Sony Alpha 5000 – la revedere NEX, bun (re)gasit α

La inceputul acestui an, in cadrul CES 2014, Sony anunta noul aparat foto mirrorless Sony Alpha 5000 (a5000), cel mai mic din lume cu senzor APS-C si WiFi inclus.

Sincer, am fost putin surprins, asteptand cumva un SLR-like mirrorless, precum a fost si A3000-ul anuntat nu cu mult timp in urma. Insa, de mult timp am renuntat sa mai incerc sa inteleg producatorii de aparate foto in a alege numele si seriile aparatelor lor, asa ca am trecut mai departe sa vad despre ce este vorba.

 review Sony Alpha 5000

Cand colo, ne aflam in fata celui mai mic aparat foto mirrorless cu senzor APS-C de pe piata la data lansarii, atat de mic incat îl putem confunda cu usurinta cu un aparat compact mediu ca dimensiuni.

In α 5000 vad o incercare a producatorului nipon de a renunta treptat la seria NEX, cel putin ca denumire si, spre bucuria tuturor, la meniurile incalcite si total contra-intuitive. Dar sa vedem mai intai pe scurt despre ce este vorba.

Specificatii SONY a5000

senzor APS-C cu rezolutie de 20.1 MP Exmor®
procesor de imagine BIONZ® X (acelasi ca in noile A7 si A7R)
ISO pana la 16.000
Conectivitate WiFi si NFC
Ecran LCD rabatabil pana la 180° pentru autoportrete (ca la NEX-3N)
Full HD 1080/60i/24p video
Aplicatii in-camera via PlayMemories™
Rafala cu pana la 4 cadre pe secunda
Levier pentru zoom pe corpul aparatului

review Sony Alpha 5000

Am ratat la mustata disponibilitatea aparatului sosit pentru teste, pentru ca daca venea cu o zi mai devreme îl luam cu mine intr-o mini-vacanta la Vienna si alte lucruri as fi avut sa va arat in cele ce urmeaza, in plus, si eu as fi fost scutit sa car echipamentul greu si voluminos dupa mine.

Fac o scurta paranteza aici si “dau in scris” ca nu mă mai duc niciodata cu trusa dSLR in vacante, cand umblatul 10 ore pe zi, pe jos, face parte din ceva obisnuit pentru mine si familia mea. Cu un aparat de numai 269 grame cat are a5000 altfel s-ar fi simtit gatul si mijlocul meu. Am fost atat de tentat incat in discutia cu reprezentantul F64, a aparut si propunerea sa mi-l trimita in Vienna, dar ne-am dat seama ca nu era suficient timp, asa ca am renuntat. Revenind in tara, am luat in primire micutul a5000 si l-am strecurat in cotidianul meu, printre alte joburi si momente cu familia ca sa vad ce-i “poate pielea”.

Impresii aparat foto mirrorless SONY a5000

Practic a5000-ul este o evolutie a lui NEX-3N (despre care am scris aici) si multe lucruri in plus fata de predecesorul sau nu sunt de spus. Cele mai importante modificari sunt senzorul mai mare, de 20 Mpx fata de cel de 16 din NEX-3N, adaugarea modulelor de WiFi si NFC precum si posibilitatea instalarii de aplicatii suplimentare, ca functii noi pentru aparat.

Din punctul meu de vedere acesta este cel mai mare plus al noului a5000, pentru ca practic iei un aparat entry level si ti-l poti customiza dupa cum doresti, adaugandu-i functii noi. Mi-ar fi placut sa pot testa aplicatia Timelapse 2.0 despre care am citit pe internet ca vine cu algoritmi noi pentru a optimiza si mai mult trecerea de la zi la noapte sau viceversa, un fel de Sfantul Graal al pasionatilor de timelapse.

Din pacate, Romania nu se afla prin lista tarilor suportate si nu stiu daca poti cumpara de la noi aceste aplicatii (poate doar setand alta tara la creearea contului, dar nu mi-am batut capul sa aflu). Nu e prima oara cand mă lovesc de acest inconvenient cand vine vorba de Sony si sunt curios cand vor remedia acest aspect.

