Cu blitz-ul în Thailanda

Trebuie să vă spun de la început că acest text nu este un review. Am susținut cu fiecare ocazie că echipamentele nu sunt importante, ele nu trebuie să fie “vizibile” în mesajul artistic, nu au nevoie să devină subiect atunci când analizezi o fotografie… și totuși, fotografie fără tehnică, e ceva mai dificil. O să vă povestesc despre echipamentul de iluminare Elinchrom #10292.1 Ranger Quadra Head S Standard Set, o jucărie plăcută și foarte utilă în intenția mea de a duce la bun sfârșit o ședință foto importantă.

Un articol de Alex Galmeanu

 

Un om cu o misiune

Călătoriile sunt în general plăcute, dar cele în interes de serviciu, atunci când te ocupi cu fotografia, pot fi chiar extrem de plăcute. Așa s-a întâmplat și în Thailanda, unde am fotografiat un material de copertă a unei reviste românești. Experiențele au fost extraordinare, mai ales pentru mine, un neexperimentat în ceea ce privește Asia.

Fiind mai degrabă la muncă și mai puțin la distracție (chiar dacă, în cazul meu, termenii ăștia tind să se confunde), m-am considerat un om ce are o misiune, în căutare de soluții tehnice pentru a o îndeplinii.

Da… tehnica! Uneori îți poate face viață foarte amară. Nu aveam genul de job pe care să îl realizez doar cu aparatul de fotografiat în sine, îmi erau necesare sisteme de iluminare și stative. Îmi trebuia un asistent cu experiență, dar m-am mulțumit cu un localnic, inimos și motivat, insa neexperimentat. Am realizat fotografii 3D, o complicație în plus. Două camere sincronizate nu ar fi fost o opțiune, așa că am folosit un fel de șină culisantă pentru secvențele de cadru stânga – dreapta, asta însemna cadru fix, trepied obligatoriu, scenă statică, departe de modul în care lucrez de obicei.

 

Cu studio-ul în geamantan

Cum reușești să te încadrezi în 31 de kilograme cu un bagaj ce trebuie să conțină haine și obiecte personale pentru mai bine de două săptămâni, cameră foto cu accesoriile necesare, stativ, laptop cu accesorii, dar și un echipament de iluminare suficient de performant încât să poți realiza fotografii la o calitate de copertă? Cei ce au mai experimentat situații similare, vor recunoaște că este un lucru dificil.

O soluție ar fi să alegi echipamente mai ușoare, dar fără vreo repercursiune asupra calității, cu specificații tehnice necesare misiunii de îndeplinit. Sună bine în teorie, dar așa ceva există? Ei bine, da, în cazul echipamentelor de iluminare, există.

Se numește Elinchrom xxx și este un sistem de iluminare fantastic. Este mic, amuzant, dar suficient de puternic pentru a echilibra lumina chiar și în plin soare, cu o autonomie serioasă raportata la dimensiuni și cu un timp de reîncărcare a bateriei de sub două ore. Dacă la acest lucru se mai adaugă și faptul că poți utiliza aproape toate tipurile de accesorii din gama Elinchrom, problema inițială va fi rezolvată elegant.

 

Acolo unde nici o lumină nu a ajuns vreodată.

Ok, este un powerpack pe bază de acumulatori. Nu este o tehnologie nouă, am mai văzut genul acesta de echipamente și la alte branduri. Avem toate avantajele unui sistem portabil: nu este nevoie de sursă electrică, autonomia este rezonabilă, costurile suportabile. Practic poți realiza o ședință foto în condiții de studio, chiar și în mijlocul unui deșert. Elincrom-ul oferă toate aceste lucruri dar încă ceva în plus… crucial: greutate și volum amuzant de reduse. Ușurința cu care acest echimapent se mânuiește, declanșatorul wireless încorporat, greutatea totală absolut neglijabilă, îți oferă posibilități de utilizare în condiții speciale, acolo unde de obicei luminile sunt aproape imposibil de utilizat și instalat.

Asistentul meu thailandez, fiind la prima întâlnire cu tehnica de iluminare, s-a descurcat excelent. Îi priveam amuzat stângăciile, compensate cu o dăruire exemplară. În cazul lui “e bun, dar îl ajută și echipamentul” se potrivește de minune. Se pare că Elinchrom-ul se mânuiește ușor, chiar și de către neinițiați, un test mai relevant nu aș fi avut cum să fac.

 

Succes pe toate planurile

Misiunea a fost un succes, am realizat tot ce mi-am propus. Am obținut materialul fotografic necesar, mi-am făcut clientul fericit, am călătorit în locuri noi pentru mine și mi- am îmbogățit experiența cu situații și întâmplări noi. Nu în fiecare zi fotografiezi în cușca unui leu și alergi după elefanți pe câmpie.

Se zice că orice discuție filozofică este defapt o discuție despre viață, cred că se aplică foarte bine și fotografiei. Oricât încerc să vă povestesc despre fotografie, sau despre tehnică în cazul de față, va fi de fapt o poveste despre viață. Da, tehnică mi-a făcut viață ușoară, ceea ce vă doresc și vouă, oriunde ați fotografia.

Echipament folosit:

Elinchrom Ranger Quadra Head S Standard Set

 

 

 

 

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Frumos, Alex!

  • 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.