Canon EOS 6D Field Report

As fi putut sa-i spun foarte bine si “misiune de lupta’’, pentru ca ma asteptam la ce e mai rau  de la evenimentul asta. Pai, ce e mai rau pentru un fotograf? Ati ghicit: lumina putina si foaaarte putina.

Eveniment: lansare Toyota Rav 4

Locatie: Turbo Halle

Personaj principal: aparatul foto Canon Eos 6D.

Povestea va incepe cu o chestie pe care eu nu o fac de obicei, insa daca cititi randurile urmatoare o sa aflati si de ce! Incep cu parerea mea pe persoana fizica :):

Canon si-a plasat cam modest produsul in gama… prezentarea incepe asa:

Fa-ti intrarea in lumea full-frame”… parerea mea personala este ca acest full frame ”pitic” e mai mult decat arata specificatiile pe hartie si va interesa atat pasionatii care vor sa faca trecerea de la APS-C la full frame cat si un numar de profesionisiti – si nu putini!

Cand am citit prima oara despre specificatiile noului baby full frame de la Canon am ramas, cinstit vorbind, cu oarece gust amar. Pentru ca, probabil, specificatiile au fost un pic amputate de catre departamentul de marketing al japonezilor cu gandul sa nu stirbeasca din ‘’aura’’ lui Eos 5D Mk III. Detalii ca: timp minim de expunere 1/4000, AF cu numai 11 puncte de focus si alte ‘’maruntisuri’’ nu puteau veni decat de acolo. In aceeasi categorie, Nikon ofera D600 care, mai ales la partea de AF este, in aparenta, mult mai dotat: 39 de puncte de focus.

Apoi a urmat vizita la F64 si supriza: m-am cam indragostit de 6D, dar din cauze total diferite fata de gandurile cu care venisem. Incepand cu dimensiunile body-ului – mult mai compact decat batranul meu 5D – si terminand cu noul aranjament al butoanelor, cele aflate pe spatele aparatului – cam toate in dreapta monitorului –  totul era un pic altfel dar, in acelasi timp, foarte EOS .

De remarcat ca, desi  noul procedeu pare sa te incurce initial, in numai cateva minute pare mult mai logic sa faci zoom-ul prin noua modalitate si cu o singura mana! Astfel, apesi butonul lupa si apoi invarti rotita din fata ca sa modifici valoarea zoomului. Tot restul e cam la fel ca la orice EOS, cu singura exceptie ca valoarea ISO nu se mai poate schimba de la butonasele aflate pe placa superioara a aparutului ci numai din meniu (pentru asta nu zicem merci :().

Are insa si povestea asta o rezolvare, in sensul ca a aparut butonul Quick Menu – pe care alti producatori il ofera de mult – si acolo ai cam tot ce-ti trebuie pentru a-ti seta aparatul foarte rapid.

Eu insa eram in ‘’misiune de lupta’’, asa cum v-am spus, asa ca mi-am asumat niste riscuri si am setat ISO pe Auto cu valori intre 100 si 6400! Exact, 6400 ISO, pentru ca lumina era in anumite momente increibil de proasta si fotografii mai fac si lucruri trasnite.

Cat despre modulul AF al lui 6D… ei bine, configuratia asta vine tocmai  de la 5D Mk I si oricum eram obisnuit sa nu folosesc decat punctul central si aici EOS 6D ofera o mica surpriza: poate realiza focalizarea pana la -3EV, asta inseamna lumina de luna – Canon pretinde ca asta ar fi record in momentul asta – si credeti-ma, chiar mi-a folosit acest punct de focus. Chiar face ce promite!

Aici am mai putea povesti putin de inevitabila comparatie Canon 6D – Nikon D600.

Nu voi porni niciodata un brand war :), nu e locul aici si nici nu-i vad rostul. Dar avand in vedere ca unul din ele a venit ca ”raspuns” la celalalt 🙂 – fiecare completeaza cum ii place aici – eu as incepe cu concluzia mea!

Canon Eos 6D vs Nikon D600

Ambele camere sunt suberbe, fiecare are puncte forte, pe care eventual le putem detalia. INSA ar trebui sa va hotarati ce feature-uri sunt mai importante pentru voi si eventual sa porniti de acolo. Concluzia mea personala este: poti ramane fara griji pe sistemul pe care ai deja obiective pentru ca ambele sisteme au ajuns la maturitate – asta in cazul in care ai deja un sistem. Pentru cei care de abia acum incearca sa-si construiasca unul mai urmeaza niste comentarii :). Este de precizat aici ca, daca ai facut pasul catre un DSLR si vrei mai mult de la tine si de la fotografie tocmai ai facut primul pas catre un sistem, format din DSLR, obiective, accesorii, blitz-uri, etc etc .

