Review Nikon Coolpix P100


Primul contact cu noul P100 a fost ceva de genul: vai, ce usor este. Intr-adevar, la cele 481 de grame cu acumulator cu tot aproape ca nu il simti. Obisnuit cu DSLR-uri, greutatea redusa a noului model Coolpix mi-a lasat impresia ca l-am uitat acasa, ca geanta foto este goala.

Fotografie panoramica realizata din 5 fotografii la 26mm, deci la capatul wide, de unde si distorsiunea stil fisheye
P100 este urmasul direct al modelului Coolpix P90. Cu imbunatatirile de rigoare, bineinteles. Printre schimbari se numara zoom-ul de 26x, senzorul CMOS de 10 megapixeli, cu iluminare din spate. Acest senzor nou imbunatateste viteza de fotografiere si ajuta la reducerea zgomotului de imagine la valori ISO ridicate.
Coolpix P100 face parte din categoria unui aparat foto bridge modern ce ofera un zoom mai mult decat generos. Obiectivul are in constructia sa o lentila ED care ajuta la obtinerea unor imaginii de calitate, atat in modul macro, cat si atunci cand se foloseste zoomul la maxim. Noul model ofera posibilitatea de filmare in full HD (1080p), facilitate care este oferita pentru prima data intr-un aparat foto Nikon. Autofocalizarea lucreaza in timpul filmarii. Se poate face de asemenea si zoom. Partea mai putin imbucuratoare: zgomotul la autofocalizare apare in inregistrare, la fel orice zgomot produs la zoom. Dar, atunci cand se converteste fisierul video intr-un alt format, exista sansa ca zgomotul de fond sa poata fi redus la un nivel mai acceptabil. Inca un sfat: daca se filmeaza cu zoom mare, recomand dezactivarea stabilizarii electronice si folosirea unui trepied, monopied sau tinerea aparatului cat mai ferm posibil. Daca se opteaza pentru stabilitatea electronica (cea optica nu poate fi folosita la filmare, presupun datorita zgomotului produs la sistemul de stabilizare), recomand folosirea zoom-ului in mod moderat, undeva pe la jumatatea cursei. La capatul lung, imaginea obtinuta pare fluida datorita compensarii miscarii involuntare.
Fiind posesor si utilizator de DSLR, sunt mai rezervat in privinta aparatelor compacte si bridge. Obisnuit cu calitatea imaginilor oferita de aparatele din gama superioara, nu ma impac cu calitatea oferita de senzorul mic de pe aparatele din segmentul compactelor. Totusi, detin si aparate foto compacte. Pentru portabilitate, pentru scurte filmari de familie, pentru fotografiere in conditii extreme unde nu ma incumet sa folosesc un DSLR si atunci cand nu doresc sa atrag atentia. La Coolpix P100 am fost placut surprins de calitatea imaginii per ansamblu. Trebuie sa recunosc, un defect „profesional” este examinarea imaginii la un factor de marire de 100%. Ei bine, vizualizarea la raport de 1:1 (sau 100%) pur si simplu NU face casa buna cu senzorul mic al compactelor. Pentru examinarea calitatii imaginii obtinute cu astfel de aparate recomand vizualizarea normala data de rezolutia monitorul PC-ului.

Exista bineinteles aberatii cromatice, care depind in mare masura de tratamentul lentilei dar si de calitatea luminii existente in momentul fotografierii. Aberatiile cromatice nu sunt insa cu mult mai pronuntate decat in mod „uzual”, asi spune. Sincer, am intalnit aberatii cromatice si la obiecte de DSLR cu „pretentii”. In orice caz, recomand folosirea compensarii expunerii atunci cand fotografiem in soare puternic.

Dupa cum se poate observa in imaginea de mai sus, in lumina puternica, sistemul de masurare al aparatului foto tinde sa supraexpuna partile albe din cadru atunci cand lumina este foarte puternica.

Folosindu-se insa o compensare a expunerii de cca. –0,7 EV, zonele foarte deschise sunt expuse mai corect.

Exemplul de mai sus ne arata cum calitatea luminii existente, impreuna cu o compensare moderata a expunerii, poate duce la o imagine mult mai buna. Chiar si atunci cand se fotografiaza in contralumina.

