Curăţarea exterioară a aparaturii foto

Cu ce putem curăţa obiectivele, filtrele, corpul aparatului foto, blitzul Există mai multe posibilităţi. Să le luăm însă pe rând.

#1 Şerveţele de curăţare

Green Clean LC-7010 – pacheţel format dintr-un şerveţel umed şi unul uscat. Înainte de curăţarea propriu-zisă recomand suflarea eventualului praf de pe suprafeţele ce urmează a fi şterse cu şerveţelul umed, apoi, dacă este cazul, cu cel uscat. Dacă nu avem o pompiţă la îndemână (şi după cum stau lucrurile, nu prea avem, că de aceea folosim şerveţelele de curăţare, pentru că sunt foarte uşor transportabile), suflăm pur şi simplu. Chiar dacă pe suprafaţa de curăţare ajung câteva picături, nu-i bai, vor dispare de la prima ştergere.

Şerveţelul umed conţine o substanţă specială care nu afectează tratamentul lentilei frontale a obiectivului sau sticla filtrului. Elimină eficient mizeria depusă. Şerveţelul uscat elimină eventualele scame rămase în urma ştergerii umede. Dacă în urma ştergerii rămân mici scame, acestea pot fi îndepărtate prin suflare (dar de data aceasta nu mai suflam noi, ci folosim o pompiţă). Oricare ar fi situaţia, micile scame rămase nu afectează fotografierea şi nici rezultatul actului de fotografiere.

Microfibra

Microfibra este poate cel mai îndrăgit accesoriu de curăţare. Se poartă ca o simplă batistă, dar materialul din care este confecţionată are o fineţe excelentă şi nu se încarcă electrostatic. Microfibra nu ar trebui să lipsească din nici o trusă foto care se respectă. Spaţiul ocupat este minim, poate şterge atât lentilele obiectivelor, cât şi pe cele de ochelari sau corpul aparatului foto. În plus, poate fi spălată şi refolosită. Atenţie însă, se va spăla numai cu apă călduţă şi săpun. Nu se calcă! Dacă se observă că lasă mai multe scame decât de obicei, se va înlocui cu una nouă.

Tot în gama microfibrei găsit şi produsul Matin M-6324, o „microfibră” mai mare (40x40cm). Poate fi folosită atât la ştergerea exterioară a echipamentului foto, cât şi la împachetarea unui obiectiv sau corp de aparat. Sau blitz. Sau orice altceva.

Pensula retractabilă

Pensula Giottos CL1310 are carcasă din metal, mai rezistentă decât cea a periei similare din kit-urile de curăţare. Pensula retractabilă este foarte utilă atunci când lucrăm într-un mediu cu praf. Se recomandă folosirea unei pensule înainte de a şterge suprafaţa optică cu un şerveţel umed sau microfibră.

Pensula Kaiser 6301 se caracterizează prin dimensiune. Poate fi confundată foarte uşor cu rujul. Are acelaşi mecanism rotativ şi aproximativ aceeaşi dimensiune. Aşadar, doamnelor, aveţi mare grijă atunci când o purtaţi în poşetă. J

Atenţie: nu atingeţi peria de suprafaţa pielii. În caz contrar există riscul ca grăsimea de pe piele să ajungă pe suprafaţa de sticlă a obiectivului. Peria poate fi spălată atent cu apă călduţă şi săpun, după care se va lăsa la uscat.

Pompele de aer

Rolul principal al pompelor de aer este, cum altfel, îndepărtarea fără contact a diverselor particule străine de pe lentilă sau suprafaţa filtrului, cum ar fi firele de praf, firele de nisip, firele de păr, scamele. Există pompiţe şi există pompe. Unele speciale, altele comune. După placul şi buzunarul fiecăruia. În plus, de menţionat faptul că pompele foto au filtru pentru scame, evitându-se astfel suflarea eventualelor scame din interior pe suprafeţele optice.

Giottos CL28xx este disponibilă in mai multe culori. Trei, mai precis. Negru, albastru şi un roşu mai palid. Este confecţionată din cauciuc siliconat pentru a rezista la diferenţe mari de temperatură. Duza de aer este ajustabilă pe verticală, putând ajunge la un unghi de 60 de grade. Dimensiunile relativ mici o fac ideală pentru excursii. Este catalogată de către utilizatori ca fiind o pompiţă uşor de folosit, cu o greutate redusă, fiabilă şi de calitate bună. Dacă mă întrebaţi pe mine, pot numai confirma părerile celorlalţi care o folosesc. Personal prefer şi o folosesc pe sora ei mai mare.

Giottos AA1900, sora mai mare, are o înfăţişare suplă, ca o rachetă NASA din anii 60-70. La fel ca şi sora mai mică, cauciucul siliconat rezistă în timp şi spaţiu (rezistentă la şocuri, poate fi folosită şi pe post de ghiulea :). Scamele, praful, particulele de nisip nu au nici o şansă. Sunt spulberate cât ai zice FÂSSSsss… Cine se încumetă, poate fi folosită şi la îndepărtarea prafului de pe oglinda şi de pe senzorul aparatului.

Atenţie însă, nu atingeţi cu vârful pompei nimic din interiorul aparatului! Tot la capitolul atenţie: folosirea pompei pentru curăţarea interiorului aparatului (oglindă, senzor) se face exclusiv pe răspunderea utilizatorului. Personal, o folosesc numai pentru exterior. De ce? Pentru că am Olympus (prietenii ştiu de ce!).