Ergonomia: respecta traditia/ filozofia celor 2 constructori – cu ceva noutati la Canon, v-am spus deja ca s-a mutat cam totul in partea dreapta. Nimic de comentat aici….

Performantele la ISO mare: aici, depinde la ce vei folosi camera. Canon are ceva avantaj, el porneste de altfel cu ISO nativ mai mare.

Sistemul de focus: aici Nikon are un avantaj serios, cele 39 de puncte de focus isi spun cuvantul, mai ales daca urmeaza sa tragi sport sau chestii in desfasurare rapida. DAR aici a venit si Canon cu o supriza care vad ca a trecut destul de neobservata. Punctul central – cross type – al lui Canon 6D este sesnibil pana la -3EV !! ceea ce inseamna ca pe lumina de luna el inca isi face treaba. Si am verificat asta! Chiar o face – pot sa va spun ca au fost ”tinte” vizate pe care eu nu prea le distingeam dar 6D a facut focus pe ele si eu am avut imaginea. Ganditi-va ce inseamna asta mai ales la evenimente in care nu aveti voie sa folositi lampa care ajuta modulul de focus  – la Nikon – sau lumina rosie, livrata de blitz-uri la Canon.  Cat despre ce poate Nikon, in aceleasi conditii, ar fi mai bine sa va acordati 30 de minute pentru a urmari filmuletul asta. Chiar merita vazut!

Autorul ne atrage atentia ca specificatiile pe hartie trebuie luate cu ceva sare si piper pentru ca, transpuse in realitate, apar diferenta mari fata de ce vezi pe hartie. Un singur exemplu in acest sens: la Nikon, atunci cand folosesti anumite setari pentru JPEG, rafala se ”rareste” destul de mult dupa primele 2,3 secunde, pierzandu-se astfel un mic avantaj. Chiar si asa, pentru cei care trag sport – pasionati, profesionisti – Nikonul e mai capabil in acest domeniu.

Despre alte lucruri care se pot compara la cele 2 camere? Nikonul are 2 sloturi de card, Canon numai unul, iar in rafala Nikonul reuseste 5,5 cadre pe secunde pe cand Canon se multumeste cu 4,5. Aici ne cam despartim de chestiile comparabile pentru ca, de exemplu, Nikon D600 are blitz incorporat iar Canon 6D nu. Exista intrebarea asta de cand a aparut batranul Canon 5D, ce a fost in capul celor de la Canon care persista sa nu doteze seria asta – 5D, 5D Mk II, 5D Mk III, 6D- cu blitz extern. Parerea mea pur personala e ca orice profesionist pariaza mai degraba pe un blitz extern in orice situatie – timp de reciclare, precizia expunerii, posibilitatile de modulare a luminii etc – iar asta le-a oferit celor de la Canon posibilitatea sa pastreze dimensiunile compacte si de ce nu, look-ul ”profi” care nu e de lepadat :)… Pe de alta parte Wi-Fi tethering – adica ”pilotarea” aparatului cu un smart phone sau o tableta, va fi foarte apreciata in multe situatii cand trebuie sa tragi cu mai multe camere dintre care una/ unele la distanta. O facilitate foarte cool :).

Si ar mai fi o chestie importanta – din punctul meu de vedere si cred, al multor altor fotografi care fac imagini in conditii grele. Performanta la ISO mare. Asa cum, poate ati vazut si in filmuletul de mai sus, 6D e superior cam cu 2 stopuri. In timp ce Nikon D600 e ok pana pe la ISO 3200 si cu ceva grija 6400, Canon 6D poate fi folosit pana la 6400 ISO fara grija, iar in anumite conditii 12800 nu mai e doar pentru situatii disperate :).

Ca sa incheiem cu acest subiect mai sensibil: Canon e pentru low-light shooters – si performanta la ISO mari si AF il recomanda -, Nikon e pentru sport shooters si pentru cei care au nevoie eventual de rezolutia ceva mai mare.

Sunt muuulte alte feature-uri care ne-ar mai ocupa probabil multe pagini asa ca ma intorc la recomandarea initiala: hotarati ce e mai important pentru voi si in functie de asta faceti alegerea.

