Canon EOS 70D review fotografic

Panait Bogdan a scris despre noul aparat DSLR Canon EOS 70D.
Poate ca este absolut logic ca noul aparat DSLR Canon EOS 70d sa fie privit si apreciat ca un posibil upgrade la modelul precedent al seriei, 60d. Iar din acest punct de vedere lucrurile ar putea sa stea putin in cumpana, pentru ca imbunatatirile, desi exista, nu par sa fie chiar atat de apetisante incat sa convinga la o noua investitie. Asta pana, cu putina atentie, descoperim ca aparatul ascunde un senzor pe care compania il califica a fi unul revolutionar: 20,2 megapixeli (nimic extraordinar), dar ingloband designul DUAL PIXEL CMOS AF prin care fiecarui pixel ii sunt asociate doua fotodiode orientate in directii diferite si prin care, dupa spusele Canon, se imbunataseste simtitor focalizarea in modurile Video si Live View. Desi conceptul nu este nou, de aceasta data devine cu adevarat eficient. Focalizarea este posibila chiar si la 0 ev iar suprafata pe care se poate aplica acopera 80% din totalul cadrului, din centru catre margini, performanta unica in domeniu la momentul actual, la tot acest meniu apetisant se adaugandu-se si alegerea zonei de focus direct de pe display-ul aparatului, de tip touch screen, printr-o simpla atingere cu degetul. Un sistem cu adevarat nou si eficient pentru segmentul tehnic la care ne referim si deci un motiv cu adevarat intemeiat pentru cei care inca masoara avantajele si dezavantajele unui upgrade de la modelele precedente.

Specificatii tehnice DSLR Canon EOS 70D

In alta ordine de idei, aparatul este burdusit cu tot ceea ce inseamna nou in materie de aparatura fotografica: Wi-Fi, senzor AF de ultima generatie, ecran articulat sau mijloace avansate de editare direct in camera. Redau mai jos cele mai importante caracteristici, desi acestea sunt deja studiate si cunoscute de cei interesati:

  • senzor 20.2MP APS-C ‘Dual Pixel CMOS AF’ ;
  • procesor de imagine DIGIC 5+ ;
  • ISO 100-25600;
  • 7 cadre pe secunda, buffer 65 JPEG / 16 RAW;
  • mod silentios;
  • inregistrare video 1080p30 cu sunet stereo;
  • sistem de autofocus cu 19 puncte de tip cross, sensibil incepand de la -0.5 EV;
  • sistem de masurare a luminii in 63 de zone;
  • acoperire a cadrului de 98%;
  • display mobil de tip touchscreen, 1040k dot 3″ ClearView II LCD, raport 3:2;
  • slot card SDHC;
  • WI-FI integrat;
  • indicator de nivel
  • blitz integrat cu posibilitate de comanda
  • reglaj ultrafin pentru autofocus, pentru 41 de obiective, de tip plug-and-play
  • procesare de imagine direct in aparat, prin meniul “Creative Filter”

Posibilitati de inregistrare video

De fiecare data cand apare un model nou, parte a unei serii, suntem tentati sa facem o comparatie cu piata aceleiasi clase, eventual de la acelasi producator, evaluand oportunitatea unui upgrade. Poate ca este normal, dar cu siguranta exista motive, putine, dar exista, pentru care utilizatorii sunt imbiati cu aceste produse. Pe langa asta, nu numai posesorii de aparate sunt vizati, ci si alte segmente, dar asta e o alta discutie. Insa un lucru mi se pare aproape sigur: castigul in calitatea imaginii. Si mai ales ceea ce se numeste dynamic range, esential pentru fotografie, dar si alte aspecte inca in evolutie, cum ar fi modul de filmare sau live view.


