Steve McCurry – Fata Afgană

Pentru noi, niște oameni normali, a avea în viață doar două fotografi în care apărem poate părea o tragedie. Pentru alții poate fi cel mai bun lucru care li se întâmpla în viata. Poate părea paradoxal ceea ce va povestesc dar veți vedea ca pot exista și destine atât de tragice încât, poate doar o fotografie făcută la momentul potrivit, sa îl mai poată schimba.

Pentru Sharbat Gula, o fetiță de numai 8 ani, totul începe în 1980, odată cu moartea părinților săi în urma unui raid aerian al elicopterelor rusești asupra satului său. Incepuse razboiul sovietic in Afganistan. Cele câteva rude ramase în viață și bunica sa vor fi nevoiți sa o ia și să treacă munții pentru a ajunge în tabăra de refugiați Nasir Bagh, lângă Pakistan. În ciuda vârstei fragede și a vieții dificile departe de case, dormind în cort și mâncând din ajutoare primite de la organizațiile umanitare, Gula încearcă sa ducă o viață normală și deși trecuseră 4 ani în tabăra de refugiați ea continuă sa meargă la scoală. Într-un astfel de moment o întâlnește fotograful Steve McCurry, plecat într-o misiune National Geographic de documentarea a războiului afgan.

Ochii au fost lucrul care i-au atras atenția. Ochii ei de un verde tulburător, de o inocență și candoare fără margini, în contrast probabil cu hainele rupte și fața murdară. Erau probabil cele mai bune haine pe care le avea. Timidă și retrasă s-a ferit de obiectivul aparatului dar fotograful, un om ce are priceperea și talentul de a se apropia de oameni, i-a pozat pe toți ignorând-o tocmai pe ea. Când a simțit că Gula se simte exclusă Steve i-a zâmbit și a invitat-o să-și dea basmaua la o parte. Cortul scolii improvizate din tabăra de refugiați a devenit astfel un enorm cort de difuzie pentru ceea ce avea sa devina cea mai emblematică imagine marca National Geographic, Fata Afgană.

Echipa a plecat, Gula a rămas, iar o perioadă de timp nimeni nu a intuit ce moment magic a fost săpat pe vecie într-un cadru pe o peliculă Kodachrome. Pentru fata afgană timpul trece cu siguranța altfel. Se va căsători pe la sfârșitul anilor ’80 și speranța pentru o viată mai bună reînvie probabil odată cu nașterea primei sale fetițe Robina. Au urmat apoi Zahida și Alia. Va fugi în Pakistan de unde se va întoarce în satul natal la mijlocul anilor ’90. Tot ce și-a dorit pentru fetele ei a fost să poată să-și continue educația și regreta ca vremea, vremurile dar mai ales războaiele au împiedicat-o să-și continue școala.

Deși în micul colț uitat de lume se consumă tragedii personale, pentru noi, oamenii normali ce apărem în multe fotografii, se pare că astfel de lucruri nu sunt importante sau le ignorăm voit. Noi habar nu avem prin ce patimi trebuie sa treacă unii semeni ai noștri. Timp de 17 ani pentru noi Sharbat Gula a fost doar “Fata Afgană”. Nu am stiut cum o cheama.

Poate doar anul 2001, odată cu fuga talibanilor de la putere în urma războiului american, să mai aducă ceva liniște într-un fir narativ mult prea presărat cu durere. Întoarsă in satul sau natal Gula îl va reîntâlni pe fotograful care a făcut-o celebră fără ca ea sa afle vreun moment asta. Și astfel se năștea a doua fotografie din viața ei. De această dată imaginea nu se va mai putea susține singură pentru că inocența și candoare din ochi au fost ucise iremediabil și ele într-un război mult prea lung. Doar prin alăturarea celor doua momente suspendate în timp putem conștientizăm cat de adânc sapa destinul pe chipul unui om. Descoperim în definitiv cicatricile sufletului.

În 2009 când Kodak a oprit producția i-a oferit lui Steve McCurry ultimul film Kodachrome ieșit de pe banda de asamblare. A fost momentul când am înțeles ca nu vom mai vedea niciodată niște ochi atât de verzi.

 

 

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

  • […] si asocierea mai rapida. Cu siguranta un scriitor ar putea compune zeci de pagini care sa descrie “Fata afgana” si poate chiar ar reusi. Dar oare cati dintre noi si-ar putea imagina cadrul final asa cum este […]

  • […] Steve McCurry – Fata AfganăEste povestea lui Sharbat Gula, o fetiţă de 8 ani la vremea la care a cunoscut-o celebrul fotograf […]

  • […] Continuare aici  […]

  • Acest fotograf Steve Mcurry a reusit sa impresioneze o lume intreaga mai cu toate fotografiile sale,de-si este fotojurnalist de profesie este printre putinii fotografi profesionisti care foloseste filmul pozitiv kodacrome imreuna cu SLR-ul nikon F6,singurul SLR pe film nikon care inca se mai fabrica la ora actuala,iar pe digital lucreaza cu un D3x care-l foloseste foarte rar.Un fotograf proferionist de mare valoare,admiratiii fotografiile sale pe blogul sau.

  • Cu adevarat impresionanta povestea!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.