Fotografia macro

Fiind confruntat cu un weekend ploios și o vreme imposibilă, opțiunile mele de subiecte fotografice s-au redus simțitor. Mi-am întors privirea spre cactusul din geam și, înarmat cu accesoriile furnizate de cei de la F64, am pornit la drum într-o lume mică. De fapt, am putea spune o lume macro.
Fotografia macro se referă la aducerea în prim plan a subiectelor mici, uneori chiar microscopice. Detalii de flori, capul unei insecte sau marginile unei broboane de roua, toate fac parte din aceasta lume care ne inconjoara, dar pe care nu o sesizam întotdeauna.
Ca orice alt gen fotografic, obiectele mici aduc propriul lor set de provocări. Primul și cel mai important este stabilizarea. Deși un centimetru mai la stânga sau mai la dreapta nu va reprezenta o schimbare radicala asupra unui subiect precum o persoană sau o mașină, totuși atunci când fotografiem subiecte de mărimea unei vârf de creion, un centimentru poate însemna diferența dintre a avea subiectul în cadru sau nu. Așadar, încadrarea devine critică și de aceea se preferă folosirea unui trepied.
Primul accesoriu folosit, o șina macro, duce acest concept mai departe. Este special concepută pentru a putea fi folosită pe orice cap de trepied și pentru a mișca întregul aparat, cu tot cu obiectiv, cu o finețe care nu poate fi obținută cu mâna liberă. Șina macro beneficiază de 2 șuruburi care permit deplasarea suportului pe cele 2 șine individuale pentru a obține încadrarea dorită. O tehnică foarte eficientă pentru această șina este setarea obiectivului la distanța sa minimă de focalizare, după care apropiem aparatul de subiect până obținem claritate în zona dorită.
Printre minusurile acestui dispozitiv se numără lipsa libertatii de mișcare pe cea de-a treia axa, pe verticală. Pentru asta va trebui să folosim un cap dedicat macro însă. Un alt inconvenient este reprezentat de poziționarea șurubului care fixează aparatul la locul lui. Este înconjurat din 3 părti de construcția șinei, accesul la acesta devenind astfel foarte dificil. De asemenea, trebuie luată în considerare înălțimea dispozitivului în sine, care va crește considerabil distanța aparatului față de baza trepiedului. Dacă mai adaugăm și capul de trepied, fotografierea paralel cu solul nu se va putea face decât la o distanță considerabilă față de iarba în care se găsesc insectele urmărite.
Am mentionat mai devreme distanța minimă de focalizare a obiectivului. Pentru cei care nu stiu, este distanța minimă la care un obiectiv “vede” un subiect. O găsiți de obicei înscrisă pe obiectiv alături de cuvântul “macro”. Obiectivele specializate pentru acest gen de fotografie se disting prin distanțele de focusare mici de care sunt capabile.

Distanța minimă de focusare a obiectivului fără accesorii

Dar ce facem dacă am ajuns la distanța minimă de focalizare și subiectul tot este prea mic în cadru? Cum nu toată lumea alege să investească într-un obiectiv dedicat, producatorii de accesorii ne sar în ajutor cu diverse obiecte, toate la un preț mult mai rezonabil decat un obiectiv nou. Dintre acestea, cele mai cunoscute și mai des folosite de iubitorii macro sunt tuburile de extensie și filtrele macro. Am avut ocazia să le testez pe fiecare și să le compar. Haideți să vedem pe rând care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia.
Tuburile de extensie sau inelele macro, cum mai sunt numite, sunt niște simple tuburi de diverse grosimi care nu conțin lentile, ele având ca scop “păcălirea” distanței minime de focalizare a obiectivului. Practic, ele permit apropierea obiectivului de subiect fără a mișca aparatul. Avantajele sunt considerabile: se potrivesc pe orice obiectiv aveți în geantă în acel moment, se pot monta separat sau combinate în orice formulă, iar lipsa lentilelor le face ușoare și, deci, ușor de transportat. Calitatea optică are de suferit într-o măsură foarte mică, aproape insesizabilă.

Crop 100%. Stânga: 100mm Macro. Dreapta: 100mm Macro + Tub 12mm

Am incercat pe cât posibil păstrarea încadrării inițiale, pentru comparație. După cum se poate vedea, claritatea imaginilor este comparabilă, dar prin folosirea tubului de extensie, dimensiunea subiectului în cadru crește.
După tuburile de extensie, am trecut la filtrele macro. Acestea sunt, după cum le spune și denumirea, un set de filtre care se înfiletează peste obiectiv. Avantajele, în comparație cu tuburile de extensie sunt destule. In primul rând, nu necesită scoaterea obiectivului de pe aparat, un detaliu care poate fi important într-un mediu plin de praf. Apoi, filtrele, ca și tuburile, se pot suprapune. Intre cel de +1, +2 și +4 se pot face multe combinații.
Dezavantajele însă, există și ele. Primul ar fi ezitarea obiectivului în a focaliza. A avut nevoie de mai multe încercari pentru a “prinde” o parte clară, deși am folosit aceeași zonă pentru a focaliza de fiecare dată. Când subiectul este o plantă, aceasta nu va fi o problemă, dar când este o insectă sperioasă, cu siguranță erori de focusare nu este ceea ce ne dorim. Alt dezavantaj este comun tuturor filtrelor: va fi nevoie de o altă dimensiune pentru fiecare obiectiv în parte. Aceasta se poate rezolva prin cumpărarea unui filtru la cea mai mare dimensiune necesară și folosirea inelelor de step-up pentru alte dimensiuni. Personal nu am încercat aceasta variantă și nu știu ce efect ar putea avea asupra calității optice.
Si iată ca am atins un subiect sensibil: calitatea imaginii. Când a fost vorba de filtre, nu pot spune că am fost impresionat.