Constructie

In general, impresia oferita este una pozitiva.
Constructia lui P100 este foarte ingrijita. Plasticul nu da senzatia de lucru ieftin, in ciuda greutatii scazute a aparatului. Butoanele raspund prompt la comenzi, rotita de selectare se roteste usor, blocarea pe programul dorit se face ferm. Sistemul de ridicare al blitzului este unul pur mecanic. Ridicarea blitzului se face brusc, „lovitura” de la sfarsitul cursei este bine amortizata. Ecranul rabatabil este conceput si realizat impecabil. Nu am constatat nici cel mai mic joc, indiferent de pozitia acestuia. Rotita de pe spatele aparatului se invarte precis, nici prea usor dar si nici prea greu, exact asa cum trebuie sa fie.
Pornirea si oprirea aparatului poate fi considerata de unii dintre noi prea zgomotoasa datorita motorasului de actionare al obiectivului. Odata aparatul pornit, motorasul de zoom este destul de silentios pentru unul mecanic (nu are insa cum sa il egaleze pe cel ultrasonic). Zoomarea se face destul de lin (de asemenea, nu are cum sa egaleze miscarea manuala a unul inel de zoom). Miscarea obiectivului spre capatul lung (zoom in) este mult mai fina decat miscarea de la capatul lung spre capatul scurt (zoom out), care este mai „violenta”. Obiectivul prezinta un oarecare joc la capatul lung al cursei, lucru specific obiectivelor cu mega-zoom.
Cauciucul care imbraca manerul/gripul este de foarte buna calitate. Am purtat aparatul intr-o mana destul de mult timp. Chiar daca  la un moment dat mi-a transpirat palma, nu am avut nici o clipa senzatia ca aparatul mi-ar aluneca din mana. De asemenea, forma si cauciucul de pe partea din spate dreapta ofera un sprijin exemplar pentru degetul mare, contribuind din plin la siguranta tinerii cu o singura mana.
Accesul la acumulator si card este comod. Usita se deschide prompt si nu prezinta joc atunci cand este deschisa la maxim. Bratul de culoare portocalie arunca acumulatorul afara suficient de mult pentru ca acesta sa poata fi scos fara probleme. La fel si arcul de impingere al cardului. Nu creeaza probleme nici persoanelor cu degete mai mari.
Capacul cu snurulet este unul subtire, finut. Snuruletul are o lungime suficienta pentru a prinde comod capacul de obiectiv. De remarcat ca atarnarea capacului nu m-a deranjat deloc la fotografiere sau filmare.
Curelusa de gat este suficient de lata avandu-se in vedere dimensiunea si greutatea aparatului. Calitatea nu difera fata de cureaua unui DSLR.

Timp de expunere 1/600s; prioritate de timp; compensare –0,7 EV; diafragma f/5; ISO 400

