Camera video Canon Legria Mini – Test & Review

Anul acesta Canon a lansat doua dispozitive neconventionale, preluand doua concepte clasice si ‘imbracandu-le’ in forme inedite. Dupa ce am testat aparatul compact  Canon PowerShot N a venit randul sa facem primii pasi alaturi de camera video Canon Legria Mini, prima si deocamdata singura camera video care ar putea intra in categoria “action cam” lansata de producatorul nipon.

Constructie si utilizare

Camera video Canon Legria Mini este prima incercare a companiei intr-o nisa dominata pana acum doar de camerele video clasice “de actiune”. Desi diferita prin forma mod de utilizare, fiind potrivita pentru a surprinde imagini si clipuri video in mai multe situatii decat un action-cam clasic, Canon Legria Mini se adreseaza cam acelorasi cumparatori. Camera dispune de un obiectiv grandangular cu unghi de cuprindere de 160 de grade si diafragma f/2.8, senzor CMOS 1.2/3 BSI (cu iluminare din spate), procesor DIGIC DV 4 un ecran LCD sensibil la atingere de 6,8cm cu unghi variabil, doua microfoane (inregistreaza sunet stereo), suport incorporat (rabatabil) dar si un filet standard pentru montarea cu ajutorul unor accesorii specifice (pentru a fi prinsa de parbrizul masinii, de exemplu). 

camera video mica mini legria canon

Specificatii tehnice camera video Canon Legria Mini

  • Senzor CMOS 1/2,3 inch BSI
  • Rezolutie senzor 12,8MP
  • Obiectiv grandangular, unghi de cuprindere 160 grade
  • Diafragma f/2.8
  • Procesor de imagine DIGIC DV 4
  • Ecran LCD 6,8 cm, rabatabil si sensibil la atingere (single-touch)
  • Filmare Full HD 1980×1080 25p la 4, 17 sau 24MBps
  • Wi-Fi integrat si aplicatie dedicata iOS
  • Functii timelapse, slow-motion, fast-motion (4x) si mirror 
  • Greutate: 160g (fara acumulator)
  • Dimensiuni: 76 x 22 x 96 mm

camera video mica mini legria canon

Din punct de vedere al constructiei, camera este realizata din plastic alb semi-lucios (exista si o varianta neagra) si pare solida. Totusi, fara o carcasa suplimentara pentru protectie, nu va recomand sa incercati sa utilizati camera in conditii ‘extreme’, chiar daca ea pare solida, la prima vedere. 

camera video mica mini legria canon

Inca de la primul contact cu noua camera video Canon, ecranul LCD rabatabil atrage toate privirile. Acopera cam doua treimi din suprafata aparatului si este suficient de mare pentru a utiliza camera in conditii bune, pentru a incadra sau pentru a vizualiza secventele inregistrate. Controlul si setarile camerei se fac exclusiv pe acest ecran sensibil la atingere, dar meniul specific camerelor video din seria Legria necesita o scurta perioada de acomodare. Iata mai jos cateva imagini cu meniul lui Legria Mini:

Ecranul LCD are o rezolutie mica, dar se vede bine. Totusi, nu este foarte luminos si s-ar putea sa va faca probleme in lumina puternica. Deoarece toate comenzile se fac exclusiv pe ecranul sensibil la atingere, camera dispune doar de doua butoane fizice cu functii dedicate: unul pentru declansare in modul foto (surprinderea cadrelor statice) si unul pentru accesarea meniului de redare foto/video. Nici nu prea am avea nevoie de mai mult, de la o camera video al carui scop sunt inregistrarea clipurilor video scurte, simplu si usor. 

camera video mica mini legria canon

In lateral, un buton mare si gri asigura pornirea si oprirea camerei (butonul ON/OFF vizibil in imaginile de mai sus). In momentul in care opriti camera, obiectivul este acoperit automat de un capac de protectie. O alta bila alba pentru Legria Mini.

camera video mica mini legria canon

Pe stanga exista un singur conector USB 2.0 si un slot pentru carduri Micro SD. Pe partea dreapta, o usita de plastic asigura accesul la conectorul HDMI si la cel pentru curent alternativ, Legria Mini poate fi alimentata si de la sursa de curent de 12V a masinii, gratie unui adaptor care poate fi achizitionat separat (in felul acesta scapati de problema autonomiei, despre care vorbim mai jos).