Kiturile de curăţare

Kiturile de curăţare reprezintă cea mai la îndemână soluţie pentru curăţarea şi întreţinerea exteriorului echipamentului foto. Conţine cam tot ceea ce are nevoie un fotograf în ceea ce priveşte curăţarea. În plus, este şi o variantă mai avantajoasă pentru buzunarul cumpărătorului.

Primul kit care îmi vine în minte este Giottos CL1011. Este un pachet compact, fără pompă. Se oferă o microfibră, soluţie de curăţare/degresare, beţişoare speciale cu fibră din bumbac şi o perie. Giottos CL 1001 are în pachet, în plus faţă de CL1011, o pompiţă.

Fratele cel mare, Giottos CL 1002, este kitul cel mai dotat. Pompa este generoasă, cu volum mare de aer, microfibra este şi ea mai generoasă. Este kitul meu favorit, datorită pompei şi a microfibrei. Cum nu sunt o persoană care cară ditamai pompa peste tot, nu mă deranjează dimensiunea acesteia. La serviciu, aceeaşi pompă în dotare. Datorită volumului de aer este suficient de puternică pentru a îndepărta şi cel mai îndărătnic praf (numai lipit să nu fie). Singurele obiecte pe care nu am reuşit să le consum în totalitate au fost beţişoarele cu cap din vată din bumbac. Pesemne că nu reuşesc să îmi murdăresc aparatura suficient de mult încât să se depună praf în colţuri. Soluţia din sticluţă ajunge cel puţin un an de zile la o utilizare moderată.

Pensulă cu cap cu particule din carbon

Următoarea pe listă, cu voia dumneavoastră, este pensula cu cap cu particule din carbon. Arată ca un pix, se mişca ca un pix. Dar nu este un pix.

Lenspen LP-1 pensula şi cap cu particule din carbon este prima care îmi vine în minte. Este uşor de folosit. Se poate utiliza pentru curăţarea oricărei suprafeţe optice, de la filtre, lentila frontală şi lentila din spate a obiectivelor foto sau video, lentilele binoclurilor, a lunetelor etc. Rezistă până la cca. 500 de utilizări (depinde foarte mult de mărimea suprafeţei ce urmează a fi curăţată şi de mărimea cepului pensulei). Pentru a obţine o durată de utilizare cât mai lungă şi o curăţare cât mai sigură, recomandarea mea este următoarea: “Periaţi” întotdeauna lentila cu pensula înaintea curăţării propriu-zise. Asta pentru a îndepărta orice urmă de fire de praf sau alte mizerii ce ar putea zgâria sticla. Puteţi apoi şterge uşor suprafaţa de sticlă cu o microfibră. Dacă nici aşa nu se curăţă, se foloseşte capul cu particule din carbon. Ştergerea se face cu mişcare circulară a capului, apăsând foarte uşor. Dacă mai rămân pete, se suflă uşor pe lentilă. Se repetă procesul până când se obţine rezultatul dorit.. Pentru regenerarea particulelor de carbon se pune capacul pe pix şi se roteşte uşor. A NU SE FOLOSI PE SUPRAFEŢE UDE. NU SE FOLOSEŞTE PENTRU CURĂŢAREA SUPRAFEŢEI SENZORULUI!

 

În încheiere, pentru cei cărora nu le este clar ce paşi sunt de urmat pentru curăţarea în siguranţă şi eficientă a suprafeţelor sensibile, voi prezenta procedura de urmat.

 1. Se examinează suprafaţa în cauză. Cât mai amănunţit, dacă se poate. În cazul în care se constată mizerii, praf, urme de lichid uscat, se procedează aşa cum se descrie în pasul doi şi următorii.

2. Se suflă puternic cu o pompiţă. Pentru îndepărtarea eventualelor particule de praf şi nisip.

3. Folosirea periei din dotare. Se va încerca astfel dezlipirea prafului sau a nisipului cât mai fin cu putinţă.

4. Dacă în dotare se găsesc şerveţele umede de unică folosinţă, se şterge uşor suprafaţa. Dacă avem microfibră şi soluţie, se pulverizează soluţia întotdeauna pe microfibră şi NICIODATĂ direct pe suprafaţa ce urmează a fi curăţată. Dacă avem pensulă cu cap cu particule de carbon, o vom folosi pe aceasta. Vom repeta pasul 4 de mai multe ori dacă este nevoie.

5. După folosirea şerveţelelor umede sau a microfibrei umezite se poate sufla cu pompiţa pentru a grăbi uscarea (nu cred că se va ajunge aici, soluţia este suficient de volatilă). Folosirea pompiţei elimină şi eventualele scame lăsate în urmă de şerveţelul de hârtie sau de microfibră.

Toate operaţiile vor trebui făcute cu mare atenţie şi foarte delicat. Nu se exagerează curăţarea. Pentru a nu ajunge în situaţii „extreme”, suflaţi întotdeauna suprafaţa frontală a obiectivului de câte ori aveţi ocazia. Pentru a nu da nici o şansă prafului şi fratelui său, nisipul, să devină locatari pe termen lung.

Va invitam sa accesati sectiunea Accesorii Curatare si Protectie pentru gama completa de produse.

Un articol de Sorin Voicu

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • Atat pompa Giottos AA1900 cat si pensula Lenspen LP-1 trebuie sa faca parte din "arsenalul" oricarui posesor de aparat foto!

    • Atentie microfibra zgirie senzorul,daca nu credeti probati pe un cd nou

  • Mi-ati citit gandurile! O sa trec pe la voi sa-mi cumpar kitul “caring“ pentru aparatul meu Nex-3! 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.