Caracteristici tehnice

Tip aparat: Aparat foto digital compact
Pixeli efectivi:10,3 milioane
Senzor de imagine: 1/2,3″ de tip CMOS
Obiectiv: Zoom optic de 26x, obiectiv Nikkor
Zoom digital: pana la 4× (unghi de camp echivalent cu cel al unui obiectiv de aprox. 2712 mm in format 35 mm)
Distanta focala: 4,6-120 mm (unghi de camp echivalent cu cel al unui obiectiv de 26-678mm in format 35 mm)
Diafragma maxima: f/2,8 – f/5
Constructie: 14 elemente in 11 grupuri
Stabilizator de imagine: Combinatie intre un sistem VR cu miscarea senzorului si VR digital (la fotografiere) si VR digital (la filmare)
Focalizare automata: Autofocalizare (AF) cu detectarea contrastului, zone multiple de focalizare
Distanta de focalizare: 50cm – infinit
Macro: 1cm pana la infinit
Monitor: 7,5 cm/3 in., aproximativ 460.000 puncte, monitor LCD TFT cu unghi variabil cu strat anti-reflexie si reglare luminozitate pe 5 niveluri, inclinabil la 82° in jos si 90° in sus
Acoperire cadru (mod fotografiere): aproximativ 97 % pe orizontala si 97 % pe verticala (comparativ cu fotografia reala)
Acoperire cadru (mod redare): aproximativ 100 % pe orizontala si 100 % pe verticala (comparativ cu fotografia reala)
Vizor electronic: Vizor LCD color, 0,6 cm/0,24 in. LCD TFT aproximativ 230.000 puncte, cu functie de ajustare a dioptriei
Mediu de stocare: Memorie interna (aprox. 43 MB), carduri de memorie SD (Secure Digital)
Fisiere: Sistem compatibil DCF, Exif 2.2 si DPOF
Imagini statice in format JPEG
Fisiere cu sunete: WAV
Filme: MOV (Video: MPEG-4 AVC/H.264, Audio: AAC stereo)
Dimensiuni imagine:
10 M: 3648×2736
8 M: 3264×2448
5 M: 2592×1944
3 M 2048×1536
2 M 1600×1200
1 M 1280×960
PC 1024×768
VGA 640×480
Raport imagine 3:2   3648×2432
Raport imagine 16:9   3584×2016
Raport de imagine 1:1   2736×2736
Sensibilitate ISO: ISO 160, 200, 400, 800, 1600, 3200
Mod automat (modificare automata de la ISO 160 la 800)
Sensibilitate ISO inalta in mod auto (ISO 160 pana la 1600)
Sensibilitate intre valori fixe (ISO 160 pana la 200, 160 pana la 400)
Expunere: Matrice cu 256 segmente, axat pe centru, spot, zona AF spot (cu suport pentru 99 zone de focalizare)
Controlul expunerii: Expunere automata cu program flexibil, prioritate de timp, prioritate de diafragma, mod manual, bracketing automat, detectie miscare, compensare expunere (de la –2,0 la +2,0 EV in pasi de 1/3 EV)
Obturator:  Obturator mecanic si electronic CMOS
Viteza:    1/2000 -2 sec.
1/2000 -8 sec. (modul prioritate de timp, prioritate de diafragma, modul manual)
1/8000 -1 sec. (modul continuu sport)
4 sec. (modul scena Fireworks show / Spectacol artificii)
Diafragma: Diafragma iris cu 6 lame controlata electronic
Autodeclansator: Selectabil intre 2 si 10 secunde
Blitz incorporat: Raza de actiune intre 0,5 si 10m, sensibilitate ISO automata
Control: TTL cu pre-flash-uri de control
Interfata USB de mare viteza
Iesire video NTSC / PAL
Iesire audio/video; I/O digital (USB); conector mini HDMI (iesire HDMI)
Limba meniuri: Araba, chineza (simplificata si traditionala), ceha, daneza, olandeza,
engleza, finlandeza, franceza, germana, greaca, maghiara, indoneziana, italiana, japoneza, coreeana, norvegiana, poloneza, portugheza, rusa, spaniola, suedeza, thailandeza, turca
Sursa de alimentare: Acumulator Li-ion EN-EL5 (inclus)
Adaptor CA EH-62A (optional)
Timp de incarcare: Aprox. 3 ore si 30 min. (cand se utilizeaza un adaptor CA de incarcare EH-68P si acumulatorul este complet descarcat)
Durata de functionare a acumulatorului: cca. 250 fotografii (EN-EL5)
Dimensiuni: 114,4 × 82,7 × 98,6 mm
Greutate: cca. 481 g (cu acumulator si card de memorie SD)
Mediu de operare recomandat: Temperatura: 0 pana la 40°C
Umiditate (fara condens): max. 85%

Performante

Printre performantele care ies in evidenta se numara valoarea ISO mare de pana la 3200, utilizabila la printuri de maxim 10-15cm, zoomul generos de 26x, filmarea Full HD, timpul de pornire de cca. 1 secunda, viteza de focalizare in modul wide de cca. 1/4 secunde, modul High Speed Burst.

1/160s; compensare expunere –0,7 EV; f/4; ISO 160

Calitatea imaginii

In ciuda senzorului mic in comparatie cu cel al unui DSLR si in ciuda zoom-ului mai mult decat generos, calitatea imaginii este acceptabil de buna.
Pentru a putea oferi o informatie cat mai clara in privinta calitatii senzorului mi-am permis sa fac o comparatie la diverse valori ISO.
Imaginea de baza este urmatoarea:
Zgomotul de imagine la diverse valori ISO arata astfel:

ISO 160

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

Intervalul dinamic este bine echilibrat (mai ales cu o corectie a expunerii de –0,7 EV, recomandata a fi setata permanent)

1/160s; compensare expunere –0,7 EV; f/8; ISO 160

Detaliile ce pot fi observate intr-un cadru sunt de asemenea bune:

Crop

Iar rezultatul in urma unei prelucrari ar putea arata asa:

O alta caracteristica pe care am apreciat-o in mod deosebit este functia macro. Nu ca la alte aparate nu ar exista, dar la P100 poti selecta modul macro si poti folosi totodata si modul tele. Nu mai trebuie comutat intre macro si normal. Excelent atunci cand te afli intr-o poiana sau padure, vezi o albinuta dupa care o pasare sau animal. Aparatul va raspunde prompt la orice solicitare.

