in targetul acestui produs) ca utilizator de speedlights (blituri mici de patina) este arhisuficienta in aproape orice situatie. Sa nu mai spun, ca daca vrei sa tragi la 2.8 sau 1.4 chiar, posibilitatea de a reduce puterea acestor blituri cu pana la 5 stopuri, nu este de colo. Nu stiu cum ai putea face asta cu blituri de 3-600 Watts, decat departandu-le si mai mult de subiect, dar pierzand astfel din calitatea luminii oferita de accesoriile montate.

Dar sa vedem cu ce se mai lauda Elinchrom RX One 

Putere: 100 Ws/ Joule
Sincronizare rapida: 1/320s
Durata flash: 1/2200s
Ajustare putere: trepte 5 f-stop
Voltaj: Multi, 90-260 V
Lampa modelare: 100W, E27
Setari lampa modelare: Proportionala, Full, Low si On/Off
Lampa blit: interschimbabila
Montura umbrela: tub central, pentru umbrelele tip EL, diametru 7mm
Voltaj sincronizare: compatibilitate 5V cu aparatele foto digitale
Socket sincronizare: jack 3.5mm
8 canale de frecventa ce pot coordona 4 grupuri de blitzuri
Posibilitati sincronizare: cablu/simpatie/Radio

La treaba cu kit-ul complet Elinchrom RX One 

Desi mă entuziasmez usor cand vad si citesc despre un produs, sunt de fapt un Toma Necredinciosul, asa ca trebuie sa mă conving personal de performantele sau punctele slabe ale unui produs. Asa ca dupa ce am citit manualul si am descifrat spatele destul de incarcat al lui Elinchrom RX One, m-am apucat sa asamblez kit-ul si sa ii fac cateva fotografii, modelului meu preferat: micuta Diva, Andreea.

Am recomandat si recomand intotdeauna celui care se afla la inceput in domeniul fotografiei cu lumina artificiala sa lucreze intial doar cu o singura sursa de lumina si abia dupa ce o stapaneste sa treaca la setup-uri mai complexe de 2, 3, 5 lumini etc.

La fel am procedat si eu, chiar daca nu sunt tocmai un incepator in domeniu, ci doar pentru ca vroiam sa invat si sa observ cum se lucreaza si cum se comporta acest model Elinchrom RX One. Zis si facut. Am spus cuvantul magic: sedinta foto, si nici nu terminasem bine de pregatit si asezat lumina in spatiul mic din camera, ca Andreea era deja aranjata pentru poze :).

Elinchrom RX One

Acum o sa va naucesc cu schema de lumina incredibil de complicata, desenata in cel mai pur si stiintific mod posibil, cu ajutorul unui creion multi-color de-al Andreei :). Nu dati cu pietre:

Elinchrom RX One

Am folosit initial softbox-ul Portalite de 66 cm pentru ca umbrele am tot folosit si nu am nici o problema in a le utiliza. Mi-a dat ceva batai de cap pana am asamblat acest Portalite insa materialul e de buna calitate si rezista si la maini mai putin dibace, in ciuda faptului ca inelul de prindere pe Elinchrom RX One este din plastic. Montarea softboxului se face usor si exista un mic buton ce “incuie” accesoriile pe blocul de lumina, pentru a evita situatiile neplacute.
In aceeasi schema de lumina, doar cu pozitia mea schimbata, am facut si cadrele de mai jos.

Elinchrom RX One

Elinchrom RX One

Declansatorul wireless inclus in pachet, EL-Skyport, este cireasa de pe tort a acestui kit. Fiecare monobloc are inclus receiverul wireless, iar cu transmitterul montat pe aparat ai practic controlul total al luminii. Poti lucra cu 4 grupuri diferite, poti modifica de la distanta puterea separat pe fiecare grup de lumini, sau creste si scadea puterea tuturor, pastrand insa proportiile setate inintial.