Pe langa obiectivul de kit 16-50 mm power zoom am avut cu mine si un obiectiv 16-70 mm f4 Carl Zeiss. Un obiectiv extraordinar, dar care costa inca o data aproape cat aparatul, asa ca m-am limitat sa îl utilizez prea mult in testul meu, bazandu-mă pe obiectivul de kit.

review Sony Alpha 5000

 

De ce am facut asta? Pentru ca cel mai probabil multi dintre cei care vor cumpara noul Sony a5000 nu vor merge mai departe in a achizitiona un alt obiecitv in afara de cel de kit (nu ca as incuraja astfel de practici, dar cam asta spun statisticile despre acest target) si sunt convins ca si daca ar lua un al doilea obiectiv, nu ar fi unul care sa se suprapuna in 80% din plaja focala cu cel de kit. Am acceptat insa sa iau si 16-70-ul Zeiss, mai mult din curiozitatea de a afla cum se comporta acesta si pe un body entry-level.

Cui se adreseaza noul aparat foto mirrorless Sony a5000 ?

Intotdeauna cand iau un aparat la teste, imi pun aceasta intrebare, pentru a sti din ce perspectiva sa abordez review-ul. Nu pot judeca un aparat destinat incepatorilor ca nu are nu stiu ce functii avansate pe care numai un profesionist le-ar folosi, sau ca varful de gama de la producatorul X nu are mod auto si efecte de miniatura sau mai stiu eu ce, cand nu asta este ideea.

Asa ca mi-am pus aceeasi intrebare si cu a5000-ul si raspunsul e simplu: este un aparat destinat celor ce vor un pic mai mult decat “compacta” buna la toate, dar pentru care un dSLR ar fi prea mult, prea mare si prea greoi in utilizare.

E bun pentru cei care nu vor sa isi bata capul cu moduri manuale, desi atunci cand vor sa se aventureze au aceasta posibilitate, precum si multe alte functii avansate. E bun pentru familii in vacante, pentru strecurat pe ici pe colo la cate un concert, sau pentru filmulete inedite atunci cand se iveste ocazia.

Eu cam asa l-am folosit si nu am ramas dezamagit de el. Asta nu inseamna ca nu mi-ar fi placut sa am un pic accesul mai facil la anumite functii de baza, atunci cand mă simteam limitat de modul Auto si vroiam sa mai bibilesc putin setarile. Desi configurabile, butoanele de pe spatele aparatului sunt din punctul meu de vedere la limita, poate ca daca isi facea loc si un micut FN ce ar fi permis accesul facil la setari dorite era aparatul perfect.

Va spuneam mai la inceput ca mi-a parut rau ca nu l-am avut cu mine in vacanta, pentru ca tare mi-ar mai fi placut sa mă plimb si sa nu simt ca am atarnat de gat un aparat. Asta am facut cu a5000-ul cat l-am avut, l-am tinut tot timpul cu mine, de gat si parca nu era acolo. Avantajul de a avea tot timpul aparatul la tine este ca poti surprinde situatii inedite, cu altceva decat cu telefonul smart.

Pe langa hoinareala de pe strazi, am mers cu el la vernisajul Salonului Fotografului Roman, desfasurat in Sala Brancusi a Casei Poporului, o locatie excelenta si deosebit de incapatoare pentru cele peste 100 de fotografii realizate de fotografii romani. 

Un alt mare câștig al acestui eveniment a fost și revederea multor fotografi veniți de prin toate colțurile țării (estimez că au fost între 150 și 200 de vizitatori, poate chiar mai mulți), persoane care nu se cunoșteau decât de pe net și care s-au văzut acum și în realitate. Un moment extrem de plăcut și de util pentru această breaslă prea fărâmițată.

Expoziția mai poate fi vizitată până la sfârșitul lunii ianuarie, de luni până vineri, între orele 9.30 și 17.00.

Pentru ca tot incepusem seara cu expozitii si vernisaje, am mers si la ArtYourself pentru o alta expozitie inedita, o combiantie de lucrari artistice din varii domenii: fotografie, desen, pictura dar si sculptura sau creatii conceptuale.

 

Aparatul s-a descurcat excelent in orice conditii de lumina, focalizarea facandu-se fara probleme, chiar daca este de tip contrast-detection.

Un lucru inedit, pastrat de la NEX-3N, este modalitatea de a face zoom pe aceasta combinatie de aparat-obiectiv. Poti face practic zoom in 3 moduri

  • cu ajutorul inelului de zoom de pe obiectiv (modul clasic pentru aparate cu obiective interschimbabile)

  • cu ajutorul levierului de zoom de pe obiectiv (ideal pentru filmari si miscari uniforme)

  • cu ajutorul levierului de zoom de pe corpul aparatului, aflat in jurul butonului declansator, ca la aparatele compacte.