1/160s; compensare expunere –0,7 EV; f/6,3; ISO 160

1/160s; compensare expunere –0,7 EV; f/5; ISO 160

Concluzie

Coolpix P100 este un bridge all-around, un aparat foto ideal pentru vacante si nu numai. Suficient de wide, calitatea imaginii este mai mult decat acceptabila pentru un super-zoom, filmeaza in Full HD, are posibilitatea de a filma cu pana la 240 de cadre pe secunda, cu incetinitorul sau accelerat (filmare fara sunet), este usor, cu dimensiuni compacte pentru gama din care face parte.
Cu siguranta, exista si vor exista si persoane care nu vor fi pe deplin multumite de calitatea imaginii. Asa cum am mai mentionat, sa nu uitam din ce categorie face parte. Senzorul aparatului este acelasi ca in orice alta compacta. Ma refer la dimensiunea, la suprafata acestuia. In plus, se cunoaste foarte bine faptul ca valoarea calitatii unui obiectiv (si implicit a imaginii finale) tine si de plaja focala. Cu cat plaja focala este mai mare (in speta cu cat zoomul este mai mare), cu atat este mai dificila obtinerea unei calitati bune a imaginii. Inginerii de la Nikon au reusit in prima faza obtinerea unui compromis satisfacator intre calitatea imaginii, zoom-ul aparatului si marimea senzorului. Cu siguranta, exista loc de imbunatatiri odata ce tehnica avanseaza.

Avantaje

Zoom-ul de 26x
Constructie
Greutate
Filmarea Full HD
Ecranul rabatabil
Vizorul electronic
Setarile avansate oferite
Posibilitatea de a focaliza manual, in acest caz aparatul va folosi functia de lupa pentru a ajuta fotograful la o focalizare mai precisa.
Posibilitatea de a salva setarile facute de utilizator si revenirea la acestea prin intermediul modului U (User settings) de pe rotita de selectare a modurilor

Dezavantaje

Lipsa salvarii in format RAW, optiune care se regaseste in din ce in ce mai multe aparate foto din categoria compacte si bridge.
Calitatea imaginii la zoom maxim (678mm echivalent 35mm)
Lipsa stabilizarii optice la filmare (pe de o parte de inteles daca ma gandesc la zgomotul produs de sistemul optic de stabilizare)

Imbunatatiri pe care asi dori sa le regasesc la un eventual viitor model

Imbunatatirea calitatii imagini, in special la capatul lung al plajei focale
Inlocuirea motorasului de zoom si de focalizare clasic cu unul ultrasonic
Ecran complet rabatabil
Cresterea rezolutiei ecranului si a vizorului

1/105s; prioritate de diafragma; compensare expunere –0,7 EV; diafragma f/5.6; ISO 160; distanta focala 18,8mm (105mm echivalent 35mm), mod de masurare multi-segment

La final exemple a ceea ce inseamna un zoom de 26x pornind de la o distanta focala wide de 26mm (echivalent 36mm):

1/529s; compensare expunere –1 EV; f/8; ISO 160; distanta focala 4,6mm (26mm echivalent 35mm); mod de masurare multi-segment

1/1075s; compensare expunere –1 EV; f/8; ISO 160; distanta focala 119,6mm (676mm echivalent 35mm); mod de masurare multi-segment

Pentru a obtine cat mai mult de la aparat recomand urmatoarele: timp minim de expunere de 1/160s (pentru a putea folosi oricand aparatul cu zoom la capatul lung), compensarea expunerii la –0,7 EV, filmare cu stabilizare electronica la maxim jumatate din cursa de zoom, filmare la zoom maxim fara stabilizare electronica, in cel mai rau caz cu aparat sprijinit de corp (ecranul rabatat in sus), setarea valorii ISO pe Auto. Incercati filmari macro. Sunt spectaculoase!

————————–
Nota: sunt partizanul prelucrarii ulterioare a imaginilor pentru obtinerea unor rezultate cat mai aproape de ceea ce doreste fotograful, care poate sau nu sa coincida cu imaginea „naturala”. Multi tind sa neglijeze avantajele oferite de prelucrarea software a imaginilor captate (sau nu au timp pentru o prelucrare a acestora). Altii sunt de parere ca fotografia „adevarata” este cea neprelucrata. Se uita un singur lucru esential: fotografiile facute cu aparatele foto compacte necesita prelucrare ulterioara mai mult decat aparatele DSLR! Toate fotografiile din prezentul articol sunt prelucrate software pentru a scoate cat mai mult din imaginea captata de senzorul aparatului.

Foto si text Sorin Voicu

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.