Sony TX5 si alpinismul.

De cate ori nu ti s-a intamplat sa mergi pe munte si sa ratezi momentul din cauza ca aveai DSLR-ul in rucsac?

O capra neagra care a sarit de nicaieri, o raza de soare ce strabate norul si lumineaza “spot” pentru cateva secunde un punct de interes, un prieten care aluneca pe iarba si cade intr-o pozitie caraghioasa, etc. De cate ori nu ai carat trepiedul fara sa il folosesti ? Imi vei raspunde: “Ei, asta este. E normal. La toti ni se mai intampla!”

Cand e vorba de alpinism insa, lucrurile se complica. Esti legat in coarda cu partenerul tau si trebuie sa fii atent la fiecare miscare a acestuia si sa reactionezi rapid in caz de cadere. De cele mai multe ori te afli in criza de timp, trebuie sa te grabesti sa ajungi pe varf si apoi sa te retragi in siguranta inainte de o posibila furtuna. Ai mainile ocupate si ti-ai dori sa existe un al treilea care sa imortalizeze momentele in care te cateri. Si totusi, sta doar in putearea ta sa documentezi ascensiunea. Ce faci ?

Impreuna cu prietena mea, ma pregateam pentru parcurgerea in aceasta vara a unui traseu de alpinism foarte dificil, Creasta Integrala Peuterey, situata in Alpi. Acesta presupune o ascensiune de peste 4500m diferenta de nivel, se ajunge pana pe varful Mont Blanc (4808m) escaladand mai multe varfuri intermediare. In mod normal ascensiunea dureaza 3-4 zile.
In turele mele mai normale pe munte fotografiez cu un DSLR (Canon 350 D), insa pentru aceasta ascensiune am cautat cel mai bun compromis: un aparat extrem de compact si extrem de usor pe care sa il tin in buzunarul de la piept, cu care sa pot filma si face fotografii/panorame in conditii extreme: altitudine, frig, umezeala, lovituri.

De ce usor?

Intr-un traseu lung si dificil precum Creasta Integrala Peuterey, am incercat sa reducem greutatea echipamentului la minim ca sa fim siguri de reusita. Fiecare gram a contat! Sony TX5 cantareste 143 g cu tot cu baterie. In plus este rezistent la apa (waterproof), la temperaturi scazute si la lovituri. Parea sa fie exact aparatul de care aveam nevoie.

Wide-angle

Pentru fotografii dinamice, mi-am dorit un compact cu lentila wide. Sony TX5 are o lentila Carl Zeiss cu distanta focala minima de 25 mm echivalent in format film.

Panoramare

Lucru destul de dificil cand ai un aparat compact este sa fotografiezi un peisaj din mai multe cadre succesive dar cu aceeasi expunere pe care apoi sa le lipesti ulterior si sa obtii asfel o panorama finala. La Sony TX5 m-a atras din start functia de “sweep panorama”. Foarte simplu: apesi odata pe buton, faci un tur de orizont si poti vizualiza panorama finala. Nu iti place ce a iesit ? Mai faci o panorama. Si chiar daca in cadru se afla un subiect in miscare, softul din aparat stie sa elimine aceea miscare.

Film

Desi nu ma pricep foarte mult la partea de filmare, imi doream sa fac si un filmulet cu ascensiunea noastra pe creasta Peuterey. Nu se punea problema sa caram si o camera dedicata pentru filmat, asa ca aparatul foto trebuia sa si filmeze HD. Sony TX5 filmeaza HD la rezolutie 720p (1,280 x 720 pixel), 29.97 cadre/secunda.

Toate bune si frumoase. In urma review-urilor citite, mi-am achizitionat de la www.f64.ro un Sony TX5 si ne-am pregatit de ascensiune.

Parea aparatul ideal. Mai aveam insa cateva semne mari de intrebare:

– cum va reactiona ecranul touch screen de 3″ la altitudinea de 4808m?

– va inghetza ?

– tinand cont ca nu are vizor, voi putea compune pozele pe LCD in soarele puternic?

– voi putea manevra aparatul cu manusile?

– bateria dedicata pentru Sony TX5 va tine la frig ? Ascensiunea dura 3-4 zile, iar eu nu aveam o alta baterie de schimb Sony InfoLITHIUM NP-BN1, 630mAh.

Cum s-a descurcat Sony TX5 pe Creasta Peuterey?

Raspuns: S-a descurcat foarte bine! Fotografiile, panoramele si filmul vorbesc de la sine.

Concluziile mele:

Aparatul poate fi folosit foarte usor cu manusi, intrucat se porneste si se opreste doar inlaturand clapeta care acopera obiectivul.

– Obiectivul nu iese deloc inafara la zoom, deci scade sansa de a-l lovi de stanca.

– Spre marea mea surprindere, ecranul touch screen rezista foarte bine la frig si se poate folosi chiar si cu manusi. Luminozitatea lui e decenta chiar si in soare puternic. Are o mare fidelitate la redarea (playback) a fotografiilor (culoarea&luminozitatea).

– Bateria a tinut pe tot parcursul ascensiunii. Au fost 4 zile. Totusi, o baterie de schimb e foarte bine-venita.

Ce as schimba/modifica la el?

– sunt obisnuit sa ma uit la histograma dupa ce fac o fotografie. Nu am gasit aceasta functie la Sony TX5, sau poate trebuie sa il mai butonez putin 🙂

– pastreaza corectia de expunere (+/-2.0) la fotografiere doar in modul P atunci cand opresti si repornesti aparatul. Mi-ar fi placut sa o pastreze si la modul Panorama sau la Filmare.

– algoritmul de compresie folosit pentru Jpeg mi se pare prea agresiv, pierde foarte mult din detaliu. Fotografiile privite la dimensiune originala prezinta multe artefacte. Pentru net la marime de 800-1000 px latura mare sunt foarte ok.

– contrast destul de ridicat in poze, iar pe Auto White Balance pozele au usoara tenta de verde.

Mai multe poze si povestea detaliata a ascensiunii pe Peuterey: http://www.silvique.ro/2010/07/20100704-peuterey-in-alb-si-negru.html


autor Catalin Pobega

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.