De data aceasta, Canon EOS 70D vine cu o inovatie in materie de mod de punere la punct care nu va trece sub nicio forma neobservata si care, in opinia mea, va cantari destul de mult in a lua o decizie de achizitie sau upgrade, odata ce ea va deveni cunoscuta si popularizata.
Este vorba de ceea ce se numeste DUAL PIXEL CMOS AF SENSOR. Practic, fiecarui pixel de pe senzor ii corespund doua fotodiode si practic in orice zona a senzorului se poate detecta o diferenta de faza. Adica autofocus. Evident, cu conditia ca imaginea sa loveasca senzorul inainte de captura, fapt posibil numai in Live sau Movie Mode. Desi conceptul nu este deloc nou, el fiind deja implementat in majoritatea aparatelor de tip mirrorless, modul in care este folosit aici este cu totul inovativ, evitandu-se atat pierderile de lumina, cat si “zonele moarte” in care focalizarea nu ar fi posibila.
Practic, cu o simpla atingere se poate comanda aparatului care segment de imagine sa fie in clar. In plus, in modul filmare Canon sustine performante de invidiat, cum ar fi pastrarea in clar prin autodetectie a fetelor sau posibilitate de focalizare pana la F/11. Fapt verificat si de mine si evidentiat in primul din cele doua filmulete care insotesc descrierea de fata.

Impreuna cu posibilitatea de simulare a expunerii in modul LIVE VIEW, aceasta noua modalitate de focalizare constituie un real pas inainte in modul de a captura imagine. Cel de-al doilea pas inainte este, fara indoiala, castigul in ceea ce priveste intervalul dinamic, dar la acest aspect ma voi referi mai tarziu.
Ca design, diferentele fata de EOS 60D sunt minore din punct de vedere al dimesiunilor si chiar inexistente in ceea ce priveste amplasarea butoanelor de interes. Poate cea mai importanta diferenta este display-ul, de aceasta data rabatabil si articulat. Chestiuni evidente si dovada de respect pentru actualii utilizatori ai brand-ului, care nu si-ar dori sa se trezeasca cu butonul de ISO in alta parte, de exemplu. Display-ul de control este lizibil si suficient de mare pentru a afisa toti parametrii de care fotograful are nevoie.

Viewfinder-ul este de tip pentamirror si acopera 98% din suprafata cadrului. Pentru utilizatorul de full-frame ar putea sa para cam mic, pentru cei obisnuiti cu apartele foto APS-C probabil ca e cam acelasi lucru.
O noua facilitate pare sa inceapa a fi gasita in tot mai multe aparate de fotografiat: conectivitate Wi-Fi. Personal inca nu am niciun motiv sa o folosesc, insa trebuie sa amintesc aici principalele caracteristici ale sistemului implementat in Canon EOS 70D:

  • comanda distanta prin computer;
  • upload direct, cate servicii specializate sau web;
  • transfer de imagini intre dispozitive compatibile;
  • conectare cu smartphone sau tableta, fie cu sistem Android fie iOS.

Evident, e usor sa uiti Wi-Fi-ul activ, chestiune deja verificata personal si asta are cu siguranta impact asupra autonomiei acumulatorului.

Experienta de a fotografia

Pe langa toate aceste aspecte tehnice, ceea ce conteaza cel mai mult este ca experienta fotografierii cu acest nou model sa fie una cel putin satisfacatoare. Si ca fotograf care utilizeaza zilnic aparate performante, pot spune cu mana pe inima ca, de data aceasta, lucrurile chiar se schimba. Ecranul mobil, ce poate fi inclinat in cea mai convenabila pozitie, alegerea punctului sau zonei de focalizare cu o simpla atingere de ecran si simularea in timp real a expunerii sunt trei aspecte care chiar fac diferenta. Am folosit excelentul obiectiv de uz general 18-135mm STM si, pentru ca sunt convins ca este absolut necesar, un trepied. Si experienta fotografierii a devenit dintr-o data mai placuta si mai interesanta, cel putin in ceea ce priveste peisajul.


