Test cu Nikon Df

Alin Popescu, fotograf profesionist, a realizat un test al celui mai asteptat DSLR Full Frame de la Nikon, Nikon Df.

Nu cred ca exista pasionat de fotografie sa nu fi auzit de Nikon Df pana in ziua de azi, aparatul in stil retro de la Nikon, anuntat pe 5 noimebrie si lansat la fix o luna pe piata. 

Si pentru ca a fost disponibil in Romania fix in aceeasi zi si prietenii de la F64 mi l-au pus la dispozitie pentru un prim test in Romania, m-am gandit sa nu tin doar pentru mine si sa va povestesc cum este Nikon Df.

Test cu Nikon Df

Cum a intrat pe stoc, am fost sunat sa merg sa intalnesc mult asteptatul hibrid de tehnologie, Df fiind acronimul de la digital fusion.

Pentru a il putea primi totusi la test, a trebuit sa trec si eu la randul meu niste teste destul de dificile.

Am filmat un unboxing:

 Apoi a urmat si o prezentare video a lui Nikon Df:

Dupa ce am trecut aceste teste, si numai atunci, am fost lasat sa plec cu aparatul. Totusi cred ca am fost urmarit de nenumarati spioni, pentru ca priviri atintite asupra mea intalneam la tot pasul, cat timp am tinut Nikon Df  de gat.

Cum se simte Nikon Df?

S-ar putea sa va dezamagesc, dar va invit sa mergeti obligatoriu in magazin si sa-l tineti fizic in mainile voastre.

S-ar putea sa va placa imediat senzatia, altora li s-ar putea parea prea mare si in acelasi timp neasteptat de usor, altora li s-ar putea parea ciudat controlul aparatului cu ajutorul rotitelor de moduri si setari.

La final, eu am ramas totusi cu o singura parere: aparatul este senzational!

Trecand peste bucuria utilizarii fiecarei rotite de pe aparat si usurinta in vizualizarea setarilor curente de fotografiere, vreau sa fiu putin carcotas si sa imi exprim regretul ca Nikon nu a inclus pe LCD-ul din partea de sus un exponomentru precum cel din vizor care sa iti arate cat de sub expus sau supra expus esti fata de expunerea perfecta in modul manual, fara sa mai trebuiasca sa duci aparatul la ochi pentru asta.

Cu Nikon Df insa nu trebuie sa te grabesti, pentru ca te inspira sa gandesti mult mai mult fiecare cadru, la fel ca pe film cand nu declansai oricum, avand tot timpul la dispozitie sa iti faci setarile perfecte.

Si chiar daca nu le nimeresti setarile ideale, poti corecta in post-procesare, pentru ca senzorul din Nikon Df, este acelasi cu cel din varful de gama Nikon D4, un senzor cu o dinamica a expunerii incredibila. Combinat cu niste culori fantastic redate, cu performante la valori ISO mari ce i-au determinat pe cei de la DXO Mark sa il denumeasca noul lord al intunericului in testele lor, ei bine, asta il face pe Nikon Df un aparat si mai de dorit.

In Nikon Df se imbina modernul cu clasicul, aparatul reusind in acelasi timp sa fie pe placul celor obisnuiti cu aparatele retro pe film, dar si celor “nascuti si crescuti” in era digitala. Va dau un exemplu (desi sunt multe):

Selectorul de timp de expunere – pe aceasta rotita sunt marcate valori diferite ale timpilor de expunere. Privind cu atentie, observam ca timpii sunt destul de stricti, astfel ca de la 1/500s si pana la 1/1000s nu avem valori intermediare.

Ce ne facem daca vrem sa setam sa zicem 1/800s? In spiritul unei bune utilizari, avem mai multe solutii:

  1. fie trecem selectorul pe pozitia 1/3 STEP si avem control deplin al timpului de expunere, precum la orice alt dSLR Nikon

  2. fie activam Easy Shutter Speed din meniu si putem sa crestem sau sa scadem valorile timpului de expunere cu ± 1/3 sau 2/3 EV, utilizand rotita de control de pe spatele aparatului. De mentionat aici, ca daca alegem pozitia 4s pe selectorul de timp, putem controla cu ajutorul rotitei din spate timpii pana la 30s
  3.  fie folosim compensarea  expunerii, din partea stanga-sus a aparatului.

Tot pe acest selector avem si modul T. Ce reprezinta modul T de pe Nikon Df? Va spun imediat, dar nu inainte de a va spune despre modul Bulb si de nenumaratele ori cand am uitat acasa telecomanda cand mi-era lumea mai draga si cerul mai plin de stele.

Daca pe modul Bulb (B) expunerea dura cat tineai apasat butonul declansator (si inevitabil induci miscare si tremuraturi in imagine, chiar si cu aparatul pe trepied), ei bine, in modul T, aparatul porneste expunerea la prima apasare a declansatorului si o incheie cand apasam inca o data.

Sansele sa il misti, mai ales in cadrele intunecate cum sunt expunerile spre cer, noaptea, sunt inzecit mai mici, compartiv cu celalalt mod.

Cum focalizeaza Nikon Df

In Nikon Df gasim sistemul de focalizare din Nikon D600/D610. Insa, am impresia ca ceva s-a intamplat cu acest modul de focalizare, cred ca a fost optimizat intr-un fel sau altul,  pentru ca Df-ul focalizeaza incredibil de repede si precis, chiar si in lumina slaba, chiar daca ii lipseste complet lampita de asistare a focalizarii.

