Lumini de studio: DEBUT

articol si fotografii Dragos Borcanea

Pachet Studio Debut
Cod: PV105640-8 | Puncte: 836
Buget: 2.299,00 lei

Cand te apuci pentru prima oara de fotografie nu trebuie sa stii neaparat despre temperatura de culoare, lumina calda, umbra dura si alte chestii tehnice. Important este sa te apuci. Cu timpul, experienta si cunostintele pe care le obtii iti vor aduce satisfactii, dar mai ales frustrari, pentru ca vrei din ce in ce mai mult. Esti mai exigent cu tine insuti, pierzi nopti pe forumurile de fotografie incercand sa aflii tot felul de trucuri si tips-uri, dar in cele din urma, oricat de creativ esti, tot te lovesti de chestiile tehnice.  Studioul este un mediu  controlat unde poti experimenta  cu aparatura incercand diferite setup-uri de lumina: dura, moale, de contur, fundal, etc;  variabilele care-ti pot da peste cap o poza sunt mult mai putine. Daca nu-ti iese bine, atunci e doar vina ta. Punct.
Daca blitul de pe camera foto nu te mai satisface si nici nu vrei sa cheltuiesti prea multi bani pe scule, atunci doua stative de lumini cu doua blitzuri Excella Classic Plus de 300 W, doua umbrele de difuzie si un declansator wireless  sunt  de ajuns.

Cei 300 de wati nu sunt multi, dar pentru studio este o lumina suficient de puternica pentru o diafragma de 5, 6 sau chiar 8, ceea ce te ajuta sa micsorezi profunzimea de camp.  Intensitatea luminii de modelare a blitului este in raport direct proportional cu puterea acestuia si se regleaza din potentiometrul aflat  pe lateral.

La randul ei, umbrela de difuzie obtine o umbra mai moale si este ideala pentru fotografia de portret. Sa va dau un exemplu:  se ia una bucata de vietnamez cu aere de scufita rosie si sabie din aliaj de plastic incrustata cu rubine (nu am ales noi tematica, asa se imbraca el la munca).

Setup-ul in cauza foloseste blitul din dreapta ca lumina principala si cel din stanga ca lumina de contur. Daca doresti ca lumina de contur sa fie mai dura, dai umbrela jos.

Alta optiune a setup-ului ar fi sa pastram lumina principala, iar pe blitul folosit initial ca si lumina de contur  atasam un grid si-l indreptam catre fundal. Obtinem astfel o lumina de separatie.  Ca alte accesorii recomandate acestui kit ar fi o umbrela de difuzie  tip soft box de 80 cm – nu mai pierzi atat de mult din lumina reflectata din umbrela. Diferenta majora dintre soft box si umbrela este ca cea din urma imprastie lumina la fel cum un shot gun imprastie alicele, in timp ce un soft box este mult mai directional, dar iti ia din puterea blitului. Declansatorul wireless nu este ultima fita , dar poti schimba canalul in caz de interferente.
Un alt setup cu acelasi kit ar fi cel in care folosim un soft box, un grid si un filtru rosu.

Ca exemplu, avem  o poza cu Angelina, o fata pe care am luat-o direct din pat, invelita doar in satinul lenjeriei.  In cazul de fata am folosit un soft box 60X120 cm pozitionat frontal si la o inaltime de aproximativ doi metri. Lumina rezultata a fost una moale, fara umbre dure, la fel de fina ca pielea proaspat epilata si hidratata a Gratielei. Gridul in combinatie cu filtrul rosu l-am folosit pentru a crea o lumina de contur si putina culoare pe asternuturile fecioarei in cauza.
Trasul de par de cele mai multe ori este violent. In cazul de fata chiar deloc.

Schema de lumini contine un softbox de 60×120 cm pozitionat in partea stanga sus, un grid pentru fundal si inca un softbox pentru lumina de contur.  Acesta din urma poate fi optional deoarece efectul se poate obtine si cu o blenda cu suprafata argintie reflectand lumina de la softbox.


Cele 2 portrete sunt facute cu o  singura sursa de lumina pozitionata mai departe astfel am obtinut o umbra putin mai moale. Ca si modificatoare de lumina am folosit un softbox de 60×120 cm atasandu-i pe margini niste bucati de material negru pentru a micsora suprafata softboxului. Acest efect se observa in ochii  Adelinei (prima fotografie). In cazul Anei, am folosit o umbrela tip softbox de 80 cm.
Toata aparatura folosita pentru aceste poze nu cantareste mai mult decat un somalez in zi de post si poti sa-l plimbi cu tine in diferite locatii.

Pentru ca fotografia de studio este un domeniu foarte creativ, iata in continuare o serie de accesorii extrem utile in cazul in care doriti sa experimentati diverse laturi.

Accesorii recomandate:

Excella infrared transmitter FT01IR

Excella SSR-01 – receptor infrared
Brat sustinere blitz tip Boom – EF-C0501 (1,35m)
Umbrela tip SoftBox 80cm / difuzie fata
Softbox 45x45cm LSCA45W
Softbox 60x120cm LSCA612W
Matin M-7212 Blenda Sunlight / White 103cm
Excella Adapter EF-C011 – adaptor grid/fagure
Excella Snoot EF-C031
Blenda reflector 5 in 1 (110cm)
Excella Barndoor EF-C042 – voleti
Lampa pentru blitz Casa 300w
Blenda reflectoare Silver cu maner cu panou pentru corectia balansului de alb
Excella EF-C041F – set 3 filtre colorate+holder
Excella EF-C0321 – Backlight Reflector
Brat sustinere blenda Matin M-7205
EF-C033 Light Tube + Filter (Spot)
Giottos BR-4 – brat sustinere fundal
Stativ lumini / blitzuri studio – W806 (2,6m)

Acesta este primul episod dintr-o serie ce va cuprinde fotografie de produs, prezentarea unui alt kit pentru  entuziasti, totul culminand cu articolul blitz-uri de studio pentru consacrati. 🙂

 

 

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.