Cat despre evenimentul in sine: cel mai dificil a fost de ‘’prins’’ grupul de skateboardari care beneficiau de niste rampe montate in spatiul vast de la Turbo Halle. In conditiile de acolo probabil ca mi-ar fi trebuit macar 4 flash-uri externe ca sa acopar tot spatiul – practic erau 2 rampe pe laturile diferite ale salii – sau, pur si simplu sa  ai increde in Eos 6D ca se va descurca onorabil si la valori peste 6400 ISO – pentru a obtine timp de expunere macar in zona 1/30.

Tot ce pot sa va spun e ca s-a descurcat de minune, ca micile schimbari in ergonomie nu te incurca decat cateva minute iar imaginile urmatoare cred ca povestesc mai bine decat mine ce s-a intamplat acolo.

Un punct in care aparatul nu e tocmai stralucit  e Balansul de Alb atunci cand il lasi pe automat. Aici inginerii Canon au schimbat ceva din algoritmi si mie personal nu mi-a placut cum a rezolvat 6D WB–ul in situatii in care 5D si 5D MkII parca se descurcau mai bine. E adevarat insa ca si conditiile erau foarte grele, luminile incintei fiind foarte diferite din punct de vedere al temperaturii culorii. Asta nu se intampla insa tot timpul, sunt situatii cand aparatul si-a facut perfect treaba.  De asemeni, atunci cand am vizionat imaginile pe monitorul calculatorului a fost ok, in sensul ca  in conditiile date cu greu se putea mai bine si pana la urma aici intervine si gustul fiecaruia. Sfatul meu e insa sa NU stergeti imaginile din aparat pentru ca, back to studio puteti avea surprize foarte placute. Monitorul – ‘’televizorul’’- din spatele aparatului desi mare si foarte detaliat arata imaginile un pic diferit fata de ce veti vedea pe monitorul calculatorului. Cred insa ca si asta tine de un pic de obisnuinta.

Cam asta am avut de povestit despre noul 6D… iata si imagini

Later edit: asa cum am presupus, vizualizarea imaginilor tine de obisnuinta. Dupa cateva mii de imagini trase cu 6D, pot spune deja care vor arata bine si pe monitorul calculatorului si / sau imprimate.

Cat despre filmarea cu dslr-ul asta… nimic de zis, doar Canon a deschis drumul catre asta.

Am participat la o filmare cu el, tras continuu, din mana, ce vedeti este take-ul 2. In imaginea din centru un coleg cu 6d si 50 cu 1,4, in partea dreapta eu cu 6d si cu 24-70 cu 2,8 iar in stanga un 60D cu 17-40 cu f 4. Enjoy!

Ps: am uitat sa va spun despre meniu. Este impecabil, clar si in buna traditie EOS – nu trebuie sa scrollezi deloc, fiecare meniu avand doar cate o pagina.

Si inca o veste buna! Au existat fisiere de care ‘’am tras’’ – slider-ul exposure –  experimental in Lightroom si 2 diafragme si aratau inca foarte bine! Asta inseamna ca dinamica oferita de captor este foarte buna. Vorbim aici de JPEG, daca trageti RAW cu atat mai bine!

Un articol de Mircea Oculeanu

Echipament utilizat:
[products ids=125001852]

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

  • Aparatul este mult mai bun fata de ceea ce nu se intelege din articol….in rest, balansul de alb ESTE o problema, in sensul ca trebuie sa cumperi si un expodisk odata cu 6D-ul….altfel va veti enerva constant sau veti petrece mai mult timp in fata calculatorului decat fotografiind!

  • Nu vreau sa fac pe nimeni sa se simta prost, dar m-a enervat acest articol. Imi dau seama ca talentul literar nu este la indemana tuturor (si asta nu-i o rusine), dar sunt destule review-uri decente, fara a fi capodopere literare – articolul de fata nu este nici una, nici alta. Nu-mi spune nimic, desi are destul de multe cuvinte.
    Un articol mediocru (cu multa indulgenta), combinat cu niste fotografii mediocre, care nu ma face decat sa caut alta sursa de informare! Nu as cumpara un 6D daca ar fi sa ma iau numai dupa acest articol.

    • omul a zis> "Incep cu parerea mea pe persoana fizica :):"
      nu iti place, ramai pe Nikon

  • poti sa schimbi iso de la butoanele de sus … white balance e din meniu 🙂 in rest, super articolul.

  • White balance-ul nu se mai poate modifica din butoanele de sus. Nu valoarea iso.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.