Nu de multe ori am auzit intrebarea “si de unde dau zoom?” (si se pare ca si Sony a auzit-o) cand un aparat cu obiective interschimbabile ajungea in mainile unui incepator obisnuit cu aparatele compacte. Astfel ca acel mini-levier de zoom este bine-venit si face aparatul si mai utilizabil.

O alta iesire pe care am facut-o a fost la Sala Palatului la un spectacol de balet pe gheata, impreuna cu familia.

 

review Sony Alpha 5000
Foto realizata cu ecranul complet rabatat la 180 de grade. In acest mod, trece automat in selfportrait si declanseaza dupa 3 secunde de la apasarea butonului declansator.

 

Dupa cum bine stim, nu prea e voie cu aparatul foto la astfel de evenimente, insa micul aparat foto mirrorless a5000 s-a strecurat linistit in interior si am putut sa fac cateva fotografii in timpul spectacolului, ba chiar si un filmulet. Probabil ca organizatorii nu ar interzice fotografiatul in sala, daca nu ar exista “berbecii” care nu stiu sa opreasca blitul sau sunetele artificiale scoase de aparat, care deranjeaza spectacolul.

review Sony Alpha 5000

a5000 are un avantaj aici: nu ridica blitul automat sub nici o forma, nici macar in modurile Superior Auto sau Intelligent Auto. Pentru a putea folosi blitul, acesta trebuie “ridicat” de utilizator, prin apasarea micutului buton de pe spatele aparatului.

Vazusem diferente in favoarea Zeiss-ului fata de obiectivul de kit (ar fi fost si culmea sa nu existe diferente majore intre ele), dar aici, in timpul spectacolului, s-a vazut clar ce inseamna un obiectiv performant fata de unul de kit.

Desi 16-50-ul se descurca exemplar pentru un obiectiv de kit, cand vine vorba de rezolvarea detaliilor fine, mai ales la distanta, Zeiss-ul 16-70 cu diafragma constanta f4 da clasa multor alte obiective. Cu cat numarul de megapixeli creste, cu atat creste si nevoia de rezolvare a detaliilor fine. Mai jos se poate vedea diferenta zdrobitoare intre un obiectiv de kit si unul pro.

review Sony Alpha 5000
Obiectivul de kit 16-50 mm

 

review Sony Alpha 5000
Obiectivul Zeiss 16-70 f4

 

review Sony Alpha 5000
Comparatie crop 100% (stanga Zeiss, dreapta kit)

Atat culorile cat si bokeh-ul sunt de senzatie la obiectivul Zeiss 16-70mm f4.

review Sony Alpha 5000

M-am mai jucat putin cu setarile aparatului in timpul spectacolului pentru a realiza si cateva cadre cu personajele in miscare, trecand in modul manual si coborand timpii de expunere periculos de mult pentru fotografiatul din mana. Insa, stabilizarea excelenta isi face treaba minunat, si am reusit astfel sa realizez cadre din mana si la 1/8 secunde.

 

review Sony Alpha 5000

 

 

Ca tot am vorbit de stabilizarea buna, aceasta se comporta exemplar si in timpul filmarii, asa ca am tras si filmat cateva momente. Chiar daca aparatul stie sa filmeze full HD pana la 60i, eu am trecut in modul 25p pentru ca imi place mai mult fluenta miscarii la acel frame-rate. Sunetul este cel original, din sala, microfoanele stereo de pe a5000 facandusi si ele treaba foarte bine.

 

Daca doriti sa va aventurati si pe modul video, aparatul va permite filmarea atat in moduri automate, cat si cu setarea manuala de catre utilizator a diafragmei sau timpului de expunere. Si ca tot suntem la capitolul video, iata inca un clip realizat cu a5000-ul in cadrul unui job foto pe care l-am realizat zilele acestea.

 

Concluzii la noul Sony Alpha 5000

Micutul a5000 nu m-a dezamagit si, la fel ca predecesorul sau NEX-3N, este un aparat care se ridica peste asteptarile avute de la un aparat din clasa sa. Nu stiu inca pretul, dar se estimeaza ca la data sosirii pe piata va costa undeva in jurul a 2.500 lei in kit cu obiectivul 16-50mm, fiind o solutie excelenta pentru cei care vor sa treaca de la un aparat compact la unul cu obiective interschimbabile.