Ar fi fost interesant sa ai si control TTL al luminilor, dar cum eu sunt adeptul reglarii manuale pentru pastrarea consistentei intre cadre, nu pot spune ca mi-a lipsit acest lucru. Doar ca ar putea fi persoane ce ar aprecia un feature de acest gen.

Pentru ca micuta s-a bagat sub patul ei, la locul de joaca al printeselor, m-am lovit de prima situatie cand un Speedlight ar fi fost mai usor de utilizat. Dar avand in vedere ca Elinchrom RX One sunt foarte mici, avand dimensiuni cu cel putin 50% reduse fata de orice alt monobloc cu care am lucrat pana acum, am gasit solutia. Am montat umbrela reflexiva pe lumina si am asezat-o direct in pat, precum in imaginea de mai jos:

Elinchrom RX One

Nu mi-a fost frica sa nu se supra-incinga pentru ca Elinchrom RX One are functie automata de racire, un ventilator pornind automat atunci cand este nevoie. Cat a stat pe pat, nu l-am auzit, dand dovada ca se aerisesc destul de bine in mod normal. Cand insa am folosit luminile la o sedinta de gatit, atunci ventilatoarele au mers din greu pentru ca temperatura in bucatarie depasea lejer 30 de grade :). Cu lumina asezata ca mai sus, am folosit peretele opus ca un reflector, numai bun sa imi arunce putina lumina pe fata, pe partea ce nu se afla spre lumina. Iata ce a iesit.

Elinchrom RX One

Elinchrom RX One

La final Andreea s-a ascuns printre jucarii, sus in patutul ei. Am montat umbrela cealalata de tip “shoot-through” si am pus lumina pe stativ, la 45 de grade fata de subiect, in dreapta mea. Iata din nou, o schita pro:

SchemaLumina 1

Si mai jos, cateva cadre realizate asa, schimbandu-mi doar eu pozitia pe ici pe colo.

Elinchrom RX One

Peretele s-a ocupat de aruncarea luminii pe subiect, astfel ca am obtinut o iluminare de tip “scaldat” in lumina, cu o singura sursa.

Elinchrom RX One

Elinchrom RX One

Umbrela se monteaza extrem de usor si ai doua posibilitati. Fie o introduci direct in capul lui RX One in orificiul dedicat, fie o prinzi in lacasul special de pe menghina de prindere pe stativ, in punctie de unde vrei pozitionata sursa de lumina. Eu am mers tot timpul pe prima varianta, pentru ca imi place ca lumina sa fie distribuita egal si uniform in umbrela.
Acesta este un avantaj fata de speedlight-uri, care, asa cum sunt ele construite impreuna cu menghinele pentru umbrela, lumineaza mai mult partea de sus, creand hot spoturi neplacute.
Am scos complet umbrela si am lasat numai reflectorul venit in pachet, cel de 90 de grade si 16 cm diametru, pentru a testa si calitatea luminii “aruncata” in acest fel. Umbrele nu mai sunt moi, fiind bine definite, insa lumina pe subiect nu este atat de aspra ca la un “bare bulb”, sau mai precis ca si cum ar veni direct dintr-un speedlight fara nici un accesoriu de difuzie montat.

Elinchrom RX One

Elinchrom RX One

Este greu de explicat ce inseamna lumina de calitate, insa Elinchrom are o lumina aparte, foarte moale, placuta, indiferent de modificatorul montat pe unitate. M-am indragostit de ele imediat si am dus mai departe “colaborarea” dintre mine si aceste lumini.

Lucruri serioase: utilizare kit Elinchrom RX One 

Am avut si cateva sedinte foto de realizat in timpul in care Elinchrom RX One m-au insotit si nu mi-a fost nici un moment frica de faptul ca nu mă voi descurca cu ele. Singurul gand ce nu-mi dadea pace era: “daca o sa am nevoie de mai mult de 2 lumini?”