Insa, cele 39 de puncte de focus acopera doar o foarte mica parte a scenei fotografiate, acestea regasindu-se pe centrul imaginii aproape toate.

Sunt multe persoane care folosesc doar punctul central, utilizand tehnica de focalizare si reincadrare.

Eu proced la fel, mai putin cand folosesc obiective luminoase (f 1.4), atunci cand orice miscare/reincadrare muta zona de focus in alta parte decat acolo unde o dorim.

Noul Nikon 50mm f1.8 AF-S

Obiectivul de kit pentru Nikon Df este un 50mm AF-S redesenat la exterior ca sa se potriveasca stilului retro al aparatului.

Formula optica este formata din 7 elemente in 6 grupuri (din care un element asferic).

Am observat ceva distorsiuni de tip butoi  dar acestea sunt usor corectabile activand din meniul aparatului functia de autocorectare a distorsiunilor. Bokeh-ul obiectivului este absolut spectaculos, iar viteza focalizarii a fost minunata, indiferent de cat de putina lumina aveam la dispozitie

Am folosit si alte obiective cu Nikon Df, dar predominant pe aparat a stat obiectivul de kit, atat de mult mi-a placut. Am folosit:

Nikon 70-200 mm f2.8 VR (prima versiune)

Sigma 35 mm f1.4 Art (citeste review)- Se spune despre seria Art de la Sigma ca nu ar fi compatibila pe noul Df, dar cat l-am utilizat, eu va spun ca nu am avut nici o problema.

Nikon 16-35 mm f4

Pret Nikon Df?

Unii spun ca este prea mare, altii afirma ca este un pret corect, si anume 13.999 lei in versiunea kit cu noul 50mm f1.8, sau 12.999 lei – body only.

Eu ma aflu in prima categorie pentru ca nu pot sa nu ma gandesc la Nikon Df ca la un aparat mult prea scump pentru ceea ce ofera. Desi inteleg si argumentele celor ce spun ca e un pret corect, Nikon Df fiind practic versiune redusa a unui Nikon D4, aparat ce costa dublu.

Nikon mai mult ca sigur a cerut mai mult si pe faptul ca vine cu un design complet nou, ce ii va face pe cei ce si-l doresc cu adevarat sa inchida ochii cand vine vorba de pret.

Nu ma intelegeti gresit: nu inseamna ca nu mi-l doresc in continuare sau nu inseamna ca daca ar fi costat in jurul a 10.000 de lei (un pret, consider eu, corect pentru Df), nu l-as fi cumparat deja.

Pentru unii, strugurii sunt acrii, dar eu zic ca, din contra, sunt foarte dulci, doar ca un pic cam sus. Astept sa mai coboare putin, ca sa pun mana pe ei.

In concluzie

Ma despart cu greu de Nikon Df, dar i-am promis ca o sa ne revedem in curand. Il voi testa si la o nunta (in caz ca nu stiati, ma ocup si de fotografie de eveniment), iar daca trece testul si acolo, are sanse foarte mari ca in 2014 sa isi faca loc la mine in rucsac.

Poate pana atunci mai scade si pretul.

Bile albe pentru Nikon Df

Performate de top in lumina slaba
Calitate extraordinara a imaginii
Masurarea perfecta a expunerii si redarea culorilor identic naturale
Modul Auto 2 de balans de alb, ce da prioritate in pastrarea culorilor calde (ex: apus, sau interioare cu lumina incandescenta
Posibilitatea controlului fie in stil clasic cat si modern, identic cu dSLR-urile actuale
Viteza si precizia focalizarii, in ciuda lipsei unei lampi de focus assist
Posibilitatea alegerii tipului de compensare a expunerii: “entire frame” sau “Bg. only”, permitand astfel controlul precis al expunerii atunci cand Este utilizata si lumina de la unul sau mai multe flash-uri.
Aspectul superb si designul retro
Vizorul foarte luminos si LCD-ul cu rezolutie si culori foarte bune
Modul T inclus

Bile negre pentru Nikon Df

Pretul
Card SD – foarte sensibile si usor de pierdut/distrus
Lipsa shutter-ului de la vizor (vine cu un capacel ce acopera vizorul la expuneri lungi, dar se poate pierde foarte usor, sau uita acasa)
Acumulator de capacitate mica (daca nu ma insel aceeasi baterie ca in aparatele entry-level dSLR de la Nikon D3200, D5200 etc.)
Usita de plastic de la baterie
Deja enervanta problema la orice aparat Nikon: functii indisponibile in meniu in anumite situatii, dar fara sati se spuna motivul pentru care nu ai acces la acea functie (ex. inchide X ca sa ai acces la Y)
Nu filmeaza – greu de inteles aceasta decizie, mai ales ca ne aflam cu un picior in 2014, cand pana si frigiderul stie sa filmeze.
Si nu in ultimul rand: pretul

 [products ids=125009204,125009205]

 

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • Felicitări Alin Popescu! Simplu și profund.

  • La banii atia merita cateva bile despre focalizare.

  • Interesant articolul (sugestiv in fraze putine). Eu, cel putin, mi-am format o idee clara despre aparat (pentru mine, ca amator, ramane prea scump). Analizele facute de profesionisti raman singurele ligibile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.