Functiile WiFi si NFC permit conexiunea imediata la un terminal mobil, pentru partajare rapida a fotografiilor realizate pe internet, dar si pentru vizualizarea lor pe un smart TV. Mi-a fost extrem de usor sa configurez conexiunea cu un televizor smart (si nu de la acelasi producator Sony) si sa vad imaginile realizate pe un ecran imens, in culori minunate si cu detalii foarte bune. De asemenea, exista si posibilitatea de a transforma telefonul intr-o telecomanda wireless pentru a5000 cu ajutorul aplicatiei Play Memories, usurand astfel si mai mult munca in situatii neobisnuite.

Minusurile majore ale lui a5000 sunt butoanele putine de pe spatele apratului, ceea ce face sa-i scada ergonomia in utilizare, facand greoaie schimbarile de setari, precum si imposibilitatea incarcarii bateriei in afara aparatului, facand astfel imposibila utilizarea acestuia cat bateria se incarca, chiar daca detii si o baterie de rezerva. Din fericire, acumulatorul m-a tinut foarte mult, si desi am avut la mine doi identici, nu a existat nici un moment nevoiea de a-l schimba de-a lungul unei zile.

 [products ids= 125010189,125007311]

Alți fotografi au mai citit și:

18 Comments

  • Am achiziționat acest model undeva prin ianuarie anul acesta. Am fost plăcut surprins de funcționalitățile pe care le oferă. Face poze destul de ok, mai ales dacă folosești și un trepied. Am scris un review pe care îl puteți citii aici: http://damianirimescu.ro/review/vrei-o-camera-mir
    O zi faină!

  • […] Puteti vedea o galerie de fotografii realizate cu Sony Alpha 5000 pe blogul F64. […]

  • Nu l-am testat la nunta/petreceri. Dar, tinand cont ca acolo lumina e de cele mai multe ori slaba, ti-as recomanda fie a6000-ul, mult mai bune la focus, fie A7-le (full frame, perfect in lumina slaba etc.)

  • BUNA SEARA ALIN!,EU I-TI PUN O MICA INTREBARE;L-AI probat SI LA VREO PETRECERE NUNTA SAU CAM ASA CEVA SI CAM CE REZULTATE TI-AU DAT? EVENTUAL AI FACUT SI CATEVA PORTRETE?, NU DE ALTCEVA EU CAM CU ASTA MA OCUP SI NASI VREA SA DAU GRESI;AM D7000 si D300S,DECI NU MA PLANGDAR E BINE IN GEANTA O REZERVA SA FIE CEVA MIC SA NUMI OCUPE SPATIU SI SAMI RUPA SPATELE. PANA ACUM DECI DIN DESCRIERILE TALE AR FI EXCELENT CA O REZERVA SAU UN CONCEDIU SCURT. AM TESTAT SI UN X5 CARE A TREBUIT SA-L DAU INAPOI IN 3 ZILE. ASTEPT UN RASPUNS SAU UN SCURT APEL SI VOI SUNA EU; tel. 0766629040 MIHAI MARIO. TOATE BUNE SI SUCCESE.

  • […] ajutorul blitului integrat in aparatul folosit pentru making off: Sony A5000 (despre care am scris aici). Doar o unitate RX One era in modul Slave optic, asa ca cea de-a doua nu a declansat. Pe geam, cu […]

  • Salut, ai idee cum se compara focalizarea lui A5000 vs Nex-5t ? Am avut un Nex-3N si multe portrete erau putin blurry indiferent de mod-ul folosit (auto, A, P etc)

    • Teoretic nu are cum sa stea mai bine decat NEX-5T pentru ca acesta are focalizare Hybrid (adica si phase detection si contrast detection), pe cand A5000-ul, la fel ca si NEX-3N are doar detectie de contrast. Dar, avand in vedere ca procesorul de imagine a fost updatat la ultima versiune BIONZ X (la fel ca la A7 sau A7R), pot spune ca A5000-ul se descurca mai bine la focus decat NEX-3N (si l-am testat si pe acesta, deci stiu ce vorbesc).

  • […] De acum iesim (pe viscol, se pare) cu Sony Alpha5000 […]

  • Interesanta prezentare despre Sony Alfa A5000, un aparat mic dar performant. Fotografiile pe masura cred ca lauda in primul rand autorul, dar se vad clar si calitatille aparatului si al obiectivului, evidenttind superioritatea unui obiectivului ZEIS. Oricum nu se compara cu primele mele fotografii scoase cu primul meu aparat digital SONY A350 si obictivul chit 17-70. Din aceasta perspectiva reprezinta o evolutie foarte insemnata. Sunt de acord cu autorul in sensul, ca sunt locuri si ocazii unde este o alegere mai potrivita. In special fata de o plimbare de 10 ore cu un DSRL full frame, obiective pe masura, trepied, rucsac, etc. in tumultul de anul nou de la Viena.