Si am avut, dar dupa cum testasem in prealabil, nu am avut probleme de nici un fel sa “arunc” pe ici pe colo inca un Speedlight atunci cand a fost nevoie. Ce este genial la RX One este ca, pe langa sistemul de declansare la distanta prin radio, pot declansa si cu ajutorul celulei optice incluse. Pe langa aceasta, pot invata automat care sunt pre-flash-urile date de sistemele TTL si le vor ignora, declansand in simpatie cu alte blituri. Ba chiar pot fi declansate cu un blit mic de pe un aparat compact, sau chiar stie si de flash de tip LED (cum sunt cele de pe telefoanele mobile).

Elinchrom RX One

Setup-ul folosit la unul dintre job-uri. Declansarea luminilor s-a facut cu ajutorul blitului integrat in aparatul folosit pentru making off: Sony A5000 (despre care am scris aici). Doar o unitate RX One era in modul Slave optic, asa ca cea de-a doua nu a declansat. Pe geam, cu grid si gel albastru pe el, se poate vedea un Nikon SB 900, pus si el in mod Slave Optic. (SU-4).

Minunat mi s-a parut si faptul ca ai diferite setari pentru lumina de modelare, aceasta putand fi data fie la minim, fie la maxim, fie oprita, precum si folosita in mod proportional, simuland puterea la care va declansa blitul in cele din urma.

Apoi, poti regla unitatea sa stinga lumina de modelare imediat dupa declansare, cat timp se incarca blitul, pentru a indica faptul ca blitul a declansat, fiind astfel un ajutor in a detecta care lumina a declansat si care nu. Mi s-a intamplat sa uit Skyport-ul setat pe un singur grup, si sa declanseze doar o lumina, dar mi-a sarit imediat in ochi faptul ca a doua lumina nu s-a stins dupa declansare, semn ca aceasta nu a participat la expunere. Genial. Daca esti chitibusar, poti chiar seta frecventa acustica pe fiecare unitate in parte, pentru ca ai si confirmare auditiva pentru a sti cand unitatea este complet incarcata si gata pentru o noua declansare. Astfel, fiecare poate piui cu sunete diferite, fiind inca un semn ca a declansat sau nu.

Apropos de incarcare, dupa o declansare full-power, unitatea este pregatita pentru o noua declansare in maxim 1,5 secunde, ceea ce nu este mult deloc cand vine vorba de lumini de studio. Are chiar si functie de Power Auto-dump, ce inseamna ca daca reglam pentru o putere mai mica, nu trebuie sa declansam manual la puterea anterioara pentru a ajunge la setarea dorita, unitatea ocupandu-se automat de descarcarea condensatorului la nivelul dorit.
In setup-ul de mai sus am realizat cateva dintre cadrele de mai jos:

Elinchrom RX One

Elinchrom RX One

Elinchrom RX One

Elinchrom RX One

Elinchrom RX One

Am scris un articol intreg despre ce s-a intamplat in cadrele de mai sus si daca acestea v-au starnit curiozitatea, va invit sa îl cititi aici. Tot in domeniu medical am avut si o alta sedinta foto, dar nu am avut acordul sa public imaginile, asa ca voi pune doar una “cenzurata” pentru a va arata calitatea luminii, dar si cat de bine se incadreaza Elinchrom RX One in spatii mici, aproape la fel de usor ca niste speedlight-uri.

Elinchrom RX One

In cadrul de mai sus, spatiul dintre stalpul din dreapta si perete era fix cat sa incapa o umbrela, si ce bine a incaput 🙂 Cea de-a doua lumina cu umbrela shoot-through, era in stanga mea, la distanta mai mare si putere mai mica, pentru a oferi doar o lumina de umplere pentru cadru.
Va spuneam si la inceput ca luminile au participat si la o sedinta de gatit pentru o retetea noua pe blog-ul lui Razvan. Apropos de spatii inguste, iata la ce mă refer:

