Canon XA10, camera video semi-profesionala: o videocameră mică, dar voinică!

Alexandru Ciornei a facut o prezentare a camerei video semi-profesionale Canon XA10. Articolul pune accentul pe partea de sunet a camerei.  Modelul Canon XA10 a fost utilizat pentru producții cu un buget nu tocmai mic, inclusiv pentru filmele cu subiecte turistice vândute la Travel Channel. Concluzia lui Alexandru: un preț excelent, pentru o cameră cu atâtea dotări !!!

Acum câteva zile treceam din nou pragul magazinului F64, pentru a primi o cameră ce mi-a adus aminte de acel dicton—esențele tari se țin in sticle mici: este vorba de Canon XA10.

In acest articol mă voi referi mai mult la partea de sunet a acestei camere video. Oamenii care lucrează in domeniul industriei filmului/tv știu că sunetul salvează de cele mai multe ori o imagine nu tocmai bună a unui film sau a unei producții de televiziune. Dacă nu există sunet, nu e nimic! Paradoxal, așa este tot ce se captează la filmare-priză directă, trebuie să fie de o calitate foarte bună. Aici intră in discuție camerele și microfoanele/mixerele audio. Sunt două variante – un sunetist cu mixer și un boom pole (prăjină), sau cum se întâmplă de cele mai multe ori, cameramanul face și sunetul.

Camera video semi-profesionala

Canon XA10: trei posibiltiati de captare a sunetului

Canon XA10 oferă ceea ce este esențial și chiar mai mult in captarea sunetului – cele 2 microfoane amplasate chiar lângă inelul de focusare. Apoi, dacă se dorește captarea unui interviu, se poate monta mânerul ce conține două intrări XLR, bine venite la o cameră din gama pro. Incă o intrare de sunet, in lateral dreapta jos – o intrare pentru microfoane cu mufă jack de 3,5mm. Practic, avem 3 posibilități de captare a sunetului.

Microfoanele on-board-de pe cameră, care de fapt sunt 2 capsule condensator omnidirecționale, oferă captarea unui sunet destul de bogat in informație. Am fost extrem de bucuros să constat că meniul camerei oferă setări complexe, cele două microfoane lucrând in modurile—2channel mono( monaural), normal, 2channel wide(stereo), 2channel zoom(stereo).

Dacă mai era necesar, cei de la CANON au gândit un sistem de corecții ale răspunsului în frecvențe, tot in meniul camerei și anume: Normal, Boost Low Freq.range, Low Cut Filter, Boost Mid Freq. Range, Boost High Freq+Low Freq Range. Ce să mai spun, un mini mixer la purtător! Aceste corecții se aplică doar microfoanelor încorporate in cameră. Mai sunt și alte mici alegeri ce se pot face—WindScreen Automatic/Off, Microphone Attenuator—Automatic/Off.

Cât privește mănerul detașabil, el conține două intrări XLR asociate celor două canale de sunet. Avem CH1/CH2 cu setările LINE-MIC-MIC+48v(phantom power), ATT(atenuator) ON/OFF, internal/external MIC  și un mini potențiometru pentru reglarea nivelului de intrare a sunetului pe fiecare canal.

In testele pe care le-am făcut, am folosit pe langa microfoanele camerei și microfonul AZDEN SGM PD 2, un microfon shotgun mic (short shotgun). Câteva cuvinte despre AZDEN CORP: Existența de peste 60 de ani a firmei japoneze specializată in echipamente de sunet pe o piață asiatică concurențială spune multe din punct de vedere calitativ. Peste 60 % din piata microfoanelor profesionale pentru aplicații de televiziune și film din Asia, America, Europa sunt AZDEN.