Crop 100%. Stânga: 100mm Macro. Dreapta: 100mm Macro + Filtru +4 

Imaginile făcute cu filtre au prezentat o claritate mai scăzută și aberații cromatice, după cum se poate vedea și in imagini. Claritatea nu va pune probleme atunci când vizionăm imaginea la dimensiuni normale, dar aberațiile cromatice sunt vizibile la orice dimensiuni.
Așadar merita sau nu filtrele? Asta numai voi puteti decide. Părerea mea este că oferă o solutie pentru fotografia macro la un preț foarte redus. Poate că cei pasionați de acest gen de fotografie vor dori să caute o soluție care oferă o calitate mai mare. Dar calitatea va veni și cu un preț corespunzător.
După cum probabil ați observat într-una din fotografiile de mai sus, în jurul obiectivului se găseste un obiect mare, rotund și argintiu. Acesta a fost o blenda macro, specială pentru cazurile în care avem nevoie de puțină lumină frontală iar spațiul este restrâns. Este folositoare atât pentru fotografia macro, cât și pentru fotografia de produse. Aceasta poate adăuga un accent de lumină exact acolo unde
este nevoie fără a instala standuri sau alt fel de suport suplimentar. Pur și simplu adaugăm această blenda peste obiectiv și am rezolvat problema.
Dezavantaje? Sigur. Primul ar fi că pierdem subiectul din ochi, dar având în vedere că orice altă sursă de lumină în spatele obiectivului ar avea același efect, acest dezavantaj este neglijabil. Un minus important este că o dată montat nu oferă multe posibilităti de poziționare. Singura modalitate de direcționare a luminii va fi mișcarea sursei principale, iar asta nu este totdeauna posibil. Dar una peste alta, cred că este un accesoriu folositor în geanta foto a oricui.
Care ar fi concluzia acestui experiment de weekend? Ne-am jucat, am învățat și am descoperit. Fotografia macro poate fi o modalitate placuta de a descoperi lumea obiectelor mici și a detaliilor. O singură floare ne poate oferi multiple unghiuri și multe ore de fotografie “adevărată”, fără a fi nevoiți să părăsim confortul casei sau, dimpotrivă, ne poate duce în vârful muntelui în căutarea unei specii rare.
Care accesorii sunt mai bune? Asta depinde numai de voi. Am încercat să prezint cât mai obiectiv (umor de fotograf) fiecare obiect, fiecare cu plusurile și minusurile lui. Care din ele va ajunge în geanta voastră depinde de nevoile voastre, de greutatea pe care sunteți dispuși să o cărați, de nivelul vostru de cunoștinte și, mai ales, de bugetul vostru. Eu vă pot spune că am ajuns de la imaginea din stânga la cea din dreapta:

Stânga: 100mm Macro.  Dreapta: 100mm Macro + Tuburi de extensie de 12, 20 si 36mm + Filtru +4

Iar pentru cei curioși, iată cum se prezintă “arătarea” folosită pentru fotografia din dreapta:

Vă urez lumină bună și inspirație cât mai multă!
Un articol de Andrei Giurescu
Echipament utilizat:
[products ids=105660,101693,54809712,101480,100918,503829]

Alți fotografi au mai citit și:

4 Comments

  • Thanks for sharing these photography tips! Being a beginner in this field, I know how hard is focusing distant and small objects within the camera frame. I thinks it’s’ better to shoot in steady mode rather than go for moving action.

  • Ma gandesc serios sa ma dezabonez de la blog-ul F64 pentru ca are o poza cu totul socanta in partea dreapta sus (aia cu Napalm Girl). Sunt curios daca mai sunt si altii ca mine.

    • Poza respectiva a facut inconjorul lumii. E o fotografie care a scris istorie. Pacat ca ai vazut-o dar nu ai avut curiozitatea sa aflii povestea ei. Imaginea surprinsa a transmis acolo unde trebuie exact realitatea razboiului din Vietnam. Nu cred ca mai sunt altii ca tine 😉

    • asta este realitatea, imi pare rau pentru tine ca vrei sa crezi asta, daca poza aceea nu s-ar fi publicat la ziar lumea nu ar fi stiut ce atrocitati care s-au intamplat acolo…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.