Cum sa folosesti ca sursa de lumina un smartphone sau chiar o tableta.

Fotograful Marcel Cristocea prezinta cateva metode prin care puteti realiza un portret folosind ca sursa de lumina un smartphone sau chiar o tableta. 
In secolul vitezei si al internetului, tendinta este sa ne simplificam mereu existenta. Daca pana acum un an sau doi nu plecai la un party fara camera foto in geanta, acum smartphone-ul a inlocuit cu brio camera. Este un multifunctional: telefon, camera foto si internet. Ce poti sa iti doresti mai mult de la un dispozitiv care ocupa foarte putin spatiu in buzunarul tau, poate doar o baterie mai buna :).
De asemenea, atunci cand vine vorba despre fotografie, un mare avantaj al smartphone-urilor este acela ca sunt o sursa de lumina destul de buna si ne ofera mult loc creativitatii. Un alt atu este ca atunci cand iesim intr-un grup de prieteni, cei mai multi au smartphone si astfel putem avea mai multe surse de lumina pentru a ne pune creativitatea la incercare.
In acest articol va voi prezenta cateva metode prin care puteti realiza un portret folosind ca sursa de lumina un smartphone sau chiar o tableta.
CUM FOLOSIM UN IPHONE CA SURSA DE LUMINA NECONVENTIONALA
1) Fotografie realizata cu ajutorul unui Iphone folosit ca sursa de lumina.
a) Prima fotografie este realizata folosind doar lumina din locatia respectiva (ISO 8000, F2.0, 1/60)

sursa de lumina un smartphone sau chiar o tableta

b) Imaginea de mai jos este realizata folosind Iphone-ul pe post de sursa de  lumina. Lumina obtinuta de la Iphone nu a fost suficient de puternica pentru a elimina lumina puternica din partea dreapta, dar este o imbunatatire majora fata de prima fotografie. (ISO 8000, F2.5, 1/60)

surse de lumina neconventionale

c) De multe ori este foarte greu sa echilibrezi temperatura de lumina pe care o are smartphone-ul cu cea a luminii ambientale. Pentru a scapa de aceasta problema puteti sa transformati fotografia in Alb Negru. Este o fotografie clasica cu care nu poti da gres niciodata.

sursa de lumina un smartphone sau chiar o tableta

d)  Avantajul major atunci cand folosim o astfel de sursa de lumina este ca putem vedea exact ce efect are.  Se poate realiza un efect mai dramatic luminand doar o parte a fetei.  (ISO 20.000, F2.5, 1/60)

sursa de lumina un smartphone sau chiar o tableta

 
CUM FOLOSIM DOUA SMARTPHONE-URI PENTRU LUMINA
2) Cand folosim doua smartphone-uri, unul pentru a lumina fata modelului si unul pentru a da o lumina de contur?
a) Se foloseste al doilea smartphone pentru a contura partea intunecata modelului (ISO 20.000, F2.5, 1/60)

sursa de lumina un smartphone sau chiar o tableta

b) Daca vrem sa fim putin mai creativi avem posibilitatea sa coloram ecranul smartphone-ului si sa obtinem o lumina colorata pentru contur. (ISO 20.000, F2.5, 1/60)

sursa de lumina un smartphone sau chiar o tableta

CUM FOLOSIM O TABLETA CA SURSA DE LUMINA NECONVENTIONALA
3) Realizarea portretelor cu ajutorul unei tablete. Tableta este o sursa de lumina foarte buna pentru portrete, deoarece este mult mai mare decat un smartphone si lumina obtinuta este foarte “Soft”.
a) Fotografie realizata cu ajutorul unei tablete. (ISO 4000 F2.5, 1/80)

surse de lumina neconventionale

b) Avantajul unei tablete este ca modelul poate sa tina foarte usor tableta. Puteti observa acest lucru in urmatoarea fotografie. (ISO 4000 F2.5, 1/80)

surse de lumina neconventionale

surse de lumina neconventionale

surse de lumina neconventionale

CUM FOLOSIM O TABLETA SI UN SMARTPHONE CA SURSE DE LUMINA
4) Se poate combina foarte bine o tableta pe post de lumina principala si un smarphone pus pe optiunea de lanterna pentru lumina de contur.
a) Se foloseste o tableta in partea stanga pentru a lumina subiectul si un smartphone pe post de lanterna pentru lumina de contur.

 surse de lumina neconventionale

b) Fotografia realizata (ISO 4000, F2.5, 1/80)

surse de lumina neconventionale

CUM FOLOSIM UN SMARTPHONE PE POST DE LANTERNA
5) Folosind un smartphone pe post de lanterna. Lumina obtinuta este foarte puternica, dar este o sursa de lumina mica in raport cu subiectul. Se obtine o lumina dura si umbrele sunt mai accentuate.
a) Setup-ul cu un smartphone pe post de lanterna

surse de lumina neconventionale

b) Lumina este pozitionata in fata pe (ISO 4000, F2.5, 1/80)

surse de lumina neconventionale

c) Lumina Rembrandt cu telefonul (ISO 4000, F2.5, 1/80)

surse de lumina neconventionale

CUM FOLOSIM  UN SMARTPHONE PENTRU ZONELE DE UMBRA
6) Daca lumina obtinuta de la un smartphone in modul lanterna este prea puternica, atunci puteti sa folositi un smarphone pentru a mai lumina zonele de umbre, in special pentru a scoate mai bine in evidenta ochii.
a) se adauga al doilea smartphone in partea stanga pentru a lumina putin partea intunecata a fetei. (ISO 4000, F2.5, 1/80)

surse de lumina neconventionale

b) Se regleaza intensitatea luminii smarphone-ului din stanga atat cat dorim pentru a lumina ochii si umbrele din stanga. (ISO 4000, F2.5, 1/80)

surse de lumina neconventionale

7) MacGyver Style. Iti place sa construiesti si vrei sa fii mai creativ, nimic mai simplu, ai nevoie de un geam, un servetel si un scotch. Tot ce trebuie sa faci pentru a realiza un mini softbox este sa iei un servetel, separi fiecare foita de hartie si le lipesti pe geam. In exemplu urmator s-a folosit geamul de la masina, dupa cum se poate observa.

MG_1073 lumina neconventionala

Fotografiile obtinute sunt urmatoarele (ISO 8000, F2.5, 1/50):

surse de lumina neconventionalesurse de lumina neconventionale

 
8) MacGyver upgrated, ca sa fim in trend cu filmele. Te-ai saturat de fundalul negru, vrei sa-l schimbi, nicio problema. Suni un prieten, ii spui sa parcheze exact in spatele tau si-l rogi sa tina piciorul pe frana, sau pur si simplu astepti si speri sa treaca alta masina si sa obtii o lumina frumoasa. Nu va sfatuiesc sa sunati la politie, chiar daca tentatia este mare pentru luminile de la girofar.
(ISO 8000, F2.5, 1/80):


Un lucru important de care trebuie sa tinem cont este calitatea luminii. Aceasta este mai soft cu cat sursa de lumina este mai mare in raport cu subiectul, de aceea este foarte important ca sursa de lumina sa fie cat mai aproape de subiect.
Acestea au fost cateva exemple cum putem folosi un smarphone sau o tableta pentru a realiza un portret. Daca vreti sa incercati si aveti mai multe intrebari, puteti sa imi scrieti fara probeleme. Intotdeauna putem gasi solutii. 🙂 Lasati-va frau liber creativitatii!
un articol de Marcel Cristocea
 

Alți fotografi au mai citit și:

35 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.