A aparut „Top 50 de sfaturi pentru fotografii alb-negru reușite” – un nou ghid de la FOTO4all

Top 50 de sfaturi pentru fotografii alb-negru reușite” se adresează amatorilor în căutare de inspirație care și-au propus să exploreze lumea în alb-negru.
 
În paginile acestui ebook veți da peste tehnici și sfaturi despre fotografierea în alb-negru, despre compoziție, despre efectele ce se pot aplica cu succes imaginilor alb-negru, subiecte ce arată mai spectaculos în imagini monocrome, trucuri utile ș.a.m.d.
 
Din cuprins: De ce alb-negru? / Subiecte potrivite / De ce echipament avem nevoie? / Top 20 de sfaturi pentru fotografia alb-negru/ Tipuri de conversie la alb-negru/ Solarizarea/ Dodge & Burn/ Imagini Low Key și High Key/ Imagini în infraroșu/ Silver Efex Pro/ Inspirație în alb-negru și duotone
 

Coperta Foto4all

Fotografia alb-negru

 
La începuturile fotografiei, mediul alb-negru era singurul disponibil. Apoi, în 1936, Kodachrome a dat culoare lumii. Fotografia alb-negru a continuat însă să înflorească, sa se transforme în artă și să fie considerată de o mare parte dintre fotografi drept cea mai pură formă de fotografie.
 
Dar de unde această apreciere și preferință pentru alb-negru?
 
Unul dintre motive este faptul că o imagine color ne va distrage de cele mai multe ori atenția de la aspectele importante ale fotografiei: contraste, tonalități, texturi, forme etc. Cineva care fotografiază în alb-negru trebuie să învețe să folosească toate aceste elemente pentru a crea o imagine de neuitat.
 
Apoi, fotografia alb-negru implică o anumită versatilitate. Fie că este vorba despre peisaje, portrete, fotografie de arhitectură, texturi etc., toate acestea pot arăta bine în alb-negru. În plus, mediul alb-negru se adaptează bine și la diversele condiții de iluminare. Iar privitorul va rămâne concentrat pe subiect, culorile ne mai distrăgându-i atenția.
 
Un alt aspect care face ca fotografia alb-negru să fie atât de plăcută este dat de subtilitatea tonurilor și contrastelor. Constrastul alb-negru este diferit de contrastul color, fiind dat de numărul de nuanțe de gri existent între alb și negru, în timp ce contrastul color este dat de amplasarea culorilor în spectrul vizibil. 
 
Pe ”roata culorilor”, cel mai mare contrast este dat de culorile aflate în opoziție (exemplu: roșu-verde, albastru-oranj etc.). Cu toate acestea, contrastul color este mai greu sesizabil de către un ochi neavizat decât contrastul alb-negru. 
Coperta Foto4all
 
Reducând informația despre culoare, se poate induce uneori o stare aparte, se poate crea o atmosferă puternică, încărcată. În plus, limbajul luminii este omniprezent atunci când înlăturăm culoarea.
 
Din punct de vedere artistic culoarea descrie realitatea, în timp ce în alb-negru avem de-a face cu o interpretare a realității.
  
Prețul ebook-ului este de 20 lei și poate fi comandat de aici

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.