Elinchrom RX One

Asta nu inseamna ca nu ne-am putut face treaba, ba chiar si Razvan, care nu e fotograf, a remarcat observand imaginile finale: Frate, ce lumina! Va inviti sa cititi reteta, ba chiar sa o si gatiti, ca nu e grea 🙂

Elinchrom RX One

Elinchrom RX One

La final ramane intrebarea:

Monoblocuri sau speedlight-uri?
Mi-au placut extrem de mult luminile Elinchrom RX One. Atat de mult ca am luat in considerare achizitia unui set, in viitorul apropiat, dar nu pentru a inlocui complet speedlight-urile pe care le folosesc si le voi folosi in situatii in care un sistem monobloc nu ar fi o solutie prea buna.
Care ar fi aceste situatii? Sa o luam cu liniuta de la capat:
high-speed photography – adica fotografierea evenimentelor ce dureaza extrem de putin, cum ar fi explozia unui balon cu apa, sau coliziunea unor picaturi etc.

De ce nu se poate fotografia asa ceva cu Elinchrom RX One? Pentru ca durata impulsului luminos (t.5), desi 1/2200 s e prea lunga pentru a ingheta miscarea de acest gen. Comparativ, un SB-800 setat la 1/16 din putere are un impuls luminos de doar 1/10900 s. La 1/64 din putere durata e de numai 1/32300 s. Puteti citi un articol extrem de detaliat legat de acest aspect aici.

O a doua situatie ar fi atunci cand e necesar sa fotografiezi in rafala. Un speedlight la 1/8 din putere, poate declansa de 8 ori in rafala continua, pana cand se descarca complet si trebuie sa astepti sa se re-incarce. Spre deosebire de acestea, sistemele monobloc incarca doar puterea necesara in condensator, adica doar 1/8 din capacitatea maxima sa zicem, asa ca nu poti declansa imediat dupa un cadru tras, ci trebuie sa astepti sa se incarce iar. Desi nu dureaza mult, e suficient cat sa intarzie iluminarea cadrului la fotografierea in rafala.

Mai exista si situatia cand nu ai acces la curent electric, situatie in care cu o pereche de speedlight-uri nu ai avea problema, deoarece acestea sunt operate de acumulatori. Insa Elinchrome produce si acumulatori dedicati monoblocurilor, si sunt convins ca si RX One vor functiona in acest mod, doar ca necesita o investitie mare (poate chiar mai mare decat intreg kit-ul pentru un singur acumulator dedicat).
Insa, la final, nu pot decat sa concluzionez ca acest set nu vine pentru a inlocui trusa de lumina a unui pasionat de strobism, ci vine ca o completare a acesteia. O lumina de asemenea calitate nu am vazut pana acum din micile speedlight-uri pe care le folosesc (si am vreo 5 in total), iar accesul la intregul sistem Elinchrom de accesorii nu e un lucru de trecut cu vederea, mai ales la un pret atat de mic.

Asa ca data viitoare cand doriti sa va cumparati un nou flash, ganditi-va bine daca noile Elinchrom RX One nu ar putea fi o solutie viabila pentru nevoile voastre!

Bonus

Ce nu face omul pentru pasiunea sa

Alin Popescu blog

Elinchrom RX One

Elinchrom RX One

 [products ids=1051871,1051869,1051865,54809869,103722,7004652,6904793,125004299,5504686,125003837]

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • Sunt cele mai slabe elinchroame,ca rezistenta in timp sunt praf,le-am dus la garantie de 4 ori pana acum,noroc ca am si seria superioara bxri

  • Frumos echipament! Dar foarte slabe fotografii, atat dpdv a realizarii tehnice cat si artistice… slab utilizat sistemul de lumini, nici la 5% din potential.

    • Multumim pentru parerea impartasita. Fotografiile nu s-au vrut a fi artistice, iar la partea de tehnica, prietenul nostru Alin ne poate da mai multe detalii.
      Va putem imprumuta un astfel de kit de blituri pt articol, dupa care lasam publicul sa decida care e mai bun, ce ziceti?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.