Wi-Fi

Camera este dotata cu Wi-Fi si permite controlul de la distanta, gratie unor aplicatii dedicate iOS / Android. Practic, imaginea poate fi vizualizata in timp real pe un smartphone sau o tableta, care poate fi utilizat si pentru a declansa sau pentru a porni/opri inregistrarea video. Canon ofera o aplicatie dedicata pentru iOS, iar pe Android puteti utiliza fara probleme aplicatia CameraAccess (este gratuita si desi nu este o aplicatie oficiala Canon, la mine a functionat fara prea mari probleme). Iata cum arata aplicatia pe ecranul lui Galaxy Note 2:

camera video mica mini legria canon android

Conectarea la aplicatie este foarte simpla, camera afisand numele retelei Wi-Fi si parola pentru conectare. 

camera video mica mini legria canon

Aplicatia, insa, nu ofera acces la multe setari, dar permite inregistrarea video (cu stocare pe cardul camerei sau direct in memoria smartphone-ului, o functie chiar utila!), surprinderea unor cadre statice (dar nu in timpul filmarii), alegerea unghiului de cuprindere (160 sau 71 de grade aproximativ) si compensarea expunerii. Sunt cateva setari de baza, simple, dar suficiente pentru majoritatea situatiilor. 

O mare bila neagra atunci cand conectati camera prin Wi-Fi este lag-ul mare pe care l-am observat cand am declansat de pe mobil. Imaginile afisate pe ecranul smartphone-ului au o intarziere de peste 5 secunde fata de cele inregistrate efectiv de camera, asadar surprinderea unor fotografii intr-un moment “critic” iese din discutie. Ar putea fi totusi o problema a aplicatiei in sine, care – asa cum v-am spus – nu este oficiala, data de producator (nefiind disponibila decat o varianta iOS, pe care nu am incercat-o). Chiar si asa, functia Wi-Fi a camerei video Legria Mini poate fi utilizata cu succes pentru a inregistra secvente video, in memoria interna a camerei (pe carduri MicroSD) sau direct in memoria smartphone-ului. 

O alta bila negra la capitolul “Wi-Fi” o reprezinta autonomia, care scade drastic atunci cand utilizati functia Wi-Fi. In maxim o ora acumulatorul Li-Ion NB-4L al camerei este descarcat complet (fara Wi-Fi camera poate inregistra pana la 1,5 ore).

Cum filmeaza?

Canon Legria Mini filmeaza in format Full HD 1080 25p la 4, 17 sau 24mBps. Implicit camera este setata pe valoarea medie, 17mBps. Toate cele trei secvente de mai jos sunt inregistrate la aceasta valoare a bitrate-ului, cu camera in modul Auto (nici nu prea exista alte optiuni, in afara unui mod “P” in care puteti alege manual compensarea expunerii…). 

Pentru a face review-ul mai interesant, am inregistrat un tur de Bucuresti montand camera pe parbrizul autobuzului RATB Open Tour, care face turul capitalei pentru turisti. Iata ce a iesit:

Clipul de mai sus este redat la o viteza de opt ori mai mare decat cea la care a fost inregistrat. Am filmat 48 de minute pana cand acumulatorul camerei Legria s-a descarcat (da, cu functia Wi-Fi pornita, monitorizand inregistrarea si oprind-o in statii sau la stopurile lungi, wireless, stand undeva pe la mijlocul autobuzului, pe scaun!). Asadar, pentru ca nu am avut un acumulator de rezerva, turul pe care l-ati vazut mai sus nu este complet. Am ales sa il prezint “pe repede inainte” (8x) pentru a fi mai usor de vizualizat in intregime (5 minute in loc de 40…). Dupa cum puteti vedea, Canon Legria Mini poate fi un companion de vacanta inedit, pentru a inregistra tururile un pic altfel decat o faceti in mod obisnuit.

Dar din masina personala?

Asa cum am mai spus, Canon Legria Mini ar putea fi o camera foarte buna pentru masina. Unghiul mare de cuprindere si posibilitatea de a o monta pe parbriz, cu o ventuza cu filet standard 1/4”, o recomanda exact pentru acest tip de utilizare. Eu am fixat-o cu ajutorul unei ventuze cu brat flexibil (foto mai jos). Legria Mini are un senzor de orientare si permite montarea cu capul in jos, in masina, clipul video fiind inregistrat corect, datorita functiei auto-rotate. Cam asa arata Legria Mini montata pe parbrizul masinii:

camera video mica mini legria canon android

Iata un scurt videoclip inregistrat cu Legria Mini in acest mod si redat la viteza originala (video neprelucrat):

Cum filmeaza noaptea?