Nu sunt un mare amator de filmare cu dSLR-ul, dar de data asta chiar am fost tentat sa fac cateva filmulete de o anumita factura, din care doua sunt prezentate in acest review. Nu am avut sansa sa filmez sport sau chestiuni mai dificile, insa am ramas cu impresia de profesionalism si incredere in aparat.
In ceea ce priveste calitatea imaginii in lumina slaba, am convingerea ca, pentru un profesionist sau utilizator avansat pragul de 3200 ISO este maximul acceptabil. Rareori ma intalnesc cu situatii in care sa am nevoie de mai mult si, de aici, senzatia ca ISO maxim, de peste 12000, este doar un moft. Iar la ISO 1600, asa cum se poate vedea in pozele din barul parasit, nimeni nu ar trebui sa aiba nimic de comentat in ceea ce priveste reproducerea culorilor sau nivelul de zgomot.

In opinia mea, o multime de aspecte ale procesului fotografic devin mai putin critice in ceea ce priveste captura, calitatea acestora putand fi usor imbunatatita in postprocesare, iar segmentul de piata caruia i se adreseaza aceasta camera este, sau ar trebuie sa fie, cel putin mediu ancorat in domeniul posprocesarii. Un aspect insa nu poate fi neglijat: rangul dinamic. Nu pot sa fac masuratori precise, pot insa sa compar cu alte aparate certificat a fi de top in domeniul fotografiei. Si, din acest punct de vedere, lucrurile stau chiar foarte bine: putine au fost situatiile in care aparatul sa nu fi facut fata sau in care sa constat ca ar fi fost necesar un echipament mai bun sau mai scump. Acesta este, din punctul meu de vedere, cel mai important salt in ceea ce priveste noul senzor pus pe piata de Canon si cred ca un utilizator mediu sau avansat va tine cont, in achizitie, in primul rand de acest aspect.
Review-ul de fata nu este unul care sa puncteze diversele aspecte tehnice ale aparatului sau care sa analizeze in detaliu zgomotul de imagine sau cantitatea acestuia pe centimetrul patrat. Indiferent de diferentele, de cele mai multe ori minore si foarte greu de sesizat, dintre diversele marci ale aceleiasi clase aflate pe piata, cumparatorii vor fi nevoiti sa faca o alegere. Si atunci, din ceea ce am constatat si analizat pana acum, vor face o alegere in functie de ceea ce li se va parea lor interesant sau de ceea ce, in urma unor analize de laborator, le va fi oferit de site-urile specializate. Consider insa ca o impresie care sa nu cuprinda prea multa tehnica, ci mai degraba modul cum aparatul este perceput si capacitatea acestuia de a servi celui care-l foloseste este cel putin la fel de utila.
Am simtit in CANON EOS 70D un aparat de top, foarte usor de folosit, de extraodinar de mare incredere in ceea ce priveste expunerea, cu o inovatie pusa in slujba utilizatorului de foarte mare utilitate, cu arhisuficiente posibilitati de editare in camera, fara niciun compromis in ceea ce priveste zgomotul de imagine si, totodata, oferind o calitate a imaginii in perfecta concordanta cu clasa din care face parte.
Rangul dinamic este cel putin competitiv. Focalizarea se face practic instantaneu. Display-ul este de top, oferind vizibilitate optima in cele mai variate conditii. Nu este un aparat greu, iar modul de lucru este, sau a ramas, cel tipic Canon. Pentru cei care se vor decide sa-l cumpere: sa aveti in vedere achizitia unui acumulator suplimentar sau a unui grip. In rest, HAPPY SHOOTING!

 
Articol scris de Panait Bogdan
[products ids=125006456]

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • „Rangul dinamic”? Este vorba, cumva, de intervalul dinamic?

  • "Viewfinder-ul este de tip pentamirror…" nu cumva este pentaprisma? și o imagine realizată cu 70D https://www.facebook.com/photo.php?fbid=591260147605691

  • "Ca design, diferentele fata de EOS 60D sunt minore … Poate cea mai importanta diferenta este display-ul, de aceasta data rabatabil si articulat."
    Canon-ul 60D are si el tot display rabatabil si articulat. Canon 7D nu are…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.