Blitul si Expunerea

Cand folosim un blit, expunerea este controlata de viteza obturatorului, diafragma, ISO, puterea blitului si distanta sursei de lumina fata de subiect.

Viteza obturatorului controleaza lumina ambientala, de exemplu: lumina cerului, lumina de la un bec dintr-o camera sau orice alta sursa de lumina continua. Singura limitare este viteza de sincronizare a aparatului cu blitul. Aceasta depinde de modelul camerei si de blit. In mod normal este de 1/200 sau 1/250 sec.

La o anumita viteza a obturatorului, lumina data de blit si cea ambientala sunt la fel, au raportul de 1/1. In acest caz, sau in cazul in care lumina ambientala este mai puternica, nu mai conteaza lumina oferita de blit.

Dupa cum puteti vedea in exemplul urmator diafragma si puterea blitului sunt constante, se modifica doar viteza obturatorului.  Diafragma este f16, iar puterea blitului este 1/1.Diafragma controleaza puterea blitului. Atunci cand folosim un blit si observam ca poza este subexpusa, trebuie sa deschidem diafragma. In cazul in care poza este supraexpusa, inchidem diafragma.  Lumina degajata de blit se intampla foarte repede, intr-o fractiune de secunda.

Motivul pentru care viteza obturatorlui controleaza lumina ambientala este pentru ca aceasta este lumina continua si atunci se poate controla prin durata. Lumina blitului este degajata intr-o fractiune de secunda si atunci trebuie sa controlam cantitatea de lumina care ajunge la senzor, nu durata acesteia.

Puterea blitului: 1/1 Full Power,  1/2 ,  1/4,  1/8,  1/16,  1/32,  1/64,  1/128.  De fiecare data cand schimbam de la o putere la alta, scadem puterea blitului cu un stop de lumina. Relatia dintre puterea blitului si diafragma este urmatoarea:

– atunci cand scadem puterea blitul cu o treapta deschidem si diafragma cu un stop, pentru a mentine expunerea corecta.

Sa presupunem ca expunerea corecta a blitului la putere maxima ar fi la f16, atunci, daca modificam puterea blitului, trebuie sa ajustam si diafragma.  Puteti vedea detaliat in tabelul urmator cum se face:ISO schimba sensibilitatea senzorului la lumina. Daca marim sensibilitatea de la 100 sau 200, crestem sensibilitatea la lumina cu 1 stop. Pentru a intelege mai bine relatia dintre ISO si puterea blitului puteti urmari exemplul urmator.

Daca la puterea maxima a blitului avem o expunere cu diafragma f5.6 la ISO 100, atunci cand dublam ISO de la 100 la 200, expunerea creste cu 1 stop si trebuie sa ajustam diafragma de la f5.6 la f8 pentru a avea aceeasi expunere.Distanta sursei de lumina fata de subiect: sau intensitatea luminii. Aceasta se exprima prin urmatoarea formula : intensitatea luminii scade invers proportional cu patratul distantei de la sursa de lumina la subiect. Cu alte cuvinte daca dublam distanta dintre sursa de lumina si subiect se pierd doua stopuri. Mai multe informatii despre intensitatea luminii vor fi expuse intr-un articol urmator.

Un articol de Marcel Cristocea

Alți fotografi au mai citit și:

10 Comments

  • […] mai multe informaţii despre cum controlezi expunerea atunci când folosești un bliţ poți găsi aici, sau cum controlezi o sursă de lumina în acest […]

  • termenul "puterea blitzului" mi se pare putin inselator. de fapt, puterea (in sine) a blitzului nu variaza (ramane aceeasi indiferent de setari). singurul parametru care variaza este timpul cat blitzul sta aprins (decalnsat). de aici rezulta mai multa sau mai putina lumina la expunere.

  • Daca deschidem diafragma cu un stop inseamna dublarea puterii blitului, iar atunci cand se creste puterea blitului cu un stop puterea acestuia se dubleaza.

  • ok, am greșit, chestia cu dublatul era la timpul de expunere, nu la diafragmă 😀

  • Eu știam că în ceea ce privește diafragma, un stop înseamnă dublarea valorii. Zic prostii?

  • Dar cine e domne acest Radu Grozescu care vine el cu comentarii? :))))) . Multumim pentru explicatii. Domnu' Radu, glumeam. Nu am ajuns la cursurile dvs deoarece eu am treaba cu Canon-ul si implicit cu George. Stima.

  • @Radu Grozescu multumesc pentru observatie.

  • Bravo! Scurt si la obiect!

  • „viteza declansatorului” se mai numeste si „timp de expunere”.
    Declansatorul este butonul situat în general pe partea superioară a aparatului, la îndemână, cu care se actionează (printre altele) obturatorul.

    • Multumim. Am corectat!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.