  • Intr-adevar, nu este un SLT, dar nici nu cred ca va mai exista vreunul. Din pacate, se pare ca incet-incet Sony se indeparteaza de montura A, E-ul fiind preferat, sau noul FE (de la full-frame) disponibil pe A7 si A7r

  • Nu este un SLT, este un mirrorless, cu montura E.

  • […] Asta m-a inspirat sa dau titlul clipului de mai jos, pe care l-am facut in aceeasi zi filmand cu al doilea aparat pe care l-am avut cu mine – nou anuntatul Sony a5000 (despre care am scris aici) […]

  • Interesant aparat si fotografii frumos scoase ! Ce nu am inteles , este daca SONY a renuntat montura ALPHA pe cere o avea pe vechile D-SLT-uri . Din cate opserv , acest nou ALPHA pare sa aiba montura "E". Va multumesc anticipat pentru raspuns .

  • Am inteles. Calitatea principala a acestui aparat consta in faptul ca e "mic", "micut", "usor" si permite gatului si mijlocului omului sa se simta bine pe strazi, in vacante:
    "…cel mai mic din lume cu senzor APS-C…"
    "…ne aflam in fata celui mai mic aparat foto mirrorless cu senzor APS-C… atat de mic incat îl putem confunda…"
    "…un aparat de numai 269 grame…"
    "…am luat in primire micutul a5000…"
    "…poate ca daca isi facea loc si un micut FN…"
    "…insa micul aparat foto mirrorless a5000 s-a strecurat linistit…"
    "…prin apasarea micutului buton de pe spatele aparatului."
    "Micutul a5000 nu m-a dezamagit…"
    Nu inteleg insa obsesia asta pentru mic; de ce mai mic inseamna si, neaparat, mai bun, mai bine. Pentru un barbat, o camera la 850-900g la gat sau in mana, nu mi se pare o calamitate. Un elev poarta intr-un ghiozdan sau rucsac greutati mai mari. Si, sincer, n-as pleca in vacanta cu un aparat, numai pe criteriul ca are 269g. In vacante, cand trec prin locuri in care nu stiu daca voi mai reveni vreodata, prefer sa fac fotografii de calitate. Un aparat pe care l-as pierde printre degete ca pe-o acadea, nu m-ar incanta deloc. Ai mai incercat tu sa ne incanti cu super-superlative despre A7/A7R (e adevarat, aparate bune si inovatoare), dar daca citim acum pe dpreview.com recenzia si comentariile de pe forum, ne dezumflam intr-o buna masura. La performante tehnice identice, desigur, criteriul "mai mic e mai bun", "mai usor e mai bine" ar putea functiona, dar deocamdata mirrorless-urile de top n-au egalat DSLR-urile de top. Peste cativa ani, poate.

    • George, ai dreptat, am cam exagerat cu “mic”. De la inceput impresia intiparita pe creier legata de acest aparat a fost “mic” si cumva, inconstient s-a rasfrant in articol :). Legat de orice barbat poate cara 850-900 de grame de gat, sunt de acord. Dar
      1. nu toti fotografii sunt barbati
      2. aparatul meu dSLR+obiectiv depasesc 1,5 kg. Sa nu mai vorbim de rucsacul din spate
      3. daca ai copil si e cu tine in vacanta, si mai cari si pentru el toate cele, crede-mă ca iti doresti mic
      4. am vorbit strict din punctul meu de vedere, din experienta mea. Nu am zis ca toti trebuie sa faca ce fac eu, ci doar ca eu prefer mic
      Legat de A7, ca am incercat sa va incant, vezi punctul 4 de mai sus. Eu am fost incantat si asta am transmis. Nu am vrut sa schimb pareri (fiecare are dreptul la una) ci doar sa o impartasesc pe a mea.

      • George, Sony A7 cu Carl Zeiss FE 35mm F2.8 au impreuna sub 600 grame. Asta inseamna BUN, MIC si USOR 🙂
        Sper ca toti producatorii sa faca asa ceva!

      • Confirm! Concediul cu un junioara de doar 3 primaveri, "combinat" cu un rucsac cu cel putin un obiectiv suplimentar si flash la interior, plus un dsrl la gat, nu fac deloc casa buna. Au fost momente in care imi doaream nespus de mult o compacta decenta. In alte conditii insa…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.