Primul fotograf roman si primul fotograf de razboi din lume, Carol Popp de Szathmari

Pe data de 11 ianuarie se sarbatoreste Ziua Nationala a  Artei Fotografice, in memoria primului fotograf documentarist si de arta din Regatul Roman, Carol Popp de Szathmari. 

Povestea sa e urmatorea. Carol Popp de Szathmari putea sa se nasca oricand, dar s-a intamplat sa deschida ochii intr-o zi rece, de mijloc de iarna. Mai precis, 11 ianuarie 1812. 1812 nu a fost un an tocmai linistit: Napoleon invadeaza Rusia in luna iunie si este infrant la sfarsit de noiembrie, iar Basarabia intra in componenta Rusiei, in urma Pacii de la Bucuresti, prin care se încheie războiul ruso–turc. Desi la momentul respectiv, nou-nascutului probabil ca nu ii pasa prea mult de pacea mondiala, evenimentele i-au marcat intr-un fel destinul, caci tanarul Carol Popp de Szathmari a devenit primul fotograf roman documentarist si primul fotograf de război din lume, ca urmare a fotografiilor executate în timpul Războiului Crimeii (1853-1856).
Nascut la Cluj, atunci parte a Imperiului Austriac, Carol a descoperit mai intai pictura si abia mai tarziu fotografia. Lucrarile sale grafice realizate in urma calatoriilor prin tara si strainatate aveau toate un caracter de reportaj. In anul 1843 a realizat primele dagherotipii, iar în urma unor cercetări, a realizat și primele talbotipii.
Cu fotografiile realizate în Bucureşti, între anii 1860-1863, publică albumul ”Elena Cuza”, iar apoi, cu fotografiile realizate în România, între 1866-1868, ”Albumul României”, care cuprinde şi fotografii din timpul călătoriilor lui Carol I, căruia i-a fost ghid.
Carol_Popp_de_Szatmary_-_Carol_I_in_timpul_Razboiului_de_Independenta_1877

Povestea primei fotografii realizate de Carol Popp de Szathmari
Data: noiembrie 1848

La intoarcerea dintr-o calatorie din Imperiul Austriac, perioada in care fusese martor ocular la desfasurarea revolutiei in Viena si Budapesta, Szathmari a realizat o calotipie ce infatiseaza un Cupidon cu bratele frânte, o statueta din colectia personala de antichitati. Calotipia (sau talbotipia) este o tehnica inventată de William Henry Fox Talbot. Nu se stie ce aparat a folosit Carol, poate cel de dagherotipie de la Sf. Sava, dar se stie cu siguranta ca a sensibilizat o foaie de hârtie de tip ministerial ce i-a servit ca negativ.
Fidelitatea acestei tehnici lasa mult de dorit, insa calotipia astfel obtinuta era o uriasa realizare si nu a intârziat sa o mentioneze cu creionul in germana: “Die aller erste Photographie ich gemacht habe”, ce inseamna, “prima fotografie pe care am facut-o”. Calotipia Cupidonul cu braţele frîntese află astăzi la Academia Română şi poartă pe verso menţiunea autorului că este prima fotografie pe care a realizat-o.
Carol Popp Szathmari

Primul fotoreporter de razboi din lume

In 1854 Carol intra in istoria fotojurnalismului realizand primele fotografii de razboi in Crimeea. Aici, cu un an inaintea englezului Roger Fenton si a americanului S. Robertson, a realizat cu mijloacele specifice vremii, primele fotografii de razboi din lume. Carol Pop de Szathmary a multiplicat ulterior fotografiile facute in Crimeea şi le-a daruit suveranilor tarilor implicate in acest razboi.  A realizat apoi fotografii si in timpului Razboiului de Independenta din 1877.
Carol Popp de Szatmary

 

Alți fotografi au mai citit și:

17 Comments

  • Pentru Roxana
    Distinsa Roxana, te sigur ca era foarte ungur, dar asta are mai putzina importantza!! Hai sa nu ne imbatam cu apa rece!!

    • Numele mamei: Wass Zsuzsánna
      Numele tatălui: Szathmári Pap Dániel

  • Marea dilema Szathmary – Fenton este aceea ca Szathmary nu a fost in Crimeea, pe cand Fenton a fost!! El a fotografiat maneverele trupelor implicate, in zona Dunarii!!
    https://www.rct.uk/collection/2500625/turkish-infantry
    Carol Pop de Szathmari, cu aproape un an înaintea lui Fenton, fotografiase conducătorii superiori ai armatelor turceşti şi austriece în trecere prin Bucureşti, pentru ca apoi să se deplaseze în preajma Olteniţei şi Siliştei unde se dădeau luptele, surprinzând scene din teatrul de război de la Dunărea de Jos. Dar, vrem-nu vrem, Fenton a fost in CRIMEEA!!!
    Istoriografia anglo-saxona (si nu numai ea…) il va sustine oricand pe Fenton si nu fara motiv!! Voba lui Farfuridi: “Din această dilemă nu puteţi ieşi. Am zis!”.

  • […] aceasta de 11 ianuarie nu a fost aleasă la întâmplare, ci reprezintă ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (n. 1812 – d. 1887), primul fotograf al României, omul care a surprins unele dintre cele mai […]

  • […] Pentru a sărbători această zi, în ultimii ani au început să fie organizate acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde, expoziții, proiecții de fotografie și alte evenimente cu tematică specifică. Data reprezintă momentul nașterii lui Carol Popp de Szathmary (1812 – 1887), recunoscut ca fiind primul fotograf al României și primul fotograf de război. Despre el găsești mai multe informații într-un articol mai amplu, aici. […]

  • […] Citiţi aici articolul despre marele fotograf  Carol Popp de Szathmari. […]

  • Da, intr-adevar a fost de origine maghiara, dar pot fi etnici maghiari mai romani decat romanii, din fericire, sau din pacate, depinde de unghiul din care privesti. Carol Popp de Szathmari ramane un mare roman, indiferent de originile sale! Mai avem in zilele noastre un exemplu, un libanez… Raed Arafat.

  • Excelent articol! Bravo!

  • Foarte interesant, am mai aflat ceva frumos romani si Romania, va multumesc!

    • daca era ungur, la cat a calatorit el facea fotografii la el acasa insa aici scrie ceva de genul "In 1863 este desemnat pictor si fotograf oficial al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza si realizeaza portretele oficiale ale domnitorului si ale Printesei Elena. Fotografiile au fost apoi transpuse in litografii la Paris"

      • Sunt intrutotul de acord 🙂

        • Si Alexandru Ioan Cuza era tot ungur :))))!

      • Nu era ungur, numele sau a fost maghiarizat asa cum s-a intamplat cu multe nume de familie. Szatmari vine de la Satmar. Uitati aici un articol ceva mai documentat cu privire la originea sa. Facand parte din nobilimea mica transilvaneana, ca sa poata sa-si mentina posesiunile, a fost maghiarizat numele de familie. Si avea cetatenie chesaro-craiasca ca mai toti supusii monarhiei habsburgice. http://www.luminous-lint.com/app/photographer/Car

  • nu a fost fotograf roman ci a fost ungur, si sa nascut in perioada imperiului AUSTRO-UNGAR
    cu familie originara din Satu-Mare
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Carol_Popp_de_Szathmhttp://www.foto-magazin.ro/despre-fotografie_open

    • Nu exista dualismul cand s-a nascut! Acesta apara abia in 1867! Inainte de a da lectii de istorie pune mana pe carte!

  • Splendida istorie fotografica !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.