Unda de nori peste Oceanul Indian. Fotografie facuta din nava spatiala Discovery in 1999

Planeta Pamant – Portret

Consultand calendarul evenimentelor si manifestarilor culturale ale anului 2012 am aflat ca in acest week-end, mai precis pe 22.04.2012 se aniverseaza “Ziua Mondială a Planetei Pământ”!
Este pacat ca in ciuda numelui impunator, acest gen de manifestare nu reuseste sa capete amploare si ramane sufocat de tumultul vietii noastre de zi cu zi.
Noi ne-am decis sa serbam aceasta zi cu un articol despre cele mai faimoase si controversate fotografii ale Planetei noastre dragi!
Supranumit si “Marmura Albastra”, planeta Pamant a adunat in decursul anilor o colectie impresionanta de fotografii. Aceasta denumire a aparut inca din 1972, cand astronautii de la bordul navei Apollo au remarcat ca Pamantul arata, intr-o fotografie realizata de ei, ca o marmura albastra in spatiu.

"Marmura albastră 1972", realizata de astronautii Apollo
“Marmura albastră 1972”, realizata de astronautii Apollo

De atunci, NASA a publicat in fiecare an noi imagini satelitare care poarta acest nume de “Marmura Abastra” (Blue Marble).
Unda de nori peste Oceanul Indian. Fotografie facuta din nava spatiala Discovery in 1999
Unda de nori peste Oceanul Indian. Fotografie facuta din nava spatiala Discovery in 1999

Aceasta fotografie care ilustreaza un apus de soare peste Arabia Saudita, a fost realizata de astronautul Paolo Nespoli, inginer de zbor pentru Expeditia 26/27 a Statiei Spatiale Internationale, misiune ce s-a desfasurat pe parcursul anilor 2010 – 2011. Fotografia a fost realizata de la o distanta de aproximativ 200 m de Statia Spatiala.
La bordul acesteia, atat rasaritul cat si apusul soarelui pot fi observate de 16 ori in aceeasi zi. Viteza cu care se deplaseaza este una foarte mare, Statia reusind sa orbiteze Pamantul la fiecare 90 de minute.
Apus de soare peste Arabia Saudita, 16 Ianuarie 2011
Apus de soare peste Arabia Saudita, 16 Ianuarie 2011

 
Aparatul folosit de Paolo Nespoli a fost un Nikon D3x, cu un obiectiv de 24-120mm. Din pacate toata aceasta aparatuta nu este folosita pentru mai mult de o expeditie. Dupa ce cardurile de memorie sunt scoase din camera, practica standard impune distrugerea prin plasarea aparatului in modulul de coborare pentru a arde la intrarea in atmosfera.
Una dintre cele mai recente imagini ale pamantului a fost publicata de NASA si reprezinta o imagine HD a planetei noastre, primind astfel numele de „Blue Marble 2012”(„Bila de marmură albastră 2012”).
Marmura albastră 2012 Foto: NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring
Marmura albastră 2012 Foto: NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring

În comparaţie cu fotografia originală „Blue Marble”, surprinsă de Apollo 17 în anul 1972, această fotografie este mult mai buna, notează cei de la Huffington Post.
“Blue Marble 2012” a fost realizată cu ajutorul imaginilor colectate in data de 4 ianuarie 2012 de către satelitul Suomi NPP care orbitează în jurul Pământului de 14 ori pe parcursul unei zile. Suomi, a fost lansat de NASA în 28 octombrie si este menit să colecteze informaţii referitoare la prognoza meteo ajutandu-i pe cercetători în studierea schimbărilor climaterice.
Cea mai controversata imagine a Pamantului, ramane fotografia care a aparut prin paginile a mii de ziare din lume, pe bloguri, retele sociale si nu in ultimul rand, ca wallpaper pentru Iphone.
Aceasta ipostaza a planetei Pământ, despre care s-a crezut până în prezent că este o perspectivă realistă a ceea ce au văzut astronauţii misiunii Apollo 17 în 1972, este, din păcate, spun specialistii “una dintre cele mai bine realizate falsuri”. Robert Simmon, creatorul celebrei fotografii “Marmura Albastră” mediatizată intens de Agenţia Spaţială Americană (NASA), a dezvaluit anul trecut (Octombrie 2011) amanunte nestiune in ceea ce priveste realizarea acestei fotografii. Se pare ca in realitate este vorba despre o imagine compusa din mai multe fotografii.
Potrivit declaratiilor lui Robert  “in 2002, colegul meu Reto Stöckli lucra la o hartă globală a Pământului care avea să devanseze toate hărţile de până atunci. Un nou satelit al Agenţiei Spaţiale Americane (NASA) colecta primele imagini color ale Planetei Albastre şi am vrut să adunăm imaginile într-o galerie”. Astfel Reto “a suprapus aproximativ 10.000 de imagini din satelit, fiecare de 300 de mega, strânse în decursul a 100 de zile, a eliminat norii şi a creat o hartă a Pământului de 42.200 de pixeli pe 21.600 de pixeli”, povesteste el.
Plecand de la aceasta harta, Robert Simmon a recurs la anumite trucuri si ajutorul unor softuri de finisare inainte de a elibera faimoasa fotografie. “În primul rând, imaginile din satelit nu erau utilizabile peste apele adânci (sateliţii colectează date, însă nu există un proces automatizat de a detecta norii şi de a corecta atmosfera) aşa că aveam nevoie să adăug puţină culoare în apă. Printre altele, am adăugat textură, folosind în acest scop datele NASA care măsoară nivelul de clorofilă din ocean”.
Datele lipsa din apropierea polilor au fost inlocuite de Simmons cu “alb” pentru a reprezenta gheata, fara a cunoaste insa nivelul de clorofila de sub gheata. O hartă a norilor a fost adăugată ulterior, prin suprapunerea a 200 de imagini facute din satelit. La final, toate aceste hărţi, fotografii si date au fost suprapuse şi finisate, cu ajutorul unor softuri, inclusiv celebrul Photoshop, pentru a putea ajunge la finalul binecunoscut.
Una dintre marile surprize ale vieţii lui Robert Simmon a fost momentul când şi-a deschis iPhone-ul pentru prima dată şi a vazut imaginea pe care o realizase. Apple folosise imaginea “NASA Blue Marble – Marmura albastră” ca wallpaper pentru telefoanele sale :). Daca v-am captat atentia, va invitam sa vizionati in continuare un scurt filmulet intitulat “Blue Marble: The Making Of” care o sa va arate inca odata si pas cu pas, ca si o prelucrare a fotografiei inseamna munca multa si imaginatie.

Important este ca la finalul zilei, dincolo de Photoshop si incadrari, dincolo de “mega” si de “pixeli”, sa gasim in spatele fiecarei fotografii o poveste, un mesaj sau de ce nu, un gand care sa ne opreasca pentru cateva secunde din aceasta “goana dupa aur” si sa trezeasca in noi admiratia pentru frumos.
Dupa cum spunea si Ansel Adams “Nu faci o fotografie, o creezi!”
Un articol de Ana Chivulescu, departamentul seminarii

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

  • […] Sursa foto: blog.f64.ro […]

  • Este intr-adevar pacat ca o astfel de zi nu este mai intens mediatizata!
    Probabil ca totul se raporteaza la scara de valori a fiecaruia.
    Foarte frumoasa initiativa si articolul vostru!

  • Superb! Si cand te gandesti ca noi distrugem aceasta frumoasa imagine in fiecare clipa. Nu numai prin poluare, ci si prin rautate, invidie si tot raul care ne caracterizeaza ca oameni. Pacat….Poate ca, totusi, unul cate unul vom reusi sa schimbam lumea in bine 🙂

  • Cred ca fiecare fotografie este o poveste in sine….si chiar daca nu o stii pe cea reala, te lasa sa-ti inventezi tu una…nu trebuie sa cautam povestea, trebuie doar sa acceptam ca exista una.

  • Blue marble nu s-ar traduce exact "Marmura albastra". 🙂 In rest frumos articol.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.