Fuji X-Pro1 @Liberty Parade

In urma cu cateva zile deschideam nerabdator si plin de emotie pachetelul primit de la F64 cu un body Fuji X-Pro 1 si 2 obiective 18mm F2 si 35mm F1,4, plin de emotie pentru ca in sfarsit puteam scoate la un “drive test” aparatul la care visam din 2011 de cand au aparut primele zvonuri despre productia acestuia. Speram ca mica vedeta din cutia din fata mea sa devina pentru mine “cea mai buna camera din lume”. Intr-un fel…este!

Sunt Bogdan Moldovan, unii insa ma striga Optick, habar nu am de ce. Ascult foarte multa muzica pe care imi place sa o impartasesc cu publicul meu. In timpul saptamanii sunt animator la Radio 21 iar in weekend DJ prin cluburile din tara. De curand insa am descoperit o noua pasiune, fotografia. Asa cum probabil foarte multi barbati vor cel putin o data in viata sa fie DJ, asa si DJ-ii vor sa fie cel putin o data fotografi :). Nu am participat la niciun curs foto si nici nu am avut onoarea sa stau de vorba cu vreun profesor in materie. Tot ce am invatat a fost din “research” pe net si sfaturi de la prietenii cu mai multa experienta in fotografie.

Sunt utilizator de Canon, asa a fost sa fie, probabil ca daca imi cadea in mana un Nikon la momentul potrivit l-as fi folosit cu aceeasi placere. Nu vreau sa intru in disputa Canikon, vreau insa sa subliniez ca, incepator fiind, am facut tranzitia de la Canon la Fuji foarte usor. Aici ma refer strict la meniul aparatului. Contrar asteptarilor, urmarind tutorialele de pe net, traiam cu senzatia ca meniul va fi unul alambicat si greu de inteles. Nu este asa, m-am acomodat foarte usor, meniul rapid de sub tasta Q este asemanator cu cel de pe Canon 60D.

Din punct de vedere al constructiei, body-ul este neasteptat de usor, undeva la limita insa, nici prea usor sa-ti lase senzatia de plastic ieftin, nici foarte greu sa te oboseasca dupa o zi de purtat la gat. Chiar daca ti-ar lasa totusi senzatia de plastic ieftin, evident aparatul nu este ieftin deloc :). Obiectivele insa mi le imaginam un pic mai grele, metalice cu o senzatie evidenta de “pro”. Nu sunt asa, insa din punct de vedere optic se comporta foarte bine. Faptul ca poti regla diafragma direct de pe obiectiv este un plus. Focusul manual nu m-a atras deloc pentru simplul fapt ca se face “by wire” si trebuie sa rotesti nefiresc de multe ori ca sa focusezi.

Vizorul hybrid opto-electronic mi s-a parut grozav. Am preferat insa sa-l folosesc pe cel optic cu parametrii de fotografiere si histograma active. Daca mergi pe varianta electronica vei experimenta un pic de intarziere deloc placuta, mod care de altfel se activeaza automat si fortat in modul macro. Daca optezi sa lucrezi pe modul optic, cu ecranul LCD oprit te vei bucura de o viata prelungita  a bateriei. Una de rezerva insa nu strica in geanta oricarui fotograf. Calitatea imaginii este ireprosabila si asta este un lucru pe care probabil il stii deja.

Cat despre manevrabilitate si portabilitate? Imi place? Da! Dupa o zi intreaga de fotografiat participanti la Liberty Parade si cateva peisaje, nu am simtit deloc oboseala pe care mi-o provoaca greutatea unui Canon 60D combinat cu 17-55 F2.8. Desemenea look-ul retro nu-ti va speria subiectele umane si cu siguranta te va ajuta sa-ti invingi emotiile si frustrarile in timpul unei sesiuni foto de oras chiar daca, avand obiective fixe, trebuie sa te apropii foarte mult de subiect. Dpdv video, se comporta OK, focusul automat vaneaza continuu iar daca ai de gand sa filmezi la vreun concert pe modul auto, cum de altfel am facut-o si eu, camera va focusa pe fum si lumini, mai putin pe public. Evident nu a fost proiectata pentru asa ceva, optiunea video este un bonus. X-Pro 1 nu este “cea mai buna camera din lume”, probabil nu va exista niciodata asa ceva cum de altfel nu va exista niciodata o camera construita pentru toate tipurile de fotografie…

Evident nu este o camera pentru activitati sportive, nu este nici rapida nici prea inceata. Daca insa ai invatat sa lucrezi pe un DSLR si te astepti sa se comporte la fel, uita. Nu are deloc viteza de raspuns al unui DSLR. Intarzierea shutter-ului este ceva inadmisibil in 2012 la o camera cu un semenea pret, ca sa nu mai vorbesc de viteza focusului automat care in mediu cu lumina redusa vaneaza foarte mult. Sansele sa pierzi “the decisive moment” sunt foarte mari.

Daca ai de gand sa achizitionezi un X-Pro 1 ca sa-ti fotografiezi copii atomici nu cred ca este cea mai fericita alegere. Daca insa esti dispus sa regandesti modul in care fotografiezi, daca ai de gand sa faci fotografie bine elaborata, atunci este o camera care va produce rezultate remarcabile. Este cam la 1 sau 2 firmware distanta de camera ideala.

Pana la urma cel mai bun aparat este cel pe care il ai cu tine. Cu totii suntem cred, in adancul sufletului, niste gadget geeks. Evident o camera mai scumpa nu te va face un fotograf mai bun. Ca si in DJ-ing, nu conteaza DE PE ce pui muzica, conteaza CE muzica pui. Daca te simti confortabil cu acest sistem si reusesti sa te adaptezi la modul in care lucreaza atunci este camera perfecta pentru tine.

Text si imagini: Bogdan Moldovan aka DJ Optick

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.