Am pornit din nou la drum, de data asta imediat dupa lasarea intunericului. Camera se straduieste sa mentina focalizarea corecta, chiar daca toate luminile si elementele din cadru nu fac decat sa distraga senzorul de focus. Din pacate, parca lipsa stabilizarii de imagine se face simtita si mai tare noaptea (virbatiile fiind amplificate putin si de ventuza cu brat flexibil primita pentru acest review). Iata un exemplu, un alt video neprelucrat, redat la viteza originala:

Pe langa functia de inregistrare standard, camera mai ofera si urmatoarele optiuni: timelapse, slow-motion, fast-motion (2x sau 4x) si mirror. Toate sunt accesibile din meniul video extins (asadar nu in meniul “Auto”), dar nu ofera prea multe posibilitati de personalizare. Functia timelapse ar putea fi utila, al fel si Mirror (redarea “in oglinda” a imaginii pentru situatiile in camera este montata “invers”), dar functia Slow Motion / Fast Forward (redare incetinita / redare rapida) poate fi realizata simplu din orice program de editare video, cu mult mai multe optiuni decat ofera camera din meniu. 

Cum fotografiaza?

Legria Mini poate inregistra imagini statice la o rezolutie maxima de 12 megapixeli, la o calitate peste medie, gratie senzorului CMOS BSI si a procesorului de imagine DIGIC DV 4. Functia foto nu dispune de setari amanuntite, camera functionand in modul full-auto. Declansarea se face cu ajutorul butonului dedicat aflat in partea stanga a camerei. Ca si in modul video, sunt disponibile doua unghiuri de cuprindere: 160 si 71 de grade (aprox). Expunerea este realizata automat (matrice), iar imaginile se bucura de culori si contrast bun, cu expunere corecta si o gama dinamica destul de mare. Balansul de alb este setat automat, fiind disponibile si doua presetari: tungsten si lumina de zi. Ecranu LCD poate fi intors, pentru auto-portrete. Suplimentar, se pot face mici insemnari pe fotografii, cu ajutorul functiei de desen direct pe ecranul LCD. Totusi, si aceasta functie este limitata, fara posibilitati de personalizare.

Iata cateva imagini surprinse cu Legria Mini:

Autonomie si conectivitate 

La capitolul autonomie, Canon Legria Mini nu se lauda cu performante extinse. Fara Wi-Fi poate inregistra aproximativ o ora si jumatate la o singura incarcare a acumulatorului. Cu conexiunea Wi-Fi pornita autonomia scade sub o ora. Acumulatorul este de tip Li-Ion NB-4L, pentru care in cutie veti gasi un incarcator dedicat (camera nu se incarca prin USB). O autonomie extins apoate fi obtinuta conectand camera la o sursa de curent externa, gratie unui adaptor special.

Conectivitatea este asigurata in primul rand de modulul Wi-Fi integrat, dar si de conectorii USB 2.0 si HDMI. Camera inregistreaza pe cardui Micro SD de maxim 64GB (informativ, cu setarea standard video 14MBps, pe un card MicroSD de 8GB am putut inregistra fix o ora de film).

Concluzii 

Canon face inca un pas indraznet si lanseaza o camera video inedita. Legria Mini reuseste sa atraga privirile nu doar datorita designului sau stilat, dar si datorita performantelor si a rezultatelor bune obtinute in testele noastre. Ar putea fi o camera foarte buna pentru masina, in vacante si calatorii, sau o camera pentru cei care vor sa surprinda actiunea intr-un mod inedit, gratie accesoriilor disponibile care permit utilizarea camerei in diferite combinatii. Are o bila neagra importanta: lipsa stabilizarii optice a imagini care, cel putin pentru o camera din acest segment de pret, este de neconceput. Totusi, Canon Legria Mini nu este o camera perfecta, dar este un model pe care trebuie sa il aveti in vedre, atunci cand cautati o camera de actiune performanta.

Nota: 7,5/10 

Bile albe:

Calitate buna a imaginilor (atat foto cat si video)
Posibilitati de personalizare
Wi-Fi integrat
Ecran LCD rabatabil
Fotografiile si filmele pot fi gestionate si redate pe ecranul LCD (spre deosebire de alte camere “de actiune” care nu au ecran propriu)
Doua setari ale unghiului de cuprindere: 160 si 71 de grade (aprox.)

Bile negre:

Lipsa stabilizarii de imagine
Autonomie redusa cu functia Wi-Fi pornita
“Lag” (intarziere) de aproximativ 5 secunde atunci cand este controlata prin wi-fi, cu un smartphone (testata doar cu aplicatia CameraAccess pentru Android)
Controlul exclusiv de pe ecranul LCD touch necesita o perioada de acomodare
Meniul tipic Legria poate parea confuz la prima vedere
Timp de pornire mare (peste 5 secunde)

[products ids=125007080,125007079]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Foarte interesant, mai ales pentru functia de supraveghere a traficului, folosita ca si camera de masina. Functia de Wi-fi foarte utila, la fel ca si scrierea direct in memoria telefonului mobil! Wow, probabil ca am sa fac un test cu acest model!
    Ivan Daniel

  • E foarte interesanta, dar nu mi-as cumpara-o. Parca ar fi o camera de supraveghere video.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.