Camera video semi-profesionala

Nu puține persoane m-au întrebat ce microfon este, după ce au văzut construcția lui-integral din aluminiu, cu un finisaj industrial, negru mat, conectica NEUTRIK. Cand l-au auzit, au intrebat cum pot intra in posesia lui și cât costă. La auzul prețului—doar atât de puțin(aprox.900 ron)- au rămas impresionate! Acest microfon completează perfect aptitudinile camerei CANON XA10, fiind ideal pentru o largă paletă de filmări exterior/interior,interviuri etc.

Construcția microfonului este in așa fel gândită incât capătul lui , cu tot cu buretele de protecție nu apar in imagine, atunci când sunteți cu zoom-ul în wide, sau se foloseste o lentilă wide. Da, mare atenție când cumpărați un microfon. Mergeți cu camera!

Camera video semi-profesionala

Canon XA10: Partea de captare a imaginii

Titlul nu a fost ales întâmplător! Percepția despre camerele mici și slabe calitativ a fost multă vreme un impediment major pentru o filmare a unui eveniment de familie, o nuntă sau un botez. Acum, nu mai poate fi vorba de așa ceva!

Camera este Full HD, codecul AVCHD cu diferitele rate de comprimare oferă alegerea calității la inregistrare. Partea cea mai interesantă este dată de comenzile tactile de pe ecranul uriaș al camerei. O idee bună și practică pentru a scăpa de majoritatea butoanelor fizice.

Camera video semi-profesionala

La capitolul claritate/luminozitate, camera este pe podiumul de premiere, nota personală fiind de 9.50, o notă foarte bună pentru partea optică, impletită cu partea de procesare a imaginii. În testele făcute cu camera am fost plăcut impresionat la toate capitolele.

Acest model de cameră a fost utilizat pentru producții cu un buget nu tocmai mic, iar alegerea unanimă a fost CANON XA 10. Exemplul cel mai bun-multe din filmele cu subiecte turistice vândute la TRAVEL CHANNEL au fost filmate cu CANON XA 10.

Ce mi-a plăcut la camera Canon XA10
Compactă, ușoară
Multiplele facilități profesionale de captare a sunetului
Imagine foarte bună
Inregistrarea in memoria internă 64GB
Carduri SDHC/in paralel/in buclă
Copie de siguranță
Sistem de filmare cu infraroșu
Autonomie excelentă a acumulatorilor
Mufa pentru ieșire de căști

Ce se mai poate corecta
Acel buton pentru zoom (cel de pe cameră) e cam mic, singurul mod de a controla mai bine viteza zoom-ului fiind un controler extern.
Un mic accesoriu dar foarte util ar fi bine de livrat cu camera – un paravânt din burete pentru microfoanele interne—cu toate că microfoanele sunt protejate bine ,există uneori riscul ca din cauza vantului, să fie și mici imperfecțiuni pe sunet.

Nu uitați un lucru: un preț EXCELENT, pentru o cameră cu atâtea dotări !!!

E clar, tehnologia permite micșorarea componentelor și ca atare,camerele mari și grele sunt de domeniul trecutului. Nu mai trebuie să cărăm kilograme de echipamente…totul e mai frumos când ai o imagine clară ,un sunet bun ..și o cameră mică , dar voinică!!

Ca de obicei, mulțumesc echipei F64 pentru amabilitatea de a-mi pune la dispoziție camera CANON XA 10 și microfonul AZDEN SGM PD2. Ceea ce am scris reprezintă in totalitate părerea personală despre echipamentele testate . Fișierul video conține de la minutul 1 câteva teste de sunet făcute cu microfoanele interne ale camerei iar apoi cu microfonul atașat camerei. Cine dorește fișierele înregistrate cu camera, poate să mă contacteze la adresa alexandruciornei[at]gmail[punct]com.

de Alexandru Ciornei

[products ids=1042062,125007563]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Excellent for any beginner, even for an advanced. The colors and the White Balance can be calibrated. The input mic is good and it has some settings to play with. The sharp focus is great. It depends how much you know your camera and how much knowledge one has in operating cameras.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.