Lumini de studio: ENTUZIAST

articol si fotografii Dragos Borcanea

Pachet Studio Entuziast
Cod: PV54809730-2| Puncte: 3000
Buget: 3.799,00 lei

Cel de-al doilea kit pe care vi-l recomandam se adreseaza mai mult fotografilor care au trecut de chinul initierii, au strans ceva mai multi bani si cauta sa avanseze catre nivelul urmator.

Un lucru foarte bine gandit de cei de la Elinchrom a fost incorporarea trigger-elor in blit. Totodata puteti seta puterea blitului intre minim si maxim in trepte de 0,1, iar asta te ajuta se faci un reglaj mult mai precis. Spre deosebire de bliturile din kitul anterior, acestea au alta scara de putere standardizata.

De exemplu, daca setam valoarea  puterii la 3.0, o putere identica  o va da si un alt blit din alta gama Elinchrom. La randul ei intensitatea lampii de modelare se poate schimba si neproportional cu puterea blitului. Daca se intampla sa fii prea distrat (si se intampla des), bliturile au si un avertizor sonor care iti amintesc  ca s-au incarcat. Desi aratam ca doi studenti care-si urca frigiderul la etajul 5 al caminului P15 din Regie, poza exemplifica de fapt continutul acestui kit: suportul de fundal (care e portabil), un fundal negru din “fibra de carton”,  unul alb, iar la urma o blenda 5 in 1 care nu se vede mai mult decat fundalul alb (aproape invizibil, undeva prin spate).

Primul setup trateaza ca subiect cel mai frumos moment din viata unei femei si cea mai urata zi din viata unui barbat. Si anume momentul cand mireasa, proaspat furata, ramane nedespagubita de sot si abandonata de cavalerii de onoare in studioul fotografului necunoscut. Din aceasta cauza poza se numeste “Barbatii sunt niste porci”. S-a folosit un soft box amplasat central-sus si o blenda asezata jos pentru a crea efectul de “butterfly”. In dreapta spate am apelat (#31#) la cel de-al doilea blit cu soft box montat pe el, pentru a crea o lumina de contur nu foarte dura.

Al doilea setup mai include un blit (in total 3), alegere facuta pentru a crea efectul de separatie intre fundal si subiecti (donatori de rock). Am ales acest setup pentru a exemplifica octoboxul de 100 de cm. Si pentru ca marimea conteaza simt nevoia sa va spun ca exista si mai mari de atat – de 175 de cm ( mai multe despre el  in episodul urmator). Nu le gasiti la sex shop-uri, doar la noi la magazin. Octoboxul a fost pozitionat central-sus , lumina de separatie a fost montata in dreapta impreuna cu un grid, iar in partea stanga inca un grid pentru lumina de contur. Am incercat sa reproducem senzatia de celebritate, chiar daca trupa din poza nu a rupt nici o chitara pe scena inca.

Daca pretul bliturilor vi se pare cam piperat, trebuie sa stiti insa ca nu prezinta deloc variatii de putere intre declansari, calitate intalnita mai des la bliturile profesionale.  Ca si accesorii pentru acest kit va recomand setul de griduri si octoboxul de 100 cm. Daca sunteti pasionati de portrete, neaparat va trebui si un suport de tinut blenda, pentru a nu va trata asistentul ca un acrobat de circ. Cuter-ul este si el indispensabil pentru ca, de cele mai multe ori fetele vor avea grija sa-ti calce-n picioare fundalul mai ceva ca plutonul doi de infanterie al garnizoanei nr 14 din comuna Bobocu’.
Pentru al treilea setup am atasat blitului un set de voleti si am folosit lampa de modelare ca sursa de iluminare.  Timpul de expunere a fost mai lung (1/100), iar diafragma a fost mai deschisa (f/3.2) pentru a captura mai multa lumina ambientala. Roxana stie de ce!

Pentru a scoate piticul din artistul in cauza am folosit un octobox de 100 cm in partea dreapta, un soft box tip strip amplasat in stanga si un grid pozitionat in spate.  Nici un pitic, artist sau microfon nu a fost molestat in timpul acestui pictorial.

Accesorii recomandate:

Elinchrom #11055 – Cablu alimentare 5m pentru blitzuri Elinchrom
Elinchrom #26054 – Grid 12º pentru reflector 21cm
Elinchrom #26380 EL-Daylight Blue 105 cm
Elinchrom #26378 Gold/Silver Umbrella 105 cm
Elinchrom #26140 – Compact Reflector 21cm, 65°
Elinchrom #26379 Bronze Umbrella 105 cm
Elinchrom #26166 – reflector argintiu soft 44cm
Elinchrom #26147 – Reflector Maxi Lite 40 cm, 43°
Elinchrom 26175 Rotalux Softbox 80x60cm
Elinchrom #26243 – set 10 filtre colorate 21cm
Elinchrom #26135 – set complet reflector si grile 18cm
Elinchrom #26185 – Octobox Rotalux Deep Throat (100cm)
Elinchrom #26184 Rotalux Softbox Octa 135 cm
Elinchrom #26249 – Set 10 filtre DIFUZIE 21cm
Elinchrom #26186 Octobox Rotalux 175cm
Elinchrom #26255 – set 20 filtre de corectie 21cm
Elinchrom #26039 – set profesional de voleti 21cm
Elinchrom #26034 Suport filtre 21cm

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Bravo, faci o treaba buna…ai si un studio pe masura.

  • foarte tare. si textul si imaginile. bravo F64!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.