Culorile – Adevar sau provocare?

Postat de: F64 F64

De cele mai multe ori suntem pusi in situatia de a ne intreba de ce culorile din fotografiile printate nu sunt aceleasi din imaginile vizualizate pe monitorul calculatorului sau  ecranul  laptopului pe care lucram.

De ce apar aceste diferente dar mai ales cum le putem corecta?

Raspunsul este simplu: pentru ca cel mai probabil monitorul sau imprimanta dumneavoastra nu sunt calibrate, iar diferenta intre imaginea captata de aparat si printul final poate sa fie una majora.

Solutia vine de la Datacolor, care inca din anii ‘70 a inceput sa cerceteze, sa conceapa si sa gaseasca solutii viabile pentru rezolvarea acestei probleme.

Fondata in 1970 si avand sediul central in Lawrenceville, New Jersey, USA, Datacolor este unul dintre liderii mondiali in managementul si tehnologia culorii.  Incepand prin a dezvolta solutii coloristice pentru a face fata provocarilor industriale, compania si-a extins aria oferind astazi tehnologii pentru redarea cat mai fidela a culorilor.

In imaginea digitala, Datacolor vine cu solutii foarte practice pentru calibrarea monitorului  si a imprimantei, atat pentru fotografii profesionisti dar si pentru cei amatorii sau entuziasti.

Gama Spyder a companiei a devenit unul dintre cele mai cunoscute si apreciate branduri de calibratoare cuprinzand o intreaga paleta de inovatii menite sa usureze munca tuturor celor interesati, lasandu-i sa se concentreze asupra a ceea ce este cu adevarat important – Creativitatea!

Calibratoare pentru monitoare

 1. Spyder 3 Express Invata-ti monitorul sa ofere tot ce poate!
 • Un instrument de calibrare extrem de simplu de utilizat, adresat tuturor celor care doresc culori cat mai realiste

 1. Spyder 3 Pro
 • Un instrument adresat amatorilor avansati si semiprofesionistilor, care au nevoie de un nivel ridicat de acuratete a culorilor de la captura imaginilor pana la editare si printare.

 1. Spyder 3 Elite
 • Un instrument adresat semiprofesionistilor si profesionistilor care, pe tot parcursul muncii lor, se pot baza pe reprezentari extrem de fidele ale imaginior. Creat special pentru modul lor de lucru, acest calibrator introduce un nou nivel in materie de acuratete si viteza, permitandu-le sa isi creeze profile de calibrare, dupa specificatiile proprii si introducand astfel un control extrem de precis.

Calibratoare pentru imprimante

Spyder 3 print SR

 • Adresat amatorilor si semiprofesionistilor, ofera posibilitatea de a avea printuri de calitate fara a mai irosi bani si timp pe printuri de test. Indiferent de combinatia de imprimanta si tus folosita, cu ajutorul Spyder 3print SR, veti obtine imagini de calitate atat in alb negru cat si color.

Solutii complete de calibrare

Spyder 3 Studio SR

 • Conceput ca un instrument care sa satisfaca toate nevoile de management a culorii, Spyder 3 Studio Pro aduce solutii usor de utilizat, complet ajustabile si orientate catre fotograf, astfel incat sa simplifice cat mai mult posibil munca acestuia. Incluzand calibrarea formatului RAW precum si profile de culoare ICC, cu ajutorul sau veti obtine intotdeauna culori realiste, pe care puteti conta.

Solutii pentru camera foto

 1. Spyder Cube
 • Reprezinta instrumentul ideal pentru orice fotograf, in vederea realizarii unui balans de alb corect inainte de a fotografia, evitand astfel orele chinuitoare de munca in etapa de post-procesare.

 1. Spyder LensCal

 • Cel mai recent produs din portofoliul celor de la Datacolor, lansat la 1 septembrie 2010, reprezinta cea mai rapida si sigura metoda de evaluare si ajustare a performatelor de focus a camerei sau a obiectivelor foto. In esenta acest instrument permite obtinerea unei focalizari extrem de precise, obtinand astfel imagini foarte clare care capteaza atentia si pe care toti fotografii incearca sa le obtina.

 • Sistemele de autofocalizare, desi comode si aproape indispensabile in cazul sedintelor foto unde lucrurile se desfasoara contra cronometru, sunt prevazute din fabricatie cu anumite marje de toleranta. Intr-un caz extrem de fericit, atat camera cat si obiectivele utilizate au aceleasi marje de toleranta insa daca acest lucru nu se intampla utilizand Spyder LensCal puteti optimiza performantele sistemului autofocus.

 • Spyder LensCal a fost conceput pentru a corecta autofocus-ul, memorand in cadrul camerei foto setarile personalizate care va vor aduce rezultatele dorite.
 • Compact, usor, rezistent si accesibil ca pret, Spyder LensCal elimina nevoia de a trimite aoaratul foto sau obiectivele inapoi la producator/service in vederea calibrarii. Totodata, tinand cont ca poate fi foarte usor luat la o sedinta foto “in locatie”, calibrarea poate fi verificata si ajustata pe loc.

 • Spyder LensCal poate fi utilizat doar cu DSLR-uri sau alte camere care au capacitatea de a memora setarile de corectie a focalizarii, precum si cu obiective care dispun de motor de focalizare incorporat (compatibile cu astfel de camere foto). Nu exista cerinte speciale privind sistemul de operare, intrucat instrumentul lucreaza integral in cadrul meniului camerei foto.

Afla mai multe detalii despre produsele DATACOLOR vizitand acest link!
test